Connecta amb nosaltres

Societat

L’Ajuntament descarta la requalificació del solar per evitar l’enderroc del pavelló

Fonts municipals apunten que l’edifici està construït sobre un terreny que hauria de ser zona verda i que no s’hi pot fer res per evitar la piqueta

Publicat

on

El pavelló d’Itàlia té sentència dictada per l’Ajuntament: l’enderroc. La raó? Segons justifiquen fonts municipals, està construït en un espai qualificat com a zona verda i “no es pot requalificar”.

Tanmateix, des del consistori han començat a treballar en les opcions per traslladar les activitats esportives i veïnals que acull l’espai. D’entrada, contempla dues vies. La primera passaria per adaptar una part del Palau d’Esports per a usos veïnals i comunitaris, mentre que la segona tractaria d’aprofitar el pla de transformació de la Fira de Barcelona per construir un nou equipament esportiu a tocar de l’Escola Jacint Verdaguer i l’Espai de Bombers, al carrer de Lleida.

Segons ha pogut saber ZONA SEC, tot i que es valoren diverses alternatives, l’únic que està clar és que l’enderrocament del pavelló d’Itàlia s’executarà una vegada s’hagin reubicat les activitats esportives en un espai “provisional”, ja que les dues solucions definitives són a molt llarg termini.

De totes maneres, el cronòmetre s’ha posat en marxa i el dubte sobre el futur del pavelló genera preocupació entre les entitats residents.

Les entitats es mobilitzen

Per aclarir el futur de l’edifici, diverses associacions, com el CE APA Poble-Sec, el Club de Bàsquet Sant Antoni – Poble-Sec, el Club Esportiu Terra Negra; el Club Futbol Sala Palma Sec i l’Associació Joves Units del Poble-Sec, van emetre el passat 15 de gener un comunicat conjunt en el qual sol·licitaven una reunió amb la regidora de Sants-Montjuïc, Raquel Gil, per conèixer de primera mà les previsions i alternatives que hi ha sobre la taula. 

Val a dir que la resposta de l’Ajuntament ha estat immediata i ha emplaçat a les entitats a una reunió aquest mateix febrer. Tanmateix, totes les solucions que es posaran sobre la taula seran “provisionals”. Per aquetsa raó, la presidenta del Club Futbol Sala Palma Sec, Rocío Arbona García, no s’amaga de criticar la manca crònica d’espais per entrenar al Poble-sec. De fet, a dia d’avui els seus dos equips només compten amb tres hores setmanals a l’edifici sentenciat. “Si el pavelló d’Itàlia es tanca, perdem una oportunitat crucial per al desenvolupament de les nostres activitats i la continuïtat del club. Necessitem alternatives”, assenyala.

De la mateixa manera, des de l’APA Poble-Sec, Manel Alfaro, posa en relleu la saturació en la que es troben la resta d’espais del barri com el pavelló poliesportiu de les Tres Xemeneies, on diversos clubs han de compartir horaris. Per aquesta raó, insisteix en la necessitat de més espais esportius per a totes les entitats: “És fonamental que l’Ajuntament creï una solució amb cara i ulls i que no es perdi el pavelló d’Itàlia fins que no arribi una alternativa”.

En paral·lel, el president de Joves Units del Poble-Sec, Hatim Azahri, expressa la seva preocupació per la manca d’informació i concreció sobre les alternatives. “Tenim una reunió amb l’Ajuntament el 7 de febrer per discutir quines opcions es contemplen i per garantir que el nou espai sigui útil per a tota la comunitat. Farem política perquè el barri necessita un bon equipament”, avança Azahri.

Precisament, des de l’àrea política, el regidor d’ERC, Jordi Castellana, ja va reclamar a l’executiu socialista a finals de 2023 que activés amb la “màxima celeritat” els tràmits administratius “per poder mantenir el pavelló i destinar-lo a usos esportius”. Unes palanques, però, que mai es van executar. En paral·lel, el conseller de Barcelona en Comú al Districte, Ancor Mesa, assegura que no s’ha d’enderrocar el pavelló, “sinó reforçar-lo i complementar-lo amb més instal·lacions esportives com les que es plantegen”. Des del seu punt de vista, l’enderroc “no és una mesura neutra; és una decisió política que prioritza els interessos d’una Fira amb una visió encara més empresarial i que ignora les necessitats dels barris que l’envolten”.

Val a dir que la problemàtica urbanística ha aparegut com un bolet als despatxos municipals quan tot just abans de les eleccions es va prometre cedir l’edifici a les entitats. Precisament, l’entrebanc jurídic ha sorgit quan els socialistes van assumir l’Ajuntament en solitari.

En canvi, durant les dècades que ha funcionat com a espai gestionar per Fira de Barcelona, ningú va deparar en la qüalificació urbanística del solar.

Societat

Les Hortes de Sant Bertran i el Parc del Mirador es fusionen en un únic espai

El resultat del parc és fruit del procés participatiu amb veïns i alumnat de la zona

Publicat

on

Per

Aquest divendres 31 de gener han obert al públic els nous Jardins de les Hortes de Sant Bertran al Poble-sec i el Parc del Mirador del Poble-sec. Una transformació impulsada des del Pla de Barris del Poble-sec.

En total s’hi ha invertit 3,2 milions d’euros, inclosos els 500 mil euros pel nou sobreeixidor del col·lector de Vila i Vilà. La configuració del parc va sorgir del procés de participació veïnal i de les escoles i instituts de l’entorn. 

