Connecta amb nosaltres

Societat

Les obres al carrer d’Elkano afecten la mobilitat i el ritme de vendes del comerç local

Neguit veïnal: “Aquestes reformes sovint disparen els lloguers, i això podria fer que millorar el carrer se’ns giri en contra”

Publicat

on

L’impacte de les obres al carrer d’Elkano ja és palpable Amb un pressupost de dos milions d’euros i una durada prevista d’un any, la reforma promet canviar la cara d’aquest eix central del barri. L’Ajuntament té com a objectiu millorar la mobilitat dels vianants, ampliar voreres i convertir la via en un espai més segur i accessible. Però tant veïns com comerciants viuen amb incertesa aquest inici. El dubte, de si aquest canvi valdrà la pena, posa a prova paciència i expectatives.

Per als establiments, la situació actual és crítica. El titular de la Farmàcia Elkano 70, Nacho Jané, lamenta les pèrdues econòmiques: “Des del primer dia hem notat una caiguda de clients. La pols, el soroll i els obstacles que redueixen la mobilitat fan que molts evitin passar per aquí”. A més, afegeix, “vam haver de tancar una porta durant setmanes perquè el soroll del generador ens impedia treballar”.

A l’Associació Sociocultural ‘La Formiga’ la situació no és gaire millor. El treballador del centre, Miquel Caselles, denuncia problemes d’accés i comunicació amb l’Ajuntament: “Durant dies vam tenir un forat davant la porta. Només van actuar després que reclaméssim”. Més enllà de les molèsties immediates, els preocupa el futur: “Aquestes reformes sovint disparen els lloguers, i això podria fer que millorar el carrer es giri en contra nostra”.

Com és evident, no tothom veu les obres amb els mateixos ulls. La Yolanda, veïna de la zona, no té cap queixa: “Entenc que les obres no són agradables per a ningú però, al cap i a la fi, és el preu que s’ha de pagar per tenir un carrer millor”. Alhora, la Raquel, resident al mateix carrer d’Elkano, espera amb optimisme el resultat final: “Ho vivim amb ganes. És una cosa llarga i farà falta paciència. Jo vaig amb els meus fills en bici i serà fantàstic poder passar per aquí tranquil·lament, confiem que ens beneficiarà”.  Precisament, aquesta és una opinió compartida amb alguns col·lectius veïnals que des de fa anys reclamen una pacificació del trànsit i més espai per als vianants. Consideren que les conseqüències a curt termini valdran la pena si es compleixen les promeses de l’Ajuntament.

“Aquest canvi també exigeix que es tinguin en compte les necessitats dels que vivim i treballem aquí”, apunta en Miquel. Un dels principals punts de controvèrsia són les molèsties ocasionades pels canvis de trànsit i la remodelació de les places d’aparcament, que han generat desconcert i preocupació entre els seus usuaris diaris. La caiguda de l’afluència, amb el trànsit restringit, poden fer perdre visibilitat a les botigues sota el punt de vista dels seus responsables. A més, la falta de places d’aparcament temporals també pot afectar els qui es desplacen en cotxe.

La realitat, però, és que les pròximes setmanes seran decisives per veure com evoluciona la convivència entre obres i activitat diària. Tot i l’esperança d’alguns, l’experiència d’altres barris amb reformes similars deixa clar que la paciència serà l’únic recurs que els queda a tots plegats al llarg dels propers mesos.

La reurbanització  dels vials a pacificar segueix un pla detallat en tres etapes

La primera fase, iniciada al setembre, transformarà el tram que va des del carrer de Jaume Fabra, a l’altura de la plaça de Las Navas, i Radas en una plataforma única, de manera que voreres i calçada quedaran pràcticament fusionades i es donarà prioritat als vianants per sobre de la resta de vehicles. Per executar l’obra, la circulació restarà tallada en aquest sector, excepte al carrer de Radas.

A partir de gener, es reurbanitzarà el tram de Radas fins a Margarit, el qual mantindrà una calçada segregada però fent ziga-zaga i amb les cruïlles elevades per pacificar el trànsit. Durant aquesta fase, el carrer de Murillo canviarà temporalment de sentit i el bus 121 es desviarà cap al carrer d’Anníbal.

En darrer lloc, de maig a setembre, es treballarà en el tram entre Blasco de Garay i Margarit.  També s’ha previst la renovació de la plaça del Setge de 1714, però encara no s’ha establert cap data concreta per començar les obres. Aquesta la convertirà en un espai obert, integrant-hi els carrers Radas i Concòrdia que la voregen.

