Connecta amb nosaltres

Societat

El veïnat diu prou i s’organitza per recuperar la pau a Blai

Publicat

on

Coneixem la història d’Emilio Casas, un avi de 87 anys, que seu cada matí a un piló de Blai com a protesta per la manca de bancs públics

@molina_jordi / L’Emilio Casas va néixer al número 53 de Poeta Cabanyes. Avui viu al 22 del mateix carrer. En els seus 87 anys de vida ha vist com el barri canviava, Guerra Civil inclosa. La seva dona, Francisca Soler, té la mateixa edat i viuen junts. Pràcticament no van més enllà del Paral·lel i cada cop els costa més caminar. El carrer Blai és el seu eix de referència. El carrer peatonal que havien esperat durant anys. L’edat no els ha amargat el caràcter i no tenen males paraules pels turistes. Ni pels immigrants. Toleren el soroll, tot i que consideren que és excessiu, però demanen una sola cosa: “M’agradaria poder seure al carrer Blai, sense pagar, i llegir el diari”.

En Miquel Montoliu, un altre veí, té una filla. A aquest pare de família viure a Blai li surt molt car. “M’he fet un doble vidre per aïllar el soroll i que la nena pugui dormir. Però és clar, passar tot el dia tancats no ens agrada i hi ha moments de l’any que fa calor. Total, que ens hem hagut d’instal·lar, a més a més, aire condicionat”. A més, durant molts mesos ha anat col·lacionat les denúncies que ha interposat a la Guardà Urbana. Com que no rebia resposta, un dia s’hi va apropar i les havien perdut. Els hi va portar còpia de totes les instàncies. “Al cap d’un temps van venir uns inspectors al barri un dilluns al matí, quan no hi ha soroll, i em van tractar d’exagerat”.

portada_2

Emilio Casas, veí de Blai de 87 anys, seu a un piló automàtic del carrer Blai per manca de basncs públics

El cas del Miquel o l’avi Casas no són casos aïllats. Són exemples de les molèsties quotidianes d’un carrer que, en paraules de qui va ser president de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec, Amadeu Quintana, “ha mort d’èxit”. L’actual cap de la Cordi, Josep Guzmán, apunta al nou Ajuntament: “Nosaltres no anirem al Paral·lel a aturar el trànsit, però no és coherent que durant el mandat anterior fessin tant de soroll i ara sigui gairebé impossible parlar amb els responsables municipals”. De fet, la queixa de Guzmán no és aïllada. La petjada de Jaume Asens al barri, de moment i segons totes les entitats, és força discreta.

El veïnat s’organitza

L’obertura de nous bars al carrer Blai després de la suspensió de llicències ha fet saltar totes les alarmes. Més encara després d’un estiu dur. Amb aquest teló de fons, veïns del barri van celebrar una reunió per abordar possibles solucions per a Blai. Una trobada, celebrada el dia 8 d’octubre a la Biblioteca Francesc Boix, on hi van assistir membres de les principals organitzacions veïnals i associatives del barri.

Entre les solucions, els veïns demanen l’aturada de noves terrasses i bars a Blai. “Hem vist com després del Pla d’Usos s’han posat almenys tres bars més. Cal una inspecció de llicències a l’entitat que les ha atorgat irregularment, l’ECA”, ens explica Thais Bonilla, vinculada a la plataforma Som Paral·lel i veïna de Blai.

Sobre les terrasses, la proposta veïnal vol que l’horari es redueixi una hora els dissabtes i divendres, és a dir, que es tanqui a les 12:00pm i no a la 1:00am com ara. I, a poder ser, a les 23h entre setmana. Una de les propostes més aplaudides durant la trobada va ser la de “Blai, zona lliure de terrasses”. Si prospera, els veïns podrien gaudir dues vegades al mes de l’eix Blai-Blesa sense les terrasses.

foto_p3_Blai

El senyor Emilio Casas, en la reunió de veïns de Blai, a la biblioteca / Saioa Baleztena

 

Pel que fa al xivarri, els veïns de Blai demanen vidres antisoroll, donant prioritat a les persones que viuen en els pisos més baixos. I van una passa més enllà. Que el cost dels vidres antisoroll i la instal·lació corri a càrrec dels mateixos bars, a través d’un augment en el preu de la terrassa per bar. I que aquesta instal·lació la faci amb una empresa instal·ladora del barri per afavorir el comerç de proximitat.