D’entrada, s’ha creat un parc urbà amb espais per a usos esportius i culturals, així com nous jocs infantils; s’ha traslladat l’antiga l’àrea de gossos al Parc del Mirador i hi ha nous d’espais esportius i lleure a les quatre terrasses que connecten les Hortes i el Mirador. Alhora s’ha creat un nou pas de vianants elevat al passeig de Montjuïc que millora les condicions d’accessibilitat i seguretat.

La intervenció en l’àmbit dels Jardins de les Hortes de Sant Bertran ha consistit en la creació un parc urbà de més de 4.500 metres quadrats. L’acció també ha integrat el tram del carrer Carrera entre el Passeig de Montjuïc i el carrer Vila i Vilà, de manera que pràcticament s’han fusionat ambdós jardins.

S’ha mantingut la vegetació mediterrània que ja hi havia, sobretot pins i alzines, i s’ha aportat nou arbrat. D’aquesta manera, les obres han permès refer sencers els dos espais verds, que fins ara havien estat separats pel carrer de Carrera i els ha convertit en un sol jardí. A parc del Mirador s’hi ha creat quatre espais diversos amb jocs infantils amb gronxadors, tobogans i troncs, i també elements de cal·listènia amb barres connectades. En aquest cas, s’ha mantingut l’arbrat existent.

Continua llegint

Societat

La propietària de Font Honrada, 38 desnona una família amb tres menors

Publicat

on

Quinze anys al mateix pis. En plena onada de fred, la Fàtima i la seva família han estat desnonats de la seva vivenda a la Font Honrada, 38. Aquesta era la segona vegada que la comitiva judicial intentava desallotjar-los, després que el primer intent fos aturat el desembre gràcies a la pressió veïnal.

El desnonament ha tingut lloc aquest 15 de gener a les 10 del matí. Una desena de furgonetes dels Mossos d’Esquadra davant l’edifici i tots els veïns concentrats en protesta. Amb una pancarta que clamava “S’ha acabat, renovació de contractes ja!”, els manifestants han intentat frenar l’acció, però els agents han aconseguit accedir a l’edifici i fer fora la família un per un, fins a deixar la Fàtima, l’Ahmed i les tres menors sense casa en un moment complicat per les baixes temperatures.

Segons fonts de l’entorn dels afectats, els serveis socials es van tancar a donar-los una pensió perquè repetien que “no en quedaven”. No va ser fins que els veïns van amenaçar-los en fer pública la seva resposta, que van accedir a facilitar-los una, expliquen.

La família, amb tres filles de 3, 6 i 9 anys, pagava un lloguer mensual i havia demanat un lloguer social per poder quedar-se al pis. Almenys fins que les petites acabessin el curs escolar. Tot i això, la propietària de l’edifici es va negar a renovar el contracte de lloguer, que va caducar el 2022, expliquen.

Des del Sindicat de Barri denuncien que la llogatera té la intenció de desallotjar tots els veïns de l’edifici per convertir els pisos en apartaments turístics o en lloguers de temporada. A través de les xarxes socials, han acusat la propietària d’estar duent a terme un clar cas d’assetjament immobiliari. De fet, quatre dels 14 habitatges de l’edifici ja han quedat buits com a resultat d’aquest procés de pressió als residents. Adverteixen que aquest no és un cas aïllat i que lluitaran per garantir el dret a l’habitatge dels veïns.

Aquest no ha estat l’únic desnonament al barri el mes de gener. El passat dijous 27 en Muhammed i la seva família van haver d’abandonar el pis de Grases, 11, després que el propietari no volgués renovar-los el contracte de lloguer amb la intenció “d’especular” amb l’habitatge, expliquen des del Sindicat de Barri. De fet, apunten, ja ha dut a terme la mateixa operació amb altres immobles del mateix edifici.

Un cop expulsats del pis mitjançant un gran dispositiu policial, els activistes prohabitatge van haver d’adreçar-se a Serveis Socials per a què se’ls dotés d’un sostre provisional digne.

Continua llegint

Societat

L’INS Consell de Cent acaba les obres de millora

El centre espera una segona tongada d’inversions per arreglar les persianes

Publicat

on

L’Institut Consell de Cent, situat ha experimentat una millora progressiva després d’un inici de curs marcat per dificultats significatives. Fa uns mesos, el centre es trobava en una situació complicada, principalment per la manca d’un conserge i l’estat arquitectònic de l’espai educatiu.

L’institut ha experimentat diverses millores en la seva infraestructura. Segons explica el director del centre, Jesús Martín, a finals de novembre es va recuperar la pintura i, a partir de Nadal, es van iniciar els treballs de rehabilitació de l’entrada del centre. “Ens ve molt bé per a les portes obertes i l’entrada es veu més bonica”, assenyala el director. Aquestes accions han contribuït a millorar la imatge del centre i a oferir un espai més acollidor per a l’alumnat i els docents.

Tot i aquests avenços, encara queden reptes per afrontar. La façana i les persianes també necessiten una renovació, però aquestes últimes no estan incloses en el pressupost actual. “Moltes estan cremades pel sol. Han de desmuntar-les per pintar-les i, en molts casos, no es podran tornar a posar. Serà una segona fase”, explica Martín.

Pla Clima

En paral·lel, destacar que l’Ajuntament ja treballa per climatizar l’Escola Mossèn Jacint Verdaguer amb aerotermia i plaques de cara al curs 2025-26.

Continua llegint
PUBLICITAT

El més llegit

Copyright © ZonaSec Comunicació, 2024