Primera passa per reduir les molèsties que ocasionen els joves universitaris a les comunitats de veïns que envolten el parc de les Tres Xemeneies. Segons ha pogut saber ZONA SEC, el Districte de Sants-Montjuïc i els responsables de la Sala Apolo han pactat unes mesures per minvar les molèsties que generen els universitaris que surten de festa els dimecres i els dijous.
D’entrada, l’Ajuntament instal·larà dos sonòmetres al carrer Nou de la Rambla amb l’objectiu d’analitzar si s’està incomplint la normativa municipal a les entrades de la Sala Apolo i la discoteca Plataforma. Un estudi que no aportarà resultats de forma rigorosa fins a finals de juliol, quan es determinarà si cal prendre mesures i com s’han d’implicar els responsables dels espais d’oci i restauració de la zona. La intenció és que, si les dades dels sonòmetres proven un excessiu soroll nocturn, primer s’aposti per les solucions des d’una perspectiva propositiva, de manera que les mesures coercitives o de regulació d’horaris quedarien per una segona fase.
Impacte de la festa universitària
Segons confirma el regidor del Districte, Marc Serra, un dels aspectes que més preocupa és l’impacte de les festes universitàries que es generen als entorns del parc de les Tres Xemeneies els dimecres i dijous a la nit. La raó: el cartell d’aforament complet habitual a la Sala Apolo després de la pandèmia (tot i la gran capacitat del recinte: 3.000 persones). “Cada dijous i cada dimecres omplen i tot plegat ha provocat una dinàmica de botellot que va des de les 23 hores fins a les 3 hores de la matinada”, exposa Serra.
Arran les queixes dels veïns, les actuacions de la Guàrdia Urbana han acabat en la sanció de centenars de joves en una mateixa nit per consum d’alcohol a la via pública i/o incomplir les ordenances de civisme a l’hora de fer les seves necessitats fisiològiques. “Hem arribat a comptabilitzar fins a 300 o 400 persones fent botellot”, especifica Serra. De fet, mentre que l’operatiu policial en un primer moment es va focalitzar a les nits de dijous a partir de les 2.30 hores, des de fa unes setmanes aquest s’ha avançat a la 1 de la matinada i també s’ha estès als dimecres de major afluència.
Entrada anticipada
Per tal de fer entrar els joves a la Sala Apolo, els responsables del local i l’Ajuntament han pactat permetre l’accés a la pista de ball abans del que es feia fins ara. Una mesura que anirà acompanyada de beneficis econòmics per a aquells que accedeixin a avançar la festa: en cas d’accedir abans de la 1, l’entrada costarà 10 euros (en comptes dels 15 euros habituals). En paral·lel, la sala destinarà dos agents de relacions públiques per informar els joves que estiguin a la plaça que, si entren abans, s’estalviaran diners. Una entrada que es farà de forma més ràpida, ja que l’espai del guarda-roba (ara sense servei per ser estiu) es destinarà a incrementar la zona de compra i validació d’entrades.
També s’han instal·lat dos WC portàtils a la plaça per evitar que els joves es dirigeixin a carrers més amagats, com Palaudàries, a fer les seves necessitats i impregnin d’olors la via pública. En un primer moment és el Districte qui es farà càrrec del seu cost, després serà la Sala Apolo qui assumeixi la despesa.
L’exemple del carrer Blai
La mesura dels sonòmetres no és nova al Poble-sec. El primer indret on es van instal·lar va ser al carrer Blai; una mesura que posteriorment va permetre “justificar la reducció horària de les terrasses”, recorda el regidor. En aquest sentit, el mateix Serra recorda que finalment els restauradors es van avenir a col·laborar per reduir les molèsties nocturnes al veïnat: “S’ha arribat a un relatiu equilibri a Blai i ara plantegem si val la pena fer-ho també al carrer Nou de la Rambla; per ara ens hem trobat amb una bona predisposició dels restauradors i operadors de la Sala Apolo, però quan veiem les dades que han pres els sonòmetres tindrem una millor informació amb què prendre decisions”, avança.