El periple històric i geogràfic de l’actual Institut del Teatre és molt dilatat, després de més de cent anys de vida de la institució. L’any 1913 es crea, des de la Diputació de Barcelona, l’Escola Catalana d’Art Dramàtic (ECAD), dins el marc del Conservatori del Liceu que, des de 1837, ja contenia disciplines dramàtiques. Adrià Gual n’és el director i fundador. La seva idea és establir una plataforma que contempli la formació, la recerca, la creació i la divulgació, per constituir un instrument de modernització de l’escena catalana. El 1920, l’ECAD passa a pertànyer a la Mancomunitat de Catalunya. El 1926, es dissol la Mancomunitat i la torna a assumir la Diputació; i l’any següent pren la denominació actual d’Institut del Teatre. El 1931, la Generalitat republicana se’n fa càrrec i hi aporta la primera seu estable, al carrer d’Elisabets, al Raval.
El 1939, amb la desfeta republicana, el franquisme depura el professorat, castellanitza la docència i torna a l’àmbit de la Diputació. Guillermo Díaz-Plaja n’és el director. El 1954 s’inaugura el Museu d’Art Escènic al Palau Güell, amb la Biblioteca i l’Arxiu. Als anys 70, l’Institut passa una llarga crisi; fins que Hermann Bonnin es fa càrrec de la direcció, es catalanitza l’ensenyament i s’amplia amb els departaments de Dansa contemporània, Mim i pantomima, Titelles i marionetes, Llenguatge audiovisual i Ciències teatrals.
Arriba la modernitat
El 1981, sota la direcció de Josep Muntanyès, es trasllada al carrer Sant Pere Més Baix. El 1988, Jordi Coca n’assumeix la direcció i el 1999 s’inicien els estudis del Doctorat en Arts Escèniques. El setembre de 2000 s’inicien els cursos i s’inaugura oficialment el 30 d’octubre la seu actual de l’Institut, a l’antic Mercat de les Flors, constituint la nova Ciutat del Teatre, juntament amb el Teatre Lliure, a l’antic palau de l’Agricultura i el Teatre del Mercat de les Flors, dedicada a la dansa.
Uns nous estatuts conformen l’Institut com a conglomerat docent, cultural, de recerca i de difusió, en la línia del projecte original. Es digitalitza el fons del Museu de les Arts Escèniques. En els darrers anys s’han rebut aportacions a l’arxiu i museu de La Fura dels Baus, Rosa Novell, Ferran Rañé i Andreu Solsona, Antonio el Bailarín, Joan Baixas, vestuari operístic de Montserrat Caballé… Actualment i des de 2015, l’actriu, directora i professora Magda Puyo dirigeix l’Institut. De l’inici del primer curs de l’Institut del Teatre, ara fa 20 anys.