Connecta amb nosaltres

Cultura

La cultura popular, en dificultats

Sense correfocs ni castells, les entitats no veuen la llum del final del túnel respecte a la possibilitat de celebrar esdeveniments com marca la tradició

Publicat

on

Si bé a l’edició del 2020 la Festa Major del Poble-sec es va haver de suspendre gairebé 24 hores abans del mateix pregó, enguany la pandèmia només ha permès celebrar una setmana gran edulcorada. De fet, no seria gaire desencertat assenyalar que la cultura popular encara hiverna des d’aquell març de 2020, pel fet que res ha tornat a ser igual entre les entitats i colles populars. La raó: les restriccions que el Procicat manté vigents. Un stand-by en les exhibicions públiques que ha passat major factura entre les respectives masses socials, que no pas a la seva economia.

“Hem de tenir en compte que hi ha entitats que basen la major part dels seus ingressos en les subvencions i d’altres que prefereixen obtenir recursos propis per no vincular-se a les institucions”, avança el president de la Federació Consell de Cultura Popular i Tradicional del Poble-sec, Javier Velasco. Segons explica, les primeres han pogut sufragar més còmodament les despeses pròpies, ja que en bona part no compten ni amb local propi i la seva activitat s’ha aturat en sec, però pel que fa a les segones, sovint vinculades a l’economia social i solidària, han vist com, reiteradament, se’ls suspenien fonts d’ingressos com festes majors i activitats autogestionades que els servien per cobrir despeses fixes. “La veritat és que aquestes darreres estan molt malament…”, lamenta Velasco.

Caiguda d’associats

En canvi, el que l’àmplia majoria de les entitats sí que ha vist aprimar-se són les llistes d’associats. Mentre que algunes han patit petites fugues d’associats, tot i abaixar les quotes a la meitat, com és el cas dels Diables del Poble-sec, d’altres veuen el futur ben negre. Una de les més perjudicades: els Castellers del Poble-sec. Segons il·lustra el membre de la junta de la colla, Hèctor Iburo, la limitació a grups bombolla de 25 persones per assajar (quan abans eren més d’una seixantena) i la impossibilitat de fer castells en públic ha provocat la pràctica aturada de l’entitat.

“Ens ha caigut a sobre una creu, la massa social ha baixat perquè si nosaltres ens dediquem a fer castells i no els podem aixecar, la finalitat deixa d’existir; ara preveiem que pel 2022 seguirem igual i calculem que cap al 2023 gairebé haurem de refundar l’entitat”, considera Iburo. Què ha generat aquesta dinàmica? Que part dels seus associats hagi decidit buscar altres alternatives culturals amb què omplir el seu temps d’oci. Al final, l’única aparició pública que els castellers tenen confirmada de cara a la nova temporada és la Festa de la Mercè, on aixecaran dos pilars de quatre a la plaça de Sant Jaume, en comptes d’alçar castells de set o aventurar-se amb un de vuit. Ja després de la Festa Major de la capital, l’agenda la tenen pràcticament en blanc

“Evidentment que ens vam nodrir de la febrada que hi havia abans de la pandèmia pels castells, i vam créixer en associats, però ara el pronòstic és el que tenim. Quan tornem a fer assajos de manera normalitzada, serà com refundar l’entitat i haurem de tornar a sortir a captar gent, a no ser que abans l’entitat s’acabi cremant perquè és complicat estar a junta i treballar en els aspectes tècnics quan després mai pots desenvolupar tot el teu potencial”, comenta.

Reciclatge d’espectacles

Més enllà de conduir a la suspensió d’esdeveniments, les restriccions sanitàries també han provocat que les entitats hagin de repensar les seves exhibicions públiques. Un dels casos més flagrants: els no-corre-foc. Tal com relata la membre de la junta dels Diables del Poble-sec, Sandra Garibaldi, actualment només tenen previst fer una exhibició de pirotècnia per La Mercè. “Després crec que tindrem molt poca activitat i per veure un correfoc com teníem abans, potser haurem d’esperar fins a l’entrada de l’estiu vinent”. “Tant de bo m’equivoqui”, sospira.

En la mateixa línia, Velasco també apunta com la Colla de Geganters i Grallers del Poble-sec també ha hagut de transformar els seus espectacles públics. Ara, en comptes de fer cercavila, s’han de cenyir a fer ballar les figures en un espai delimitat per les organitzacions d’esdeveniments. Un fet, però, que almenys ha permès als membres de la colla seguir els assajos de forma habitual, de manera que “els grallers, tabalers i tota la resta de músics han pogut seguir el ritme habitual i no haver de tornar a començar”. El que tots esperen que no falli és la ciutadania un cop puguin tornar a omplir carrers i places.

Fotografia | Castellers del Poble-sec

Cultura

Antiracisme fantàstic

Una crítica al racisme i al consumisme a través del filtre de la literatura de gènere

Publicat

on

Nana Kwame Adjei-Brenyah (1991) va néixer al famós barri de Queens, Nova York. La seva família prové de Ghana i, malgrat que el seu pare és advocat i la seva mare és mestra, van haver de patir en la pròpia pell l’horrible experiència d’un desnonament. Estats Units, el país del somni americà, com ja sabem, amaga una horrorosa cara B de malson que han de patir molts dels seus ciutadans. Adjei-Brenyah, que es va sentir avergonyit de ser estatunidenc per culpa de Trump, prefereix quedar-se amb l’orgull d’aquells compatriotes que, malgrat la bota de l’Estat que sempre tenen al damunt, perseveren en el seu dia a dia. Aquesta consciència social es veu reflectida en el seu brillant llibre de relats, Friday Black (Empúries, 2021).

