L’Ateneu del Raval és un centre cultural comunitari que funciona des de fa cinc anys al carrer de la Reina Amàlia, 3, en una casa fàbrica que data del 1839 i està considerada patrimoni de Catalunya. Durant aquests cinc anys, han treballat per enfortir el teixit social del Raval, organitzant nombroses activitats dirigides al veïnat i al voltant de temàtiques com la memòria històrica, el feminisme, la interculturalitat, els drets humans i la diversitat sexual, entre d’altres.
Els projectes que s’hi gesten promouen la participació de diferents entitats de barri, generant i enfortint xarxes comunitàries. L’Ateneu compta amb un espai polivalent de 120 metres quadrats, que té un auditori amb capacitat per a 70 persones i una sala comunitària situada a peu de carrer. A més d’organitzar propostes pròpies, l’Ateneu és un espai d’acollida per a les entitats de barri i les seves sales es cedeixen de forma gratuïta a centenars de col·lectius, als quals també se’ls dona suport tècnic i logístic quan fan activitats com poden ser assemblees, col·loquis, exposicions, projeccions audiovisuals, reunions veïnals, formacions, mercats, presentacions de llibres, etc…
Un projecte afectat per la pandèmia
Amb l’emergència sanitària l’Ateneu ha hagut de prescindir de la seva única font de finançament: un esdeveniment que es feia un dissabte al mes en què els socis de l’Ateneu podien gaudir d’una activitat musical i festiva a canvi d’una petita aportació que permetia pagar el lloguer. Aquesta activitat ja no es pot realitzar i els socis s’han vist obligats a demanar ajuda a la comunitat per poder pagar el lloguer del local. La campanya de micromecenatge va començar el 4 d’octubre i s’ha tancat a finals d’any amb 19.500 euros, sobrepassant l’assoliment del mínim necessari (14.000 euros) per saldar deutes amb la propietat que acumulaven des de març: “Estem satisfets per la resposta de la comunitat, cosa que demostra la importància de l’Ateneu al barri. Nosaltres seguim fent les activitats permeses, com les classes en grups reduïts i algunes trobades, respectant les restriccions”, expliquen. Actualment, la sala comunitària s’utilitza exclusivament per a un projecte solidari portat a terme per l’Ateneu i Dones Cuidadores sense Papers que té com a objectiu la recollida i lliurament d’aliments per al veïnat vulnerable del barri.
Altres lluites del Raval
L’Ateneu del Raval és un dels espais que ha hagut de demanar ajuda per mantenir-se en peu, però no és l’únic. La campanya Salvem el Sant Pau cerca suport econòmic perquè el Gimnàs Social Sant Pau (Ronda Sant Pau, 46) pugui seguir duent a terme els projectes socials adreçats a persones necessitades del barri. Amb la Covid-19, aquest centre esportiu s’ha convertit en un equipament d’emergència social pel qual cada dia passen 150 persones a dutxar-se, canviar-se de roba i agafar un àpat. Ara, amb el contracte de lloguer vençut, es preparen per afrontar un possible desallotjament si l’Ajuntament no se’n fa càrrec. Davant d’aquesta possibilitat el barri s’ha bolcat per mirar de salvar un projecte que, juntament amb l’Ateneu, lluita per fer del Raval un barri més habitable.