La reforma del recinte firal de Montjuïc i la transformació de la muntanya és un dels projectes urbanístics més ambiciosos dels últims anys. L’Ajuntament de Barcelona ha posat damunt la taula un projecte que s’executarà en diverses fases fins al 2035. Es parla de renovar l’espai expositiu, de convertir Montjuïc en un centre neuràlgic, de millorar la mobilitat… Ara bé, l’executiu de l’alcalde Jaume Collboni escoltarà a les entitats dels barris?
L’Associació de Veïns i Veïnes del Poble-sec segueix aquest projecte amb atenció i preocupació a parts iguals. El seu president, Sergi Gázquez, adverteix que “s’estan prioritzant els pavellons per davant dels habitatges”. Expressa que “millorar els pavellons i fer-ne més, és correcte si això revertirà en la millora de l’economia, però la prioritat és fer 500 habitatges, perquè ens va d’aquests 500 habitatges”. Gàzquez també reclama espais de participació i més informació sobre el projecte: “El que demanem al govern de l’Ajuntament i del Districte és generar espais de participació per posar-hi la nostra. Alhora, volem explicacions al detall. Tot el que es diu són idees i propostes, però caldrà veure com s’acaba enfocant”.
Des del Centre Cultural Històric del Poble-Sec (CERHISEC) confien en la recuperació de la muntanya. Segons el seu president, Josep Guzmán, “Montjuïc està oblidat. És el pulmó verd de la ciutat i s’ha de mantenir, sempre que no sigui per edificar”. Pel que fa a la carpeta d’habitatge, no considera que s’hagi de presentar com una necessitat urgent i recorda la rellevància de les zones verdes en la trama urbana: “No tot és habitatge i parlem poc de la densitat del barri, que no és baixa. Calen espais perquè la gent es relacioni; si l’espai públic és insuficient, no es genera comunitat”. A més, es pregunta que, “si fem tot habitatge, on quedaran els llocs de trobada, els teatres, els casals de gent gran, de joves?…”.
Des de la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), ja es va apuntar la necessitat de millorar l’accés a la muntanya de Montjuïc per apropar-la als barris. En el seu cas, veuen amb bons ulls la construcció dels 500 pisos protegits.Tanmateix, des de la FAVB demanen una millora de les condicions de vida i la recuperació “d’espais de convivència” per fer comunitat.
La mobilitat, el debat
Si hi ha un aspecte on tothom discrepa és en la peatonalització de l’avinguda de Maria Cristina. “Ha de ser l’eix per on entri i surti el trànsit que genera la muntanya”, defensa Gázquez. Per la seva banda, Guzman afegeix que “no té sentit [fer la peatonalització]. Quan es facin grans esdeveniments, què farà la gent? Pujar caminant sempre? I si no poden?.”
Un trencaclosques d’opcions on l’AVV demana prudència i estudiar totes les opcions amb entitats i veïns per evitar errors: “No estem en contra dels canvis que s’han plantejat, però volem que es facin amb transparència, amb participació real i amb garanties que el Poble-sec en sortirà beneficiat. No volem que les reformes suposin un parc temàtic al costat de casa”.
Fotografia | Ajuntament de Barcelona