Friday Black conté una dotzena de relats que serveixen per mostrar com és la nostra realitat quotidiana en una societat capitalista i racista. L’autor empra diferents eines provinents de la literatura de gènere (la ciència-ficció, el terror o el fantàstic), per a satiritzar el nostre món descarnat, deixant sempre una petita porta oberta per a l’esperança, amb un estil literari seductor i amè, i un sentit de l’humor que ens pot recordar el de la sèrie Black Mirror.

Entre els relats d’aquest volum, destacaria la denúncia contra el racisme que obre el llibre, “Els cinc de Finkelstein”, la crítica al consumisme desaforat que trobem a diversos relats com ara “Friday Black”, “Com es ven una jaqueta (explicat pel Rei del Gel” o “Comerç minorista”, i el relat distopic “L’era”, on hi trobem un atac a la hipocresia de la nostra societat. Però estic segur que qualsevol conte d’aquest llibre, brillantment traduït per Ferran Ràfols, us ajudarà a comprendre un xic millor el món en què ens ha tocat viure.

Continua llegint

Cultura

Les sales del Poble-sec aixequen el teló amb música i clàssics teatrals

Repàs a la propera cartellera teatral

Publicat

on

En un context encara complicat per al sector cultural, s’inaugura la temporada teatral 2021/2022 i els teatres del Poble-sec, tant els més comercials com aquells de petit format, no es queden al marge. Actualment amb un aforament del 70% de la seva capacitat, les sales presenten els espectacles que tindran en cartellera durant els pròxims mesos.

Començant per l’altra vorera del Paral·lel, la sala BARTS, que aviat es convertirà en la Casa de la Música, aposta per la música i l’humor amb concerts i shows que tenen com a protagonistes Albert Pla (amb el seu Miedo, ara renovat, del 16 al 19 de setembre), El Arrebato (2 i 3 d’octubre) i la comèdia Benedicta televisió fins al 30 de setembre, entre altres propostes. El Teatre Victoria presenta, a partir del 9 d’octubre, el mític musical de Broadway Billy Elliot i el Teatre Apolo estrena la temporada amb Sabor a rumba i amb el clàssic de García Lorca La casa de Bernarda Alba, totes dues propostes fins el 26 de setembre.

El Teatre Condal també opta per un clàssic, en aquest cas l’Assassinat a l’Orient Exprés d’Agatha Christie, a partir del 14 de setembre, i l’espectacle musical Una llum tímida, a partir del dia 27 del mateix mes. Al carrer de Salvà, 86, Dau al Sec comença la temporada amb Los niños oscuros de Morelia, dirigida per Elena Fortuny, que tindrà lloc del 16 al 19 de setembre. Ja a Montjuïc, el Teatre Lliure ofereix, a partir del 14 d’octubre, l’obra Aquell dia tèrbol que vaig sortir d’un cinema…, dirigida per Alícia Gorina.

La dansa, present al barri

Per a aquelles persones interessades en els espectacles de dansa i moviment, La sala Hiroshima, al carrer de Vila i Vilà, 65, presenta l’espectacle Assombro/Fantôme Méchant d’Ana Rita Teodoro (1 i 2 d’octubre) i el Mercat de les Flors de Montjuïc estrena Orthopedica corporatio de Marina Mascarell (del 30 de setembre al 3 d’octubre).

Mentrestant, el Teatre Arnau Itinerant, Oracles Theatre i El Molino, recentment adquirit per l’Ajuntament de Barcelona, no han presentat encara la seva programació d’enguany.

Continua llegint

Cultura

El temple del vinil

Salvadiscos, espai de trobada de melòmans

Publicat

on

A la plaça Santa Madrona hi ha un espai on la música i els vinils són protagonistes absoluts. Salvadiscos és molt més que una botiga de discos, és una associació cultural que cada dia reuneix un grup de persones per fer el que més els agrada: escoltar música. Darrere del projecte hi ha el Salva, qui ha dirigit el Festival Hipnotik de Hip Hop i actualment també el Slam Poetry, i el Jordi, programador musical i DJ. La seva proposta uneix la venda de vinils amb l’oferta de serveis de DJs també en aquest format i, a més d’aquests serveis, el local acull un petit bar cafeteria d’ús per a les persones sòcies.

‘Selectors musicals’

Abans de fer-se amb el local que ocupen ara al número 4 de la plaça, en tenien un altre de més petit que els permetia guardar equips i muntar una petita paradeta de discos, “però les col·leccions de discos propis i de gent que ens ve a vendre els seus discos vells no parava de créixer”, diu el Jordi, així que van poder recuperar els baixos d’una finca que anteriorment pertanyia a la família del Salva i s’hi van traslladar. A Salvadiscos es fan sessions de selectors musicals, concerts, tallers i presentacions musicals: “Cada dia ve algú a posar discos. En diem selectors musicals per què no cal ser DJ per posar bona música. Entre setmana oferim propostes alternatives i els caps de setmana venen DJs més consagrats”, expliquen els seus impulsors.

DJ de proximitat

Una idea que agrada als socis de Salvadiscos és el concepte de DJ Kilòmetre Zero: “Hem començat amb gent del barri i hem descobert gent molt talentosa. En general no els proposem res concret més enllà que vinguin a ensenyar-nos la seva música”, diuen Jordi i Salva, mentre aprofiten per convidar a visitar el local a tots aquells veïns melòmans que tinguin ganes de gaudir de la música d’una manera diferent.

Continua llegint

Paral-lel OH!

Copyright © 2021 Zona Sec.