El centre de música i escena Xamfrà és un espai de trobada on es garanteix el dret universal a la pràctica artística, però també és un referent al Raval, on desenvolupen diversos processos artístics i treballen en tres grans àrees: la socioeducació, la formació i la creació de xarxa amb altres entitats de la zona.
L’any passat van rebre un Premi Nacional de la Cultura i les Arts pel seu compromís social des de la seva obertura, l’any 2004, i enguany s’han proposat tirar endavant una nova aventura, la creació d’un espai radiofònic en línia per donar veu als joves del Raval, tot tractant els temes que els afecten i interessen més: “A Xamfrà hi fem moltes activitats artístiques, com els tallers de rap, i vam pensar que estaria bé tenir un canal on donar sortida i mostrar allò que fem, al mateix temps que generem acció comunitària”, explica la Susi Álvarez, una de les persones que acompanya el grup de joves que ja han començat a idear els primers guions dels programes.
Creació col·lectiva
Sota el títol de Ràdio Xamfrà, el projecte ja comença a prendre forma: “Els joves estan aprenent nocions tècniques i estem enllestint el guió del primer programa, que tractarà sobre què significa formar part de Xamfrà per a cadascun d’ells i inclourà entrevistes a persones impulsores del centre i a talleristes”, diu la Susi. Una de les particularitats d’aquesta iniciativa és el fet de ser una ràdio mòbil, cosa que permet enregistrar programes a diversos espais del barri, com les residències o casals d’avis, les escoles, etc. Tot el fil musical que sonarà a l’emissora estarà composat pels alumnes de música de Xamfrà. Per ara, són vuit joves d’entre 14 i 22 anys i conviden a sumar-s’hi a tothom qui vulgui formar-ne part.
Un format a l’alça
Aquest programa també treballarà en cooperació amb altres ràdios comunitàries, moltes de les quals s’apleguen a la Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona (XRCB), un programa de Cultura Viva que inclou emissores com Scanner FM, Taula, Tesla FM o Ràdioactius (Poble-sec), i diverses ràdios del Raval, com Ràdio Bzzzbip, Ravalmèdia, Ràdio Rambles o Ràdio Web MACBA. Les ràdios comunitàries cada vegada tenen més força als barris de la ciutat. Són mitjans de comunicació articulats per les comunitats natives al territori i que es basen en la cooperació entre participants, així com en la defensa del dret a la comunicació pròpia de cada cultura. També es pot esmentar la Metziràdio, un programa del Teatre Arnau Itinerant que dona veu a dones del Raval que experimenten diverses vulnerabilitats i usen les drogues com a forma de supervivència.
Si voleu participar a Ràdio Xamfrà, podeu escriure a: xamfra@xamfra.net