El pavelló d’Itàlia té sentència dictada per l’Ajuntament: l’enderroc. La raó? Segons justifiquen fonts municipals, està construït en un espai qualificat com a zona verda i “no es pot requalificar”.
Tanmateix, des del consistori han començat a treballar en les opcions per traslladar les activitats esportives i veïnals que acull l’espai. D’entrada, contempla dues vies. La primera passaria per adaptar una part del Palau d’Esports per a usos veïnals i comunitaris, mentre que la segona tractaria d’aprofitar el pla de transformació de la Fira de Barcelona per construir un nou equipament esportiu a tocar de l’Escola Jacint Verdaguer i l’Espai de Bombers, al carrer de Lleida.
Segons ha pogut saber ZONA SEC, tot i que es valoren diverses alternatives, l’únic que està clar és que l’enderrocament del pavelló d’Itàlia s’executarà una vegada s’hagin reubicat les activitats esportives en un espai “provisional”, ja que les dues solucions definitives són a molt llarg termini.
De totes maneres, el cronòmetre s’ha posat en marxa i el dubte sobre el futur del pavelló genera preocupació entre les entitats residents.
Les entitats es mobilitzen
Per aclarir el futur de l’edifici, diverses associacions, com el CE APA Poble-Sec, el Club de Bàsquet Sant Antoni – Poble-Sec, el Club Esportiu Terra Negra; el Club Futbol Sala Palma Sec i l’Associació Joves Units del Poble-Sec, van emetre el passat 15 de gener un comunicat conjunt en el qual sol·licitaven una reunió amb la regidora de Sants-Montjuïc, Raquel Gil, per conèixer de primera mà les previsions i alternatives que hi ha sobre la taula.
Val a dir que la resposta de l’Ajuntament ha estat immediata i ha emplaçat a les entitats a una reunió aquest mateix febrer. Tanmateix, totes les solucions que es posaran sobre la taula seran “provisionals”. Per aquetsa raó, la presidenta del Club Futbol Sala Palma Sec, Rocío Arbona García, no s’amaga de criticar la manca crònica d’espais per entrenar al Poble-sec. De fet, a dia d’avui els seus dos equips només compten amb tres hores setmanals a l’edifici sentenciat. “Si el pavelló d’Itàlia es tanca, perdem una oportunitat crucial per al desenvolupament de les nostres activitats i la continuïtat del club. Necessitem alternatives”, assenyala.
De la mateixa manera, des de l’APA Poble-Sec, Manel Alfaro, posa en relleu la saturació en la que es troben la resta d’espais del barri com el pavelló poliesportiu de les Tres Xemeneies, on diversos clubs han de compartir horaris. Per aquesta raó, insisteix en la necessitat de més espais esportius per a totes les entitats: “És fonamental que l’Ajuntament creï una solució amb cara i ulls i que no es perdi el pavelló d’Itàlia fins que no arribi una alternativa”.
En paral·lel, el president de Joves Units del Poble-Sec, Hatim Azahri, expressa la seva preocupació per la manca d’informació i concreció sobre les alternatives. “Tenim una reunió amb l’Ajuntament el 7 de febrer per discutir quines opcions es contemplen i per garantir que el nou espai sigui útil per a tota la comunitat. Farem política perquè el barri necessita un bon equipament”, avança Azahri.
Precisament, des de l’àrea política, el regidor d’ERC, Jordi Castellana, ja va reclamar a l’executiu socialista a finals de 2023 que activés amb la “màxima celeritat” els tràmits administratius “per poder mantenir el pavelló i destinar-lo a usos esportius”. Unes palanques, però, que mai es van executar. En paral·lel, el conseller de Barcelona en Comú al Districte, Ancor Mesa, assegura que no s’ha d’enderrocar el pavelló, “sinó reforçar-lo i complementar-lo amb més instal·lacions esportives com les que es plantegen”. Des del seu punt de vista, l’enderroc “no és una mesura neutra; és una decisió política que prioritza els interessos d’una Fira amb una visió encara més empresarial i que ignora les necessitats dels barris que l’envolten”.
Val a dir que la problemàtica urbanística ha aparegut com un bolet als despatxos municipals quan tot just abans de les eleccions es va prometre cedir l’edifici a les entitats. Precisament, l’entrebanc jurídic ha sorgit quan els socialistes van assumir l’Ajuntament en solitari.
En canvi, durant les dècades que ha funcionat com a espai gestionar per Fira de Barcelona, ningú va deparar en la qüalificació urbanística del solar. •