Missatges sense contestar, una carta, i de sobte, el futur de tot un bloc de veïns en joc. La Isidora, l’Elena i la resta d’inquilins van veure com, després d’anys de vida a l’edifici Tapioles, 15 els contractes no es renovaven i l’amenaça del desnonament es feia real. Però no van cedir. Durant més de dos anys, van plantar cara a l’especulació immobiliària amb una estratègia clara: resistir units.
L’inici de la incertesa
No entenien què passava. Els veïns van encendre les alarmes quan, a l’estiu del 2022, mesos abans del venciment dels seus contractes, la propietat de l’edifici va deixar de donar respostes clares sobre les renovacions. “Vam estar setmanes pressionant fins que van confessar que la finca estava en procés de venda”, explica l’Elena, “i repetien que el nou propietari es posaria en contacte”. Però no va ser així: l’amo no apareixia. “I de cop, ens arriba una carta: l’edifici s’havia venut a Second House, un fons voltor amb antecedents a Barcelona.”
El primer contacte amb la companyia va ser deshumanitzat. “Una comercial va venir a preguntar-nos si pensàvem comprar un pis, la nostra situació econòmica, quant de temps feia que hi vivíem… Tot massa intrusiu.”, relata la Isidora.
L’organització, l’arma clau
Quan van entendre que l’objectiu del fons era buidar l’edifici per revendre’l revalorat, els veïns van decidir actuar. Amb el suport del Sindicat de Llogateres, van investigar Second House i van iniciar una sèrie d’accions per forçar la propietat a negociar: denúncies públiques i mobilitzacions davant les seves oficines. La primera gran protesta va ser el novembre del 2023, quan van encartellar la seu d’una fundació vinculada al fons per visibilitzar el conflicte.
Però aquests no cedien: “Ens trucaven a qualsevol hora. A un li oferien diners per marxar, a l’altre li deien que no digués res al sindicat… Volien individualitzar-nos perquè fos més fàcil fer-nos fora, però no vam deixar a ningú sol, mai”, remarca la Isidora. A més, van destapar connexions empresarials i van exposar la propietat públicament. “Ens vam adonar que el que més els afectava era la seva imatge”.
Un desenllaç victoriós
No va ser fàcil: “Hi havia dies que ens enfonsàvem, però sabíem que si ens rendíem, ho perdíem tot”, diu l’Elena. Van estar a punt de trencar-se, però la solidaritat veïnal els va fer seguir. “El Sindicat de Llogateres no només va donar suport legal, sinó que va ajudar-nos en l’estratègia de desgast contra el fons”, recorden.
Després de dos anys de lluita, van poder forçar una negociació. Quatre llogaters han aconseguit contractes de set anys, una família ha signat un lloguer social i una altra té garantida la continuïtat quan acabi el seu contracte actual. A més, una inquilina amb contracte de renda antiga ha obtingut la subrogació indefinida del lloguer. Aquesta victòria no només assegura llar a una desena de famílies, sinó que marca un precedent per altres blocs en situacions similars. La Isidora ho té clar: “sense organització, el desenllaç hauria estat un altre”.