Entitats sobiranistes del Poble-sec destaquen el paper clau dels barris en el procés sobiranista i animen el Govern a desobeir el TC i garantir el dret a decidir
@molina_jordi / L’espectacular ‘V’ que va inundar Barcelona ha encetat un període polític i social clau: El que va des de la Diada (11-9-2014) fins al dia en què hi ha prevista la celebració de la consulta sobre la independència de Catalunya (9-11-2014). Prop de dos milions de persones van sortir al carrer per demanar poder votar el proper 9N, però l’Estat, de moment, segueix enrocat en la seva posició de sortida: La consulta és il·legal perquè la Constitució no la contempla.
La mobilització per la Diada va aplegar milers de persones que van demanar votar el 9N / Jordi Molina
Els dies després de la massiva mobilització, diverses entitats del Poble-sec segueixen treballant per explicar a la resta de veïns la normalitat democràtica que hauria de suposar votar. Un exemple el tenim en els Castellers del Poble-sec —entitat independentista des de fa 2 anys— que mira de transmetre la naturalitat del sentiment independentista, “molt estigmatitzat fins fa poc”, segons ens explica un dels seus membres, Quim Pérez, que creu que Barcelona és clau en el procés, però que la paraula la tenen els barris: “és en la proximitat on es poden convèncer els indecisos”. En el mateix sentit s’expressa Jordi Redondo, d’Òmnium Sants-Montjuïc, que recorda que el procés sobiranista sorgeix “des de baix”, i posa l’exemple de l’onada de consultes populars, començant per la d’Arenys d’Amunt i acabant amb la de Barcelona, el 10 d’abril de 2011. Un altre exemple és el de Poble-sec per la independència (PSxI), que cada setmana instal·la paradetes informatives als carrers del barri per apropar-se als veïns. De fet, a Barcelona, l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) s’organitza en assemblees territorials a cada barri o districte. “És molt important poder tenir un ‘tu a tu’ amb els veïns i, a més, molts de nosaltres pertanyem a altres associacions del barri i mirem d’obrir aquest tipus de debats”, explica Victor Acedo, secretari de l’entitat.
El teixit associatiu del Poble-sec, com passa en la resta del territori, no viu de manera homogènia aquest debat. Però sí que el gruix de les entitats del barri —entre elles el ZONA SEC— han signat un document de compromís amb la consulta del 9N. De fet, més de 3.000 entitats de tota mena han donat suport al Pacte Nacional pel Dret a Decidir, que suscita un ampli consens veïnal, social, sindical i cultural; més enllà de l’orientació del vot. En aquest punt és interessant destacar el comportament de plataformes que, sense ser essencialment sobiranistes, han hagut d’assumir algun paper, com la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec. “Nosaltres no ens posicionem ni a favor ni en contra de la independència, però donem suport al dret a decidir i a tots els processos participatius de la ciutadania, tal i com diuen els nostres estatuts”, explica el president Josep Guzmán.
Votar el 9N, reivindicació de la Diada / Jordi Molina
Entre la legitimitat i la legalitat
Els intents per forçar una consulta acordada amb l’Estat han estat infructuosos. I, a jutjar per les declaracions dels representats del Govern espanyol, sembla poc probable que la Llei de Consultes se’n surti. La qüestió passa ara per fer la consulta malgrat els riscos que sigui al marge de la legalitat espanyola, tirar-la endavant en base a la legitimitat del carrer i del Parlament o, una tercera opció, convocar unes eleccions plebiscitàries.
“Tirar endavant el procés dins de la legalitat espanyola és impossible, en algun moment caldrà desobeir. I posats a fer-ho, el millor és amb una consulta”, explica el casteller Pérez. Per la seva part, Redondo creu que per damunt de les normatives i legislacions “hi ha els drets, les llibertats i el respecte cap els individus”, i anima a votar “digui el que digui el TC”. En la mateixa línia es pronuncia el secretari de PSxI, Víctor Acedo, que es pregunta: “A cas no és prou legítim que sis forces polítiques –el 80% del Parlament—signin un pacte, amb data i pregunta?”. En aquest context, el procés sobiranista entra en una de les fases que més incerteses i esperances genera. La meta, poder votar. El desig, que aquest procés inclusiu no es limiti a moure de lloc les fronteres, i que avanci cap a un model de societat més democràtic, transparent i just.
Els trams de la massiva V amb presència del Poble-sec
Els voluntari de Poble-sec per la Independència —assemblea territorial de l’ANC— van organitzar els trams 44 i 45 de la V, el dia de la Diada. Els castellers del Poble-sec, en canvi, van anar al tram 72, ja que enguany la ubicació de les colles s’ha dut a terme per l’ANC. Òmnium Sants-Montjuïc es va sumar al tram 35, on hi va haver una paradeta informativa al llarg de tot el dia. A més, les tres entitats, juntament amb la Coordinadora d’Entitats, van participar de l’ofrena floral de Plaça del Setge de 1714.