Connecta amb nosaltres

Política

Carta del Regidor a les entitats del Districte de Sants-Montjuïc

Publicat

on

Benvolguts veïns, benvolgudes veïnes,

Torno a escriure-us una carta quan s’acaba una setmana intensa que ha vingut marcada pel debat sobre l’inici del desconfinament, un inici que hem viscut amb una sensació agredolça. D’una banda, amb certa esperança, ja que estem en un moment en què ja sembla superat el pic de la corba de contagis i veiem amb il·lusió com poc a poc anem fent passos –encara molt petits- cap a la recuperació de l’activitat econòmica i social al Districte, a la ciutat i al país. Però també amb molta preocupació per si la represa de les activitats podria suposar posar en risc de contagi als treballadors i treballadores que s’han vist cridats a tornar als seus llocs de treball. Tindrem temps per poder avaluar-ho, però us puc assegurar que, des del Govern municipal, hem treballat a fons per evitar aglomeracions al transport públic i per garantir la protecció d’aquells –encara pocs- veïns i veïnes que aquesta setmana han recuperat l’activitat econòmica. Crec que, malgrat tot, hem superat aquesta primera setmana de desconfinament gradual amb èxit.

Com no pot ser de cap altra manera, vull començar amb unes paraules de condol pels veïns i veïnes que heu perdut alguna persona estimada a causa del Covid-19. També penso en totes aquelles que esteu en aquests moments lluitant contra el virus, o fent cures a algú que l’està passant. I és que a aquestes alçades de la pandèmia tots coneixem algú afectat per aquest terrible virus. Estem vivint la pitjor emergència sanitària de la nostra història, segurament de les nostres vides, i em faig càrrec del patiment i dolor que això implica pels veïns i veïnes del Districte.

Aquestes primeres setmanes hem concentrat els esforços a ampliar la capacitat hospitalària de la ciutat, posant tots els recursos municipals a disposició del sistema de salut públic. Estem completant ja un procés amb el qual ampliem els 4 grans hospitals de Barcelona amb poliesportius annexos medicalitzats que ens permeten evitar el col·lapse sanitari i garantir una atenció digna per tots els veïns i veïnes. En el cas del nostre Districte ens hem centrat en complementar l’Hospital Clínic amb 300 llits hospitalaris a l’Hotel Catalonia Plaza que ja estan en marxa, i l’habilitació de les instal·lacions esportives de l’INEFC amb 252 llits hospitalaris que ja estan a punt per entrar en funcionament aquest mateix cap de setmana.

Com us deia a la carta anterior, un dels temes que més ens preocupa actualment és el de les residències de gent gran. A Catalunya una de cada tres víctimes de la covid-19 és una persona gran usuària d’una residència. Unes dades molt preocupants que ens haurien de fer reflexionar sobre el model de residències del nostre país, així com qüestions com la precarietat laboral dels seus treballadors i treballadores i la falta de lideratge públic sobre el sector. En el cas de Sants-Montjuïc, com sabeu, tenim 10 residències de gent gran i n’estem fent un seguiment diari. Estem en contacte tant amb els gestors, com amb les famílies de residents que estan vivint amb moltíssima angoixa aquestes setmanes. També amb la Generalitat de Catalunya, que n’és l’administració responsable, a qui hem ofert col·laboració en el trasllat massiu de residents simptomàtics i en l’habilitació d’espais adaptats pel seu trasllat. Després de molt insistir-hi, avui us podem compartir una bona notícia: a finals d’aquesta setmana entra en funcionament una nova residència al Districte, al carrer Nou de la Rambla del Poble-sec. Es tracta d’un edifici que portava més de 10 anys abandonat i que ara funcionarà com a residència de campanya i hauria de servir perquè s’agilitzés d’una vegada el trasllat dels residents malalts de coronavirus. Per fi, es recull una llarga reivindicació veïnal, que esperem que pugui anar més enllà de l’emergència actual i consolidar-se com un nou equipament del Districte.

