Compte enrere per al Pla de Barris al Poble-sec. Després de setmanes de procés participatiu, entrevistes i recollida d’idees entre el veïnat, al document definitiu només li manca tancar els darrers serrells per tirar els projectes endavant. Uns detalls a debatre en comissió de seguiment, però que no suposaran fer marxa enrere en cap dels grans projectes planificats. El motiu: el consens i la llarga reivindicació veïnal que envolta a alguns d’ells.
Les Hortes de Sant Bertran
La posada en marxa de la Llei de Barris al Poble-sec va permetre donar una nova imatge a tota la zona que va des del carrer Nou de la Rambla fins a Lleida. Una millora de la qualitat urbanística, però, que es va oblidar dels carrers més marítims. “És en aquest sector on ens trobem amb dos petits parcs en avançat estat d’abandonament; tenim un espai de gossos i un altre d’infantil, però des de fa temps estan en mal estat i s’han vist encara més afectats amb les obres del col·lector de Vila i Vilà”, analitza el regidor del Districte de Sants-Montjuïc, Marc Serra.
Per tal de resoldre aquest cul de sac, on la il·luminació nocturna s’ha tornat més que deficient, veïnat i Ajuntament coincideixen en la necessitat de reurbanitzar aquest espai públic: “Ara hem de definir què volem: si un parc molt ben fet i molt car, o si volem reformar fins a la zona del mirador del Poble-sec o Walter Benjamin”, avança Serra, qui assegura que “aquesta serà la part del barri que més es transformarà” amb la partida econòmica extraordinària.
Un nou local per als joves
Mentre que el mandat passat va servir per definir el Pla d’Equipaments del Poble-sec, aquests quatre anys han de servir per començar a executar-lo. Més enllà de l’ampliació de la biblioteca a la Casa de la Premsa o la planificació d’un nou poliesportiu al Palau d’Esports, el Pla de Barris vol trobar un local més gran al casal de joves Espai 12@16. “L’actual del carrer de Concòrdia és molt petit (escassament té 100 metres quadrats), pel que es preveu traslladar-lo a un local més gran; ara cal acabar d’avaluar quin serà l’espai”, apunten fonts municipals.
Un trasllat que també aniria encarat a cobrir les darreres reivindicacions del jovent poblesequí, el qual fins i tot s’ha organitzat al voltant de l’associació Joves Units del Poble-sec. “Necessitem un punt de reunió on es puguin trobar els joves i on també se’ls pugui orientar tant acadèmicament com laboralment”, exigia en el darrer número del ZONA SEC el portaveu de l’entitat, Hatim Azahri.
Educació
No totes les partides del Pla de Barris suposaran inversió en pedra o espais verds. Una de les apostes per als propers anys serà dotar de nous professionals als centres educatius de gran diversitat i complexitat, com són l’Escola Jacint Verdaguer, l’Escola Poble-sec o l’Institut Consell de Cent. “Intentarem millorar l’oferta educativa de les escoles amb un reforç en la infraestructura, però sobretot volem que sigui en format de recursos humans”, exposa el regidor.
En paral·lel, des del Districte asseguren que ja han començat a treballar per portar en aquest mandat l’Institut de l’Esport de Barcelona al barri. Una aposta que tindria com a objectiu incrementar l’oferta formativa postobligatòria i dotar d’un edifici definitiu a aquest centre que provisionalment es troba a l’antic Institut Rubió i Tudurí de jardineria (Font de la Guatlla). “Suposarà una important inversió i permetrà que els joves del barri tinguin un futur en l’àmbit esportiu i puguin fer servir els grans equipaments infrautilitzats que hi ha a la muntanya”.
Economia i comerç
Després que la crisi de la Covid-19 hagi despullat les febleses del cultiu economicoturístic del barri, entitats comercials i administració pública començaran a treballar plegades per reorientar l’estructura econòmica dels carrers i places. Una diversificació que tindrà com a punta de llança el nou programa de Baixos de Protecció Oficial, després d’haver-se testat i complert les expectatives a Ciutat Vella. Però… com es reformularà el programa en un territori on escassament hi ha locals de titularitat municipal? “En la compra o lloguer de baixos en desús per ubicar projectes, per tal d’ajudar a diversificar l’economia i el comerç de barri”.
“Ens preocupa molt que, arran de la crisi, s’acumulin les persianes abaixades i es generin problemes de convivència”, avalua Serra. Per aquesta raó, des dels grups de treball del Pla de Barris consideren que el desplegament de Baixos de Protecció Oficial no només serviria per solucionar el problema econòmic, sinó que també pot ser un mecanisme de dinamització social i comunitària.
Medi ambient
Si bé és una realitat innegable que el casc urbà requereix d’intervencions, també ho és que la connexió i la integració amb un dels principals pulmons verds de la ciutat encara té molt camp per recórrer. Entre les desenes de projectes relacionats amb l’educació ambiental i l’alimentació sostenible que desenvoluparà el Pla de Barris a Montjuïc, hi ha un d’ells que pràcticament aplega tots els valors: l’ampliació de l’Hort de la Font Trobada.
Des de la seva posada en marxa, avui dia l’hort ja compta amb la participació d’un centenar de famílies que cultiven la seva parcel·la i desenvolupen diferents activitats pedagògiques. Un puntal de caràcter ecològic que, per evitar que mori d’èxit, comptarà amb l’adquisició d’una segona parcel·la de dimensions similars al llarg del mandat. Tot plegat, per tal que l’alimentació de proximitat avanci de la mà de la gestió ciutadana.
Fotografia | Ajuntament de BCN