Societat

El propietari de Piquer, 10 cedeix i neteja el solar

Publicat

on

Anys després de mantenir un pols amb Ajuntament i veïnat, finalment el propietari del solar ubicat al número 10 de Piquer ha donat el seu braç a tòrcer. Tal com han confirmat fonts municipals a ZONA SEC, a principis d’octubre el titular de la finca ha executat la neteja i diverses tasques de manteniment perquè no es tornés a reproduir una plaga de coloms com la que han patit els veïns els darres anys.

Més enllà de la neteja del solar, amb el corresponent buidatge de runa, el propietari també ha instal·lat una gran xarxa anticoloms, tal com l’havia requerit el consistori. A més, al llarg de les darreres setmanes ha presentat a l’administració local tot el reguitzell d’informes que acrediten que una empresa de control de plagues ha començat a treballar sobre el terreny.Tanmateix, les mateixes fonts municipals asseguren que mantindran les sancions imposades per manca de manteniment i per insalubritat. En total, els incompliments li han suposat sis multes coercitives per un import global total de 8.000 euros. Val a dir, però, que el sancionat encara pot recórrer la multa al·legant que al final sí que ha efectuat el manteniment que se li requeria des de l’administració.

Està previst que en les pròximes setmanes l’inspector i el lletrat dels serveis jurídics del districte tornin a la finca per aixecar acta del compliment de les obligacions. 

Continua llegint

Societat

Gil anuncia canvis en la Casa de la Premsa, però no els detalla per evitar “generar expectatives”

Publicat

on

La rehabilitació de la Casa de la Premsa, prevista per abans del 2029, comença a esgotar terminis (i la paciència dels impulsors). La regidora del districte de Sants-Montjuïc, Raquel Gil, ha avançat en una darrera trobada amb els veïns que el consistori ha començat a explorar “solucions”. L’objectiu: rehabilitar l’edifici històric, però amb canvis respecte al projecte original. “Hi ha opcions per resoldre la Casa de la Premsa i també per fer front a la manca d’equipaments del barri”, ha assenyalat, sense entrar en més detalls per evitar “generar expectatives”.

“L’opció ens permetrà fer la rehabilitació amb l’espai veïnal i veure si és possible que això vagi acompanyat d’una biblioteca en un millor espai”, ha assenyalat la regidora sense donar gaires més detalls al veïnat.

Segons ha informat, la carambola no depèn només del Districte de Sants-Montjuïc, sinó que hi ha més actors implicats: “No puc anar més enllà, però sí que hi ha solucions sobre la taula que podrien ser molt interessants per rehabilitar la Casa de la Premsa i solucionar la manca d’equipaments”, ha precisat.

Continua llegint

Societat

Crida veïnal a bolcar-se amb els més necessitats per Nadal

Les entitats i associacions posen en marxa la tradicional campanya de recollida de productes bàsics per a famílies

Publicat

on

El Nadal és temps de compartir i pensar en els altres. És un moment en què les llums, la música i les tradicions omplen els carrers i les llars, però també una oportunitat per recordar aquells que més ho necessiten. Per aquest motiu, un any més s’organitza al Poble-sec el Nadal Solidari, una iniciativa que uneix veïns i entitats per ajudar les famílies que passen per dificultats.

Des del passat 18 de novembre fins al proper 16 de desembre s’ha començat a dur a terme una recollida solidària d’aliments bàsics, productes d’higiene personal i material escolar nou. Tot el que es recapti es destinarà a les famílies del barri que són ateses per Bona Voluntat en Acció, una entitat clau en la lluita contra l’exclusió social.

Punts de recollida

Els poblesequins poden contribuir amb les seves aportacions apropant-se als diversos punts de recollida com: les parròquies del barri, la Biblioteca Francesc Boix, el Centre Cívic El Sortidor, les escoles i els instituts del Poble-sec, entre d’altres. La veïna del carrer de Blai, Júlia López, explica com viu aquesta campanya: “Per mi, el Nadal comença quan porto la meva aportació al centre cívic. És bonic veure com tothom col·labora per fer que les festes siguin especials per a tothom”.

La màgia del Nadal

El 4 de gener, la patge Estel recollirà les cartes de tots els infants durant tot el dia, d’11.30 a 13.30 i de 17 a 20 hores. Es faran activitats a les tres places del barri: Sortidor, Molino i Santa Madrona, de manera que serà en aquesta darrera on les entitats del barri i el veïnat rebran la patge a la tarda per fer-li entrega de les cartes. A més, hi haurà un photocall, espai que captarà a través d’una imatge la il·lusió dels més petits, i no tan petits. 

Continua llegint
PUBLICITAT

El més llegit

Copyright © ZonaSec Comunicació, 2024