En aquesta fase de la pandèmia, la majoria dels esforços municipals es concentren en salvar vides. No obstant, estem treballant ja en pal·liar els efectes econòmics i socials d’aquesta crisi, que ja s’estan notant en els nostres barris. Tots els centres de Serveis Socials de la ciutat segueixen funcionant i 9 fan atenció presencial, en el cas del nostre Districte el Centre obert és el de Cotxeres de Sants. Es realitzen al voltant de 1.000 atencions diàries i durant la crisi, fins al 14/04/20 s’han atès ja 24.000 persones, una xifra força elevada si es té en compte que durant tot el 2019 es van atendre unes 90.000 persones. Un 35% de les atencions són urgències sobrevingudes, és a dir, persones que no havien demanat mai suport de Serveis Socials o que fa més d’un any que no ho feien. S’han ampliat en un 67% els àpats a domicili per a persones que ho necessiten i s’han obert més menjadors socials, a banda de repartiment d’àpats en punts concrets com el que hi ha al SAIER del carrer Tarragona o al Casal de la Llacuna, on es reparteixen 500 àpats al dia. És evident que només amb els recursos municipals no podrem revertir els efectes econòmics i socials d’aquesta crisi. En aquest sentit, rebem amb satisfacció mesures com l’ingrés mínim vital que ha de garantir una renda mínima pels veïns i veïnes més vulnerables.

Estem treballant també per la reactivació econòmica de la ciutat. En aquest sentit, aquesta mateixa setmana anunciàvem la creació d’un primer fons de 25 milions d’euros per ajudar els sectors econòmics de la ciutat. L’objectiu és anticipar-nos a la situació de crisi econòmica del teixit productiu de la ciutat, recolzant a autònoms i petites i mitjanes empreses. Aquest primer fons és fruit d’una mobilització extraordinària de recursos que fa el Govern municipal amb el qual s’articularan els ajuts, subvencions i accions de promoció pel comerç local, restauradors, autònoms i petites i mitjanes empreses per garantir la reobertura de l’activitat econòmica de la ciutat.

A la carta de la setmana passada us explicava que s’ha posat en marxa a la Casa del Mig del Districte un punt de fabricació de màscares protectores que es distribueixen a entitats i serveis que les necessiten. Veient que aquesta iniciativa estava tenint èxit, hem comprat 3 màquines noves per al Punt Multimèdia: 2 impressores 3D i una talladora làser. I també hem rebut la donació de 2 impressores 3D més per part de la Marina Viva i material per part d’entitats com la FAECH. Des d’ara podrem ampliar la producció i d’aquesta manera arribar a més equipaments i entitats que necessitin materials de protecció. Un cop més, la col·laboració entre ciutadania, societat civil i Districte ens marca el camí a recórrer.

Per últim, m’agradaria dirigir un missatge a tots aquells que esteu compartint aquests dies de confinament amb infants. Sabem que vosaltres i els vostres fills i filles esteu fent un esforç extraordinari seguint les restriccions de forma escrupolosa. Des del Govern municipal, però, creiem que ja és hora que es preguin mesures per tal que les criatures puguin sortir al carrer; de forma ordenada i gradual, però no té sentit seguir allargant aquesta restricció tan severa que pot arribar a tenir impactes psicològics i emocionals. Esperem que ben aviat les autoritats competents prenguin nota i adoptin mesures al respecte.

L’equip del Districte seguim treballant des del primer dia per garantir el funcionament dels serveis essencials i fer més fàcil aquest temps de confinament a tots els veïns i veïnes, especialment els més vulnerables davant el virus. Amb aquets objectius, aquests dies estem fent reunions amb comerciants, entitats socials, i associacions de tots els barris. Us recordo que podreu seguir aquestes i altres iniciatives a través de les nostres xarxes del Districte.

Vull acabar agraint-vos l’enorme exercici de responsabilitat ciutadana d’aquests dies i demanar-vos que no baixem la guàrdia. Cal que seguim quedant-nos a casa, complint amb les indicacions d’higiene i cuidant de les persones més vulnerables davant del virus. Desitjant que amb l’esforç de tots i totes aconseguim seguir frenant els contagis i superar la crisi sanitària ben aviat, i puguem centrar-nos en treballar per mitigar els efectes socials i econòmics d’aquesta crisi.
Una abraçada,

Marc Serra Solé

Regidor de Sants-Montjuïc

Política

José Antonio Calleja (PP): “Molts anuncis, però per a quan l’habitatge, la Casa de la Premsa i la seguretat al Poble-sec?”

