Connecta amb nosaltres

Societat

Assetjament a Magalhaes 33b

El calvari: violacions de domicili, embussaments de les baixants, sostracció dels ploms del quadre de la llum i agressions físiques

Publicat

on

Sense aigua, amb les baixants embussades i el pati ple d’aigües negres. Aquesta és la situació amb què conviuen cinc veïns de la finca ubicada a Magalhaes 33 bis. Un edifici que van decidir okupar a finals de 2020, però el qual s’ha convertit en un infern des de fa poc menys de sis mesos. La dinàmica va començar tot just quan el fons voltor amb capital rus, Workki Co-Working SL, va decidir comprar l’edifici sencer en una subhasta el passat mes de novembre (el seu anterior propietari, Javier Moreno Chaparro, no va deixar hereus). Una transacció que ha desfermat un dels episodis d’assetjament immobiliari més contundents dels darrers anys.

Com diuen els veïns, tan bon punt la nova propietat va fer-se amb la possessió de la finca, va contractar Stop Okupas Low Cost SL, una empresa dedicada als desnonaments extrajudicials per accelerar el buidatge de l’edifici. Per què tantes presses? Per evitar complir la llei que l’obliga, com a gran tenidor, a oferir lloguers socials, expliquen els inquilins. “Com que som persones vulnerables, tenim dret a què la propietat ens ofereixi un lloguer social, però si aconsegueixen que marxem de forma extrajudicial, perdem aquest dret”, explica Silvio Covolo, veí i víctima de Magalhaes 33 bis. Al cap i a la fi, “no han deixat ni que la justícia faci el seu curs, perquè encara no ens ha arribat cap ordre de desnonament”, assegura.

El llogater, expulsat

Cal tenir en compte que no tots els veïns de la finca estaven en situació d’okupes quan Workki Co-Working SL va comprar la finca. Un d’ells, en Francisco, pagava religiosament el seu lloguer. Malgrat tot, ell també va passar a formar part de les víctimes de la violència immobiliària. “Quan jo vaig arribar, tothom pagava lloguer, però els preus es van posar tan impossibles que els pisos es van quedar buits i van arribar aquests nois”, explicava a eldiario.es en referència als seus nous veïns. Val a dir que, després de patir els embussaments de les baixants, la sostracció de la porta del carrer de la finca per part dels membres de desokupa i el “sabotatge” del quadre de llums que va deixar sense electricitat tot l’edifici, en Francisco va decidir marxar del bloc i passar pàgina. En canvi, els qui encara resisteixen són les persones que okupen la resta d’habitatges, mentre els membres de l’empresa de desocupacions s’han decidit instal·lar al pis on vivia aquest darrer llogater per vigilar els seus moviments.

“El nostre pla és aguantar; creiem que el nostre cas és força extrem, però a la vegada forma part de les dinàmiques que han començat a desenvolupar els especuladors: fer la vida impossible als veïns, siguin okupes o no”, explica el també inquilí Francesco Cecco. “Prova d’això és el veí que vivia aquí amb el seu contracte de lloguer, no va poder aguantar l’assetjament, especialment des que es van emportar la porta del carrer i van generar aquí una situació de desprotecció insostenible”, afegeix. En aquest darrer cas, recorda, es va trucar als Mossos d’Esquadra, però els agents no van fer res al·legant que si la decisió l’havia pres la propietat, poca cosa tenien a dir.

Front de batalla contra els voltors

“Aquestes operacions de coacció s’han tornat habituals a la ciutat i en altres punts on es produeix especulació immobiliària”, recalca Cecco. “Per això volem resistir, perquè no sigui un precedent més on ells guanyen la batalla i nosaltres implícitament permetem i validem els desallotjaments extrajudicials”, afegeix. Una situació que, segons argumenta, compta amb la complicitat de les administracions: “Des dels Mossos d’Esquadra que van permetre que s’emportessin la porta, fins a la inacció de l’Ajuntament i la Generalitat contra aquests fons voltor i els seus matons, passant pels jutjats que encara no han dictat cap mesura cautelar per retornar-nos l’aigua que ens han tallat, després que hagin instal·lat claus de pas il·legals en una zona de l’edifici on no podem accedir”.

En la mateixa línia, Covolo admet que els fets que s’han succeït en els darrers mesos els han situat, d’un dia per l’altre, al centre de la lluita per l’habitatge digne: “Em sento amb la responsabilitat d’aguantar; si cedim, aleshores donarem a entendre que pagant uns matons tothom pot fer fora a algú altre de forma il·legal”. “Ara bé, també esperàvem més contundència per part de les administracions; en el cas de l’Ajuntament queda clar que el nou Govern no té l’habitatge entre les seves prioritats”, sentencia.

Un reguitzell de denúncies sense resposta

“Hem patit dues violacions de domicili, quatre embussaments de les baixants, la sostracció dels ploms del quadre de la llum i agressions físiques amb cops de puny a la cara”, relata Cecco. Tota una sèrie de fets que tal com prova, ja estan denunciats amb els corresponents atestats mèdics. A més, detalla, als jutjats ja han presentat dues denúncies: una primera querella penal per coaccions i una denúncia administrativa per assetjament immobiliari.

