Connecta amb nosaltres

Societat

Desconcert a Poeta Cabanyes

El propietari d’un bloc de lloguers temporals tanca un passatge sense buscar el consens amb els afectats

Publicat

on

D’espai obert a espai tancat. El propietari del bloc d’apartaments de lloguer temporal ubicat al número 14 del carrer Poeta Cabanyes ha decidit tancar el passatge que dona accés al seu portal. Una decisió que ha afectat indirectament la responsable de la Floristeria Pompon, Leticia Viadas, i als usuaris del pàrquing de Promoparc, el qual té una sortida d’emergència en aquest punt. Malgrat tot, fonts municipals asseguren que, d’entrada, l’obra comptava amb tots els permisos, encara que a dia d’avui el Districte estudia d’ofici si aquest tram de carrer tenia alguna servitud de pas.

Un aparador eclipsat

Viadas assegura que fa tres anys, quan va decidir muntar la floristeria, es va decantar per aquest local precisament perquè “feia cantonada i tenia un gran finestral lateral que li permetia ampliar l’aparador”. L’aposta, però, ha perdut tot el seu encant. A conseqüència de la instal·lació de la tanca en part del local, el finestral ha quedat completament eclipsat quan la porta resta tancada. Durant el dia sí que s’ha facilitat deixar la tanca oberta per afavorir les entrades i sortides del pàrquing i la visibilitat de l’aparador. “És molt aviat per valorar si ens ha generat pèrdues econòmiques, però ens preocupa que de cara a l’estiu no puguem treure material a fora com fèiem fins ara”, exposa.

De qui és el carrer?

“Fa any i mig ja ens va comentar què volia fer, però no va ser fins a finals d’octubre que el propietari del bloc va venir amb un arquitecte i industrials per agafar mides i posar la tanca de manera imminent”, recorda la florista. “Nosaltres li vam dir que ens hi oposàvem, però ell ens va respondre que el carrer era seu i que així figura en la seva documentació”, afegeix. En aquest sentit, des de l’Ajuntament apunten que aquest tram “correspon a una finca privada, amb qualificació urbanística de Casc Antic de substitució de l’edificació antiga”. Un caràcter tècnic que, traduït, vol dir que “no és un vial, ni un passatge, malgrat que visualment ho sembli”.

Aquesta circumstància legal, però, no l’acaba d’entendre Viadas. Tal com esgrimeix, des de fa anys el carrer compta amb elements d’urbanístics de ciutat, com plaques o pilones, i periòdicament passen els equips de neteja municipal. “Quan vam agafar la botiga mai ningú ens va avisar que això fos privat”, rebla.

“Sense diàleg”

Més enllà dels dubtes legals dels afectats sobre la viabilitat de l’obra, des de la floristeria expliquen que aquesta s’ha executat “de manera unilateral i sense diàleg”. “Ens podria haver donat l’oportunitat de seure a parlar amb ell i buscar un consens, però el 25 de gener, sense previ avís, es van posar a instal·lar la tanca”, assegura. “No entenem per què ha pogut fer-ho, al novembre vam presentar una instància a l’Ajuntament perquè ens aclarissin la situació i encara esperem que ens contestin; mentrestant hem començat a recollir signatures”.

Segons ha pogut saber ZONA SEC a través de fonts properes a la propietat de la finca, la decisió de tancar l’espai ha arribat “després d’anys de brutícia, deixadesa i inacció”. En aquest sentit, assenyalen que la situació s’havia denunciat multitud de vegades, però que mai s’havia posat fil a l’agulla. Per últim, també han defensat la legalitat de l’obra.

Una obra inspeccionada

Per la seva banda, des de l’Ajuntament apunten que el mateix dia de l’inici de les obres, un inspector del Departament de Llicències i Inspecció va desplaçar-se fins al punt de la polèmica, on va recollir el testimoni de la floristeria. Així i tot, però, “no va poder determinar fermament un motiu justificat i cert per poder aturar unes obres emparades per un certificat d’obres admès tal com marca la normativa”. Una impossibilitat de frenar-les que, en qualsevol cas, no ha evitat que els tècnics del Districte de Sants-Montjuïc hagin passat a actuar d’ofici “per intentar esbrinar si hi ha alguna servitud de pas vinculada a l’esmentada finca”.

Si bé aquest mitjà de comunicació s’ha posat en contacte amb l’empresa que gestiona l’aparcament afectat, a hores de tancar aquesta edició la companyia no ha contestat la sol·licitud. Per la seva part, Barcelona en Comú també ha registrat una pregunta d’urgència a l’Ajuntament per tal que la regidora del Districte, Raquel Gil, expliqui per què s’ha permès i com es resoldran les afectacions derivades.

Societat

El Cementiri de Montjuïc estrena un espai interconviccional

Publicat

on

Per

Amb l’objectiu d’adaptar-se a una bona part de les comunitats religioses que fins ara no tenien els serveis funeraris que anhelaven, el Cementiri de Montjuïc ha reformat la primera i única sala interconviccional de la ciutat. Un espai amb capacitat per a 80 persones on familiars i amics del difunt podran dur a terme les tradicions culturals i religioses que fins ara no podien executar.

La nova instal·lació permetrà fer el rentat ritual de les persones difuntes, així com el rentat de peus dels assistents (ablucions). A més, compta amb una sala d’actes, on es podran fer els recolliments amb oracions i lectures de manera reservada. “També disposa de sistemes audiovisuals per tal de poder projectar imatges i vídeos en record de la persona difunta”, detallen des de l’Ajuntament de Barcelona.

