A l’Antic Egipte, la momificació servia per sobreviure a la mort i conduir el cos a la vida del més enllà. A través d’una col·lecció d’objectes que procedeixen del British Museum, la mostra del CaixaForum explora la idea de la momificació i analitza el testimoni de sis persones que van viure durant l’antic Egipte.
L’exposició presenta sis mòmies i mostra, a partir d’una tecnologia pionera, els descobriments en aquests exemplars. Aquestes tècniques proporcionen dades de com era la vida en una terra que definia el Nil. Sense la necessitat de desembolcallar les restes de les mòmies, els nous descobriments han fet que els experts hagin pogut analitzar pràctiques curatives i intercanvis culturals a través del testimoni vital dels exemplars, com també el paper de la dona i els infants.
Conèixer al vida quotidiana
L’exposició se centra en aquestes sis persones que van ser momificades i recrea com van ser les seves vides a partir de la investigació feta al British Museum amb els mètodes científics més punters sobre les seves restes momificades i els conjunts funeraris. Cada mòmia té una història per explicar. Els protagonistes de l’exposició són un funcionari encarregat d’uns dominis, dos sacerdots, una dona casada, un nen i un jove grecoromà que van viure en diferents èpoques de l’antic Egipte entre els anys 800 aC i 100 dC. Cadascun protagonitza un àmbit de l’exposició, en la qual, a banda dels grans temes de la mort i el més enllà, s’aborden qüestions com ara les pràctiques curatives, els intercanvis culturals, la religió, la família, la música, els cosmètics, la perruqueria i els ornaments corporals. Juntament amb les mòmies es poden veure objectes com màscares, sarcòfags, vasos, escultures, joies o estris d’ús cosmètic que ens ajuden a comprendre millor la vida quotidiana i les creences dels antics egipcis.
Fins el 26 de març de 2023
L’exposició de CaixaForum (Av. Francesc Ferrer i Guàrdia, 6-8) es pot visitar fins el 26 de març de 2023, després de fer parada a Madrid per primer cop a Espanya i, posteriorment, seguirà una llarga itinerància que la durà a CaixaForum Sevilla, al CaixaForum València i a CaixaForum Saragossa. La mostra compta amb un cicle de cinema i el cicle de conferències A la llum de la ciència, a més de visites comentades, tallers, activitats i un menú temàtic al restaurant de CaixaForum Barcelona. El 3 de març tindrà lloc la Nit de les Mòmies amb espectacles, activitats com ara un taller de demostració de momificació faraònica i un showcooking sobre els dinars dels faraons.