Per tal de cobrir totes aquestes despeses, els afectats han obert un compte de micromecenatge a gofundme per demanar als veïns un cop de mà amb les despeses que porten acumulades: “En aquests cinc mesos de resistència que acumulem ens haurem gastat ja prop de 4.000 euros entre els camions cuba, l’electricista, les reparacions que hem hagut de fer i l’advocat”.

Societat

El propietari de Piquer, 10 cedeix i neteja el solar

Publicat

on

Anys després de mantenir un pols amb Ajuntament i veïnat, finalment el propietari del solar ubicat al número 10 de Piquer ha donat el seu braç a tòrcer. Tal com han confirmat fonts municipals a ZONA SEC, a principis d’octubre el titular de la finca ha executat la neteja i diverses tasques de manteniment perquè no es tornés a reproduir una plaga de coloms com la que han patit els veïns els darres anys.

Més enllà de la neteja del solar, amb el corresponent buidatge de runa, el propietari també ha instal·lat una gran xarxa anticoloms, tal com l’havia requerit el consistori. A més, al llarg de les darreres setmanes ha presentat a l’administració local tot el reguitzell d’informes que acrediten que una empresa de control de plagues ha començat a treballar sobre el terreny.Tanmateix, les mateixes fonts municipals asseguren que mantindran les sancions imposades per manca de manteniment i per insalubritat. En total, els incompliments li han suposat sis multes coercitives per un import global total de 8.000 euros. Val a dir, però, que el sancionat encara pot recórrer la multa al·legant que al final sí que ha efectuat el manteniment que se li requeria des de l’administració.

Està previst que en les pròximes setmanes l’inspector i el lletrat dels serveis jurídics del districte tornin a la finca per aixecar acta del compliment de les obligacions. 

Continua llegint

Societat

Gil anuncia canvis en la Casa de la Premsa, però no els detalla per evitar “generar expectatives”

Publicat

on

La rehabilitació de la Casa de la Premsa, prevista per abans del 2029, comença a esgotar terminis (i la paciència dels impulsors). La regidora del districte de Sants-Montjuïc, Raquel Gil, ha avançat en una darrera trobada amb els veïns que el consistori ha començat a explorar “solucions”. L’objectiu: rehabilitar l’edifici històric, però amb canvis respecte al projecte original. “Hi ha opcions per resoldre la Casa de la Premsa i també per fer front a la manca d’equipaments del barri”, ha assenyalat, sense entrar en més detalls per evitar “generar expectatives”.

“L’opció ens permetrà fer la rehabilitació amb l’espai veïnal i veure si és possible que això vagi acompanyat d’una biblioteca en un millor espai”, ha assenyalat la regidora sense donar gaires més detalls al veïnat.

Segons ha informat, la carambola no depèn només del Districte de Sants-Montjuïc, sinó que hi ha més actors implicats: “No puc anar més enllà, però sí que hi ha solucions sobre la taula que podrien ser molt interessants per rehabilitar la Casa de la Premsa i solucionar la manca d’equipaments”, ha precisat.

Continua llegint

Societat

Crida veïnal a bolcar-se amb els més necessitats per Nadal

Les entitats i associacions posen en marxa la tradicional campanya de recollida de productes bàsics per a famílies

Publicat

on

El Nadal és temps de compartir i pensar en els altres. És un moment en què les llums, la música i les tradicions omplen els carrers i les llars, però també una oportunitat per recordar aquells que més ho necessiten. Per aquest motiu, un any més s’organitza al Poble-sec el Nadal Solidari, una iniciativa que uneix veïns i entitats per ajudar les famílies que passen per dificultats.

Des del passat 18 de novembre fins al proper 16 de desembre s’ha començat a dur a terme una recollida solidària d’aliments bàsics, productes d’higiene personal i material escolar nou. Tot el que es recapti es destinarà a les famílies del barri que són ateses per Bona Voluntat en Acció, una entitat clau en la lluita contra l’exclusió social.

Punts de recollida

Els poblesequins poden contribuir amb les seves aportacions apropant-se als diversos punts de recollida com: les parròquies del barri, la Biblioteca Francesc Boix, el Centre Cívic El Sortidor, les escoles i els instituts del Poble-sec, entre d’altres. La veïna del carrer de Blai, Júlia López, explica com viu aquesta campanya: “Per mi, el Nadal comença quan porto la meva aportació al centre cívic. És bonic veure com tothom col·labora per fer que les festes siguin especials per a tothom”.

La màgia del Nadal

El 4 de gener, la patge Estel recollirà les cartes de tots els infants durant tot el dia, d’11.30 a 13.30 i de 17 a 20 hores. Es faran activitats a les tres places del barri: Sortidor, Molino i Santa Madrona, de manera que serà en aquesta darrera on les entitats del barri i el veïnat rebran la patge a la tarda per fer-li entrega de les cartes. A més, hi haurà un photocall, espai que captarà a través d’una imatge la il·lusió dels més petits, i no tan petits. 

Continua llegint
PUBLICITAT

El més llegit

Copyright © ZonaSec Comunicació, 2024