Publicat

on

Per

Els anuncis de la transformació de Montjuïc, amb nous equipaments, són una molt bona notícia. El barri necessita des de fa molt temps d’un CAP, un poliesportiu, recuperar el Palau dels Esports i resoldre la connectivitat amb altres barris i la muntanya de Montjuïc. Ara esperem que els terminis d’execució del poliesportiu es compleixin i que la seva gestió sigui cívica. A banda, és prioritari la construcció de l’habitatge públic promès a la Fira com més aviat millor.

Però, i la rehabilitació de la Casa de la Premsa com a equipament de barri i sense la biblioteca, per a quan? A més, tampoc queda clar com serà la mobilitat per la muntanya i creiem que l’avinguda Maria Cristina hauria d’absorbir la mobilitat de Montjuïc i la Fira. Això permetria que els carrers de Lleida i de Mèxic fossin pels veïns.

La recuperació de l’Arnau ha de permetre incrementar l’oferta cultural del Paral·lel, però ha d’anar acompanyada de millores en il·luminació, seguretat i neteja de l’avinguda i dels seus entorns.

Al Parc de les Tres Xemeneies ens preguntem què passa amb el pla previst pels seus entorns i els equipaments, així com la remodelació definitiva de la plaça, la qual hauria de tancar-se amb pany a les nits.

L’ampliació de l’L2 de metro cap a la muntanya i La Marina serà una altra obra a futur, però també caldrà estudiar com es gestiona la mobilitat i assegurar que cap habitatge tingui problemes a causa de les obres.

Sí, s’han publicitat moltes obres en els anys vinents que afectaran veïns/es i comerciants, però caldrà programar-les molt bé per les afectacions que tindran. A més, també serà necessari oferir ajuts als comerciants.

En paral·lel, cal continuar recuperant espais verds de la muntanya de Montjuïc, fer un millor manteniment i incrementar la vegetació, tal com estableix el Pla Director. Les instal·lacions municipals com la Foixarda i el Julià de Capmany han d’estar més protegides per evitar robatoris com els que han patit darrerament. Tampoc oblidem que cal actuar en els passos de vianants repintant-los i arreglar el carrer Nou de la Rambla, entre d’altres, per donar seguretat a persones i conductors de vehicles.

Per últim, cal acabar amb la multireincidència. No pot ser que el passat 7 de febrer un delinqüent amb 30 antecedents robés rebentant els vidres de 18 vehicles a cops de martell i el 5 de febrer una mateixa persona que havia atacat un nen a l’octubre a Montjuïc, i amb 31 antecedents, agredís de nou en un altre lloc de la ciutat. •

Continua llegint

Política

EDITORIAL | Sant Jordi: el triomf de la cultura contra l’odi

Publicat

on

Per

Cada 23 d’abril, quan els carrers del Poble-sec i de Catalunya es converteixen en un mosaic de llibres i roses, la Diada de Sant Jordi deixa de ser una simple tradició per esdevenir un manifest viu. Més enllà de la bellesa dels seus rituals, aquesta diada és un acte de resistència davant un món on els discursos d’odi creixen com males herbes, aprofitant la por i la desinformació. En aquest context, Sant Jordi no és només una festa: és un recordatori que la cultura i la lectura tenen el poder de construir ponts, de desmuntar prejudicis i d’elevar-nos per sobre de la barbàrie que amenaça la convivència.  

La lectura, essència d’aquesta jornada, és un gest radical disfressat de quotidianitat. Obrir un llibre és endinsar-se en un territori on les fronteres es difuminen i les veus silenciades prenen cos. És una invitació a entendre l’altre, a posar-se a la seva pell, a qüestionar les certeses que ens aïllen. En temps de titulars incendiaris i narratives que redueixen la realitat a blancs i negres, els llibres ofereixen matisos, històries, dubtes. Sant Jordi ens posa al davant aquesta veritat: no hi ha millor defensa contra l’odi que una ment oberta i forjada en la reflexió La cultura, que aquesta diada exalta amb orgull, és el vincle que ens sosté com a societat. Les fires al carrer, els recitals poètics, les converses entre autors i lectors no són ornaments festius: són el reflex d’una comunitat que es troba en la diversitat i es reconeix en les seves diferències. Sant Jordi no imposa límits; acull clàssics i novetats, poetes consagrats i veus joves, en un diàleg que desafia qualsevol intent d’exclusió. Quan compartim una rosa o un vers, no només celebrem: afirmem un compromís amb una societat que rebutja el menyspreu i abraça la pluralitat com a riquesa.  

