Pocs mesos després del final de la Guerra Civil de 1936-39, s’iniciava la Segona Guerra Mundial. A la revolta militar espanyola, Itàlia i Alemanya havien ajudat els nacionals, de forma important. Així, els primers anys de la postguerra, Barcelona fou visitada per personatges rellevants dels països de l’Eix, com Himmler o el comte Ciano.
El posicionament de la dictadura franquista, als inicis de la guerra mundial, fou clarament pel bàndol nazi-feixista; fins al punt que creà una divisió militar per fer costat a l’exèrcit alemany: la denominada División Azul. Una part d’aquest contingent sortí de l’estació de França, el 5 de juliol de 1941, en un acte molt destacat pel règim.
Una expedició catastròfica
Durant els més de dos anys que combateren al front de l’est, hi participaren uns 46.000 homes, la majoria voluntaris; però també hi hagué allistaments forçats. La derrota militar i el fred intens propiciaren la retirada de 1943. Els combatents voluntaris que restaren amb les forces germàniques, es passaren a denominar Legión Azul, que també es dissolgué el 1944. El balanç fou molt trist: 4.954 morts, 8.700 ferits i 372 presoners. Els darrers d’aquest presoners no arribaren al port de Barcelona fins el 2 d’abril de 1954, al vaixell grec Semiramis.
Arribada de la Sisena Flota
L’any 1951, arribaven al port de Barcelona els primers mariners nord-americans, de la Sisena Flota. Aquest fet, aparentment sense importància, suposa l’arribada a la nostra ciutat de molts elements de la forma de vida yanki: el texans, les mitges de niló, els xiclets, els encenedors, el jazz, el bàsquet, la Coca-cola… I a més, molts establiments es beneficiaven de la presència dels milers de militars que suposava la seva estada al port: bars, restaurants, hotels, botigues, prostíbuls… A més, significà l’arribada del primer turisme de masses a la ciutat de Barcelona; i també, d’un primer tast incipient de la societat de consum que ens havia de venir.
Enmig de les dues dates comentades, el 1945, acabà la Segona Guerra Mundial, de forma que el posicionament de les autoritats franquistes hagué d’acomodar-se a la nova situació i acceptar la derrota nazi-feixista.
De la sortida de Barcelona de soldats de la División Azul, ara fa 80 anys; i de l’arribada dels primers mariners nord-americans a la ciutat, en fa 70.