La reforma del Pavelló 2 de la Fira per convertir l’espai en un nou poliesportiu municipal ha despertat entusiasme i escepticisme. Tot plegat, per dotar d’una solució definitiva a les entitats esportives que avui dia fan servir el pavelló d’Itàlia (pendent d’enderroc).
Amb un pressupost de 5 milions d’euros, el projecte pretén posar fi a la demanda històrica, tot i que encara no té tots els dubtes resolts.
Una data amb interrogants
El projecte, fruit de l’acord entre Fira de Barcelona i Ajuntament, preveu que el nou equipament estigui parcialment operatiu a finals de 2026. Tanmateix, els veïns recorden altres projectes endarrerits i temen que aquesta sigui una altra promesa buida.
Com serà el nou poliesportiu?
El nou espai disposarà d’infraestructures modernes per atendre la creixent demanda del barri. L’edifici inclourà dues pistes dobles que permetran la pràctica simultània de diferents disciplines esportives. A més, oferirà diverses sales polivalents per a activitats complementàries i entrenaments específics.
Els vestidors comptaran amb totes les comoditats necessàries per als esportistes, mentre que les grades proporcionaran un espai còmode i adequat. També s’han previst altres serveis complementaris.
Aquestes millores, segons ha explicat la regidora del Districte de Sants – Montjuïc, Raquel Gil, responen a les reivindicacions de les entit ats del barri, que han lluitat per obtenir un espai adequat per a les seves activitats.
El model de gestió marcarà la diferència
El representant de Joves Units del Poble-sec, Hatim Azhari, ha estat una de les veus més destacades en la reivindicació per aconseguir un nou espai esportiu al barri. Segons explica, el projecte es va anunciar de manera inesperada i amb una rapidesa sorprenent.
“Després del nostre comunicat [arran l’anunci d’enderroc del pavelló d’Itàlia], vam tenir una reunió amb la regidora. Ens va presentar diferents opcions, però sobretot ens va transmetre la confiança que no s’enderrocaria el pavelló sense tenir una alternativa”. “Una setmana després de la reunió, ja teníem solució: el Pavelló 2 seria el nostre futur poliesportiu. Per la rapidesa, considerem que, potser, ja tenien en el cap aquest projecte”, recorda.
Tot i la satisfacció inicial, Azhari destaca un punt crucial: “Vam preguntar quin tipus de gestió tindria aquest poliesportiu. El regidor d’Esports, David Escudé, ens va dir que es faria un concurs públic, on tant empreses com entitats podrien presentar-se. Nosaltres demanem que el model de gestió sigui cívic”, expressa
Aquest aspecte genera preocupació, ja que, en altres casos, les entitats comunitàries han patit dificultats per competir amb empreses privades que tenen més capacitat financera a l’hora d’adjudicar-se els concursos públics.