Aquest poder transformador de Sant Jordi no és una utopia llunyana; és una realitat que es desplega any rere any. En un món on la polarització sembla guanyar terreny, aquesta festa ens convoca a resistir amb les armes més nobles: la paraula ben pensada i l’esperit obert. Avançar com a societat no és només una qüestió de progrés tecnològic o econòmic; és saber qui som, d’on venim i cap on volem anar. La cultura i la lectura, que Sant Jordi enalteix, són la brúixola que ens guia, il·luminant el camí quan l’odi pretén enfosquir-lo. 

Que la Diada ens recordi que la força de la societat rau en les paraules que uneixen i en la cultura que ens fa lliures. 

Continua llegint

Política

Pepe Pérez (ERC): “Cal superar l’etapa de grans proclames i passar a la realitat”

Publicat

on

Per

Cal fer canvis quan volem que les coses siguin diferents.  I això al barri del Poble-sec ho saben; un barri que pateix pel seu benestar i que necessita dibuixar cada dia elements que siguin diferents per tal de construir realitats diferents.

Però mantenir la idiosincràsia i recuperar el control del barri és una necessitat per garantir l’equilibri entre els que hi viuen i els qui gaudeixen quan veiem cada dia com el turisme envaeix més i més espais de la ciutat.  També al Poble-sec.

Des d’Esquerra Republicana treballem també per marcar les prioritats i l’agenda que permeti la recuperació d’aquest equilibri i aconseguir que es governi el turisme i el barri no deixi de ser el que és.

Cal superar l’etapa de grans proclames i passar a la realitat.  Imaginar cap a on anem, com ens podem adaptar a la societat del segle XXI i quines polítiques ens trobarem en un futur no gaire llunyà.

Som a un canvi d’època en què la societat evoluciona molt i la política continua igual. Calen acords de gran calat per a trobar els projectes que el barri i la ciutat necessiten. Aconseguir que les forces polítiques presents a les institucions tinguin la capacitat d’arribar a aquests acords suficients per a desenvolupar aquests projectes més enllà dels canvis que les conteses electorals suposen cada quatre anys. Només aquests acords permetran no malaguanyar temps de traspàs de mandats, no derivar objectius i necessitats i, en definitiva, assolir els canvis que requereixen que alguna cosa canviï.

Aquesta capacitat requereix canvis també a l’interior dels partits, on la generositat i la fermesa han de conviure dins i fora per ser la corretja transmissora de la veu popular. Una veu que proclama la seva voluntat democràtica i assenyala els responsables dels canvis que calen per progressar com a individus i com a societat, de forma sostenible, mantinguda i intel·ligent.

Els nous tipus de lideratge, la nova estètica de la política, les dificultats de l’esquerra per arribar a connectar amb els seus votants al mig dels corrents ultradretans i posar fre a la invasió multimèdia que penetra al nostre conscient i inconscient, són els reptes que des d’una nova òptica no podem més que incorporar a la nostra feina de cada dia per aconseguir una vida millor pels nostres conciutadans i conciutadanes.

Un esperit crític, una anàlisi acurada de cada circumstància i una predisposició a sumar, a millorar i aportar positivament tot el coneixement treballat i acumulat. Cal posar cada dia sobre la taula de treball i aprofundir en els valors republicans, valors de llibertat, valors per la igualtat, valors per la solidaritat.

I al Poble-sec ho saben. I entitats, veïns i veïnes, es lleven cada dia amb ganes de canvi, amb ganes de viure bé i mantenir tot allò que els identifica, que els fa únics i que contribueix a cohesionar una barri tan nostrat com és amb majúscules, el barri de Poble-sec.

Continua llegint
PUBLICITAT

El més llegit

Copyright © ZonaSec Comunicació, 2024