890.000 euros
Si bé aquest espai ja havia funcionat al Cementiri de Montjuïc, és ara quan podrà acollir les diferents maneres d’acomiadar els difunts de la resta de comunitats religioses. Al cap i a la fi, el seu disseny és fruit del diàleg de les administracions amb els representants de les diferents comunitats. En total, la reforma integral de l’espai ha suposat una inversió de 890.000 euros.

Segons la comissionada de Relacions Ciutadanes i Diversitat Cultural i Religiosa, Sara Belbeida, “aquest espai no només representa un avanç en la gestió dels cementiris, sinó també un pas significatiu cap a una societat més inclusiva, respectuosa i cohesionada”. Pel que fa a les comunitats jueves i musulmanes, aquestes ja disposen de recintes específics per a enterrar els seus difunts a Collserola.

Continua llegint

Societat

L’escola Mossèn Jacint Verdaguer presenta oficialment el seu Gegantó al barri

Cinta és el resultat de la proposta creativa que els alumnes de l’escola van presentar a l’inici del curs

Publicat

on

El passat divendres 31 de maig, l’escola Mossèn Jacint Verdaguer va viure una jornada molt especial amb la presentació de Cinta, el gegantó creat pels alumnes, famílies i professorat durant tot el curs escolar.

Cinta, el gegantó de l’escola, va ser presentat oficialment al públic. El Quimet, el gegantó del Poble-sec, va donar-li la benvinguda en una trobada emocionant. A més de la presentació, Cinta i les torrasses van ballar junts al ritme d’una cançó, que tenia un esperit especial per a l’ocasió.

Un projecte comunitari

Aquest projecte ha estat un exemple de col·laboració a molts nivells, gràcies a la participació activa del professorat, alumnes i famílies. Des del disseny del gegantó fins als capgrossos, tots han aportat la seva creativitat i esforç. Les famílies han estat especialment involucrades en la confecció dels vestits, organitzant tallers de costura que han resultat ser tot un èxit. Aquestes activitats han donat lloc a nous tallers i han fomentat un sentit de comunitat i col·laboració entre tots els participants.

Apadrinament del Quimet

La colla gegantera del barri, amb el Quimet al capdavant, ha apadrinat el nou gegantó de l’escola, donant suport i assessorament durant tot el procés de construcció que va començar en el mes de gener. L’objectiu era crear un gegantó que representés l’esperit del Poble-sec i, al mateix temps, la identitat de l’escola.

La festa va comptar amb una alta participació de tota la comunitat educativa. Alumnes, famílies, professorat i veïns es van congregar per celebrar aquest esdeveniment tan especial. Els gegants presents es van convertir en espectadors de luxe de la presentació i del ball de Cinta i les torrasses.

L’acte va ser una festa i una demostració del poder de la col·laboració i la creativitat, deixant una empremta inesborrable en tots els participants i assistents. La creació de Cinta no només ha enriquit el patrimoni cultural de l’escola, sinó que també ha enfortit els llaços comunitaris, deixant un llegat que segurament perdurarà durant molt de temps.

Continua llegint

Societat

El nou Parc de les Tres Xemeneies, enllestit

La zona reformada acull una pista de bàsquet, un gimnàs exterior i una nova guingueta per dinamitzar l’espai

Publicat

on

Per

Després de sis mesos d’obres i una inversió de 367.000 euros, l’Ajuntament de Barcelona ha enllestit el nou Parc de les Tres Xemeneies. Una intervenció, contextualitzada en el Pla de Barris que ha permès dotar a l’espai amb una pista de bàsquet central, nous bancs i un gimnàs a l’aire lliure. Segons es desprèn de la presentació del consistori, la reforma busca revertir les dinàmiques que desenvolupaven alguns usuaris a la zona.

L’actuació, dissenyada per l’estudi d’arquitectura Leku Studio, ha recollit les peticions del veïnat en el procés participatiu que va identificar els principals dèficits i les prioritats. De fet, la intervenció ha primat la millora de la permeabilitat per als vianants mitjançant l’eliminació de les barreres arquitectòniques i, a la vegada, enderrocant aquells elements que creaven cantonades sense visibilitat. Un exemple és el mur on alguns artistes desenvolupaven art urbà, el qual s’ha reubicat dins la nova plaça.

L’esport, eix central de la nova plaça

Cal posar de relleu que la nova pista de bàsquet s’ha decidit instal·lar-la al centre de la plaça, tal com havien demanat els veïns. Una centralitat que, a més, permetrà que es pugui fer servir la plaça per a noves activitats, com ara la celebració de concerts. A més, al seu voltant s’ha instal·lat el gimnàs a l’aire lliure amb opcions perquè tothom pugui fer exercici.

Les taules ping-pong s’han renovat i reinstal·lat en un nou espai i també s’han pintat diferents grafismes per incentivar noves pràctiques esportives, com l’atletisme. Pel que fa al mobiliari urbà (bancs, cadires i taules de pícnic), aquest també és nou en la seva totalitat. Per últim, destacar que al costat de l’àrea de joc infantil s’ha instal·lat una guingueta.

Una primera passa

Cal emfatitzar que aquesta no és l’única reforma prevista als entorns de la plaça de les Tres Xemeneies. Més aviat, és la prèvia respecte al que l’Ajuntament té previst executar amb la promotora de les oficines que s’encabiran als antics edificis. Un espai que, a banda d’acollir noves empreses, també suposarà l’aterratge del Centre de Coordinació Operativa d’Emergències de Barcelona (CECOR) a la plaça de les Tres Xemeneies.

Continua llegint
PUBLICITAT

El més llegit

Copyright © ZonaSec Comunicació, 2024