Passa endavant i de consens per a les Tres Xemeneies. Aquest passat 27 d’octubre tots els grups polítics del Ple de l’Ajuntament de Barcelona han donat suport a l’aprovació provisional de la Modificació del Pla General Metropolità (MPGM). Una passa burocràtica que ha permès desbloquejar el futur urbanístic d’aquest complex en estat d’abandonament parcial des de fa anys i que ara encara una nova etapa d’usos privats i públics.
L’aprovació de la Casa Gran té com a fil conductor l’acord signat entre el propietari dels dos edificis, Conren Tramway, i l’anterior Govern municipal d’Ada Colau. Per tant, ja ha quedat segellat el fet que als dos edificis buits el promotor privat faci oficines i que als espais cedits a l’Ajuntament s’ubiqui el nou Centre de Coordinació Operativa d’Emergències de Barcelona (CECOR). En paral·lel, els Jardins de les Tres Xemeneies també seran reurbanitzats amb els diners de l’operació.
Una passa clau
Per què fins a l’aprovació plenària no s’ha pogut tirar endavant l’obra? Cal tenir en compte que els dos edificis que Conren Tramway va comprar l’any 2017 tenen una qualificació urbanística que només els permet acollir un determinat tipus d’activitat de serveis tècnics relacionats amb la llum, aigua, gas i les telecomunicacions. De manera que, per encabir les diverses oficines que volen fer, l’Ajuntament ha hagut de donar un primer vistiplau per començar la requalificació de la parcel·la.
El fet que el solar sigui requalificat per acollir un nou tipus d’activitat econòmica ha provocat que aquest hagi incrementat exponencialment de valor. Per aquesta raó, el consistori ha volgut que part d’aquests guanys que n’extreu Conren Tramway reverteixin en el veïnat del Poble-sec. De quina manera? Amb la cessió d’espais per fer els equipaments esmentats i una segona injecció econòmica a les arques municipals.
L’acord, punt per punt
D’una banda, l’Ajuntament ha aconseguit la propietat de l’edifici Llac, que dona als Jardins de les Tres Xemeneies i a l’avinguda del Paral·lel. En els seus 2.250 metres quadrats s’ubicarà el nou CECOR (que marxarà del carrer de Lleida). A més, es reurbanitzaran els jardins amb una inversió de 2,7 milions d’euros (els diners surten dels impostos que ha de pagar l’empresa per tota l’operació immobiliària). A més, com que el privat va accedir a donar quatre milions més a l’Ajuntament com a contribució addicional, es podran construir encara més equipaments i habitatge assequible al Poble-sec.
Per part de l’empresa, aquesta ha aconseguit obtenir una plusvàlua neta d’11,2 milions d’euros al final de l’operació, ja que l’altra meitat obtinguda en realitat se l’ha quedat l’Ajuntament després d’impostos i de l’acord signat. Tot plegat, perquè fins ara el solar tenia un valor de 13 milions d’euros i, amb el canvi de qualificació, ha passat a ser de 35,5 milions, de manera que l’increment de valor –22,5 milions– es reparteix a parts iguals entre l’Ajuntament i el promotor.
La pròxima passa
Un cop aprovat provisionalment el planejament, ara s’elevarà a la Generalitat de Catalunya perquè l’aprovi definitivament. En paral·lel, es durà a terme la reparcel·lació de l’àmbit, i un cop estigui aprovada, la propietat farà un pagament dels 2,3 milions necessaris per construir la nova seu del CECOR. La intenció municipal és començar les obres al llarg del mandat.