La trobada del 8 d’octubre va comptar amb la testimonial participació d’un restaurant, que es va interessar pel malestar dels veïns. L’Elisabet, de Lia den Vicius (Blai, 28), va posar en valor la trajectòria i la comprensió d’alguns comerços que sí que volen cuidar el barri, al marge de complir amb la normativa. “No podem posar tots els bars al mateix sac, no ajuda i només ens confronta. La solució ha de ser compartida”.

Amb aquesta cimera veïnal, la pilota passa ara a la teulada de l’Ajuntament, que segons fonts consultades per aquest mitjà, té previst obrir un procés participatiu per a redactar la nova ordenança de terrasses. És aviat, encara, per saber quin paper es reserva als veïns, que reclamen una “participació decisòria” en la regulació del proper any. “No ens podem oblidar de la gentrificació com a gran problemàtica del barri”, recorda Bonilla. “No és casualitat que Blai sigui una zona tan saturada quan s’està fent del Poble sec un barri de moda amb molta inversió privada”.

hotel_brummell

L’Hotel Brummel, a Nou de la Rambla

Hotels que conviden als veïns a marxar

L’hotel Brummell del carrer Nou de la Rambla ha proposat als veïns del bloc contigu una suma important de diners si abandonen el seu domicili. La proposta neix de la voluntat d’ampliar el negoci del hotel, en sintonia amb la voluntat del propietari de vendre l’edifici amb el que l’hotel comparteix paret. El personal d’aquest hotel, que fa sis mesos que és al barri, ofereix 20 mil euros a més de trobar un nou pis als veïns, que mantindrien el seu lloguer de renta antiga.

En una visita de ZONA SEC a aquest hotel, el personal de recepció assegura voler actuar “amb transparència” davant el veïnat, conscients del moment delicat que viu el barri en relació a l’impacte turístic. A més, apunta que hi ha una plaga de paràsits a l’edifici que volen comprar, motiu pel qual, entenen, que els inquilins haurien d’acceptar l’oferta. Entre les tres famílies que hi viuen, de moment, hi ha diferents opinions. “Això és casa meva i jo no em moc d’aquí”, explica un veí a aquest diari, que prefereix guardar l’anonimat.

Continua llegint

Societat

L’Ateneu Popular La Base celebra els 10 anys l’11 de maig

Publicat

on

L’Ateneu Popular La Base celebra els 10 anys organitzant una jornada col·lectiva de celebració l’11 de maig amb un programa d’activitats que ocuparà tot el dia.

En primer lloc, el Sindicat de Barri organitza d’11h a 13h una Cercavila Crítica pels espais de lluita en defensa de l’habitatge al Poble-sec i els edificis alliberats del barri més emblemàtics. Thais Bonilla, de l’Ateneu, explica que es parlarà de “la lluita contra els fons voltor i la turistificació”. La cercavila estarà amenitzada amb una xaranga del País Valencià i també faran cartells dels espais “perquè el barri no perdi la memòria d’aquests espais de lluita per l’habitatge”.

A les 13h hi ha previst un acte titulat La Base al Barri, conjunt amb “persones o organitzacions amigues que fan una tasca de transformació social”. El tema serà la situació política i social actual i com veuen aquestes entitats el paper de La Base, tant en els últims deu com en els deu anys vinents. A la tarda, un altre acte, La Base a la Ciutat, es farà amb entitats de la resta de la ciutat i una idea similar.

La celebració també constarà d’un dinar popular a La Base, un cafè amb actuació de la Coral del projecte. Clourà amb un sopar amb concerts. Bonilla explica que aviat tindran disponible el cartell definitiu de la programació.

Un lloc on imaginar alternatives

L’origen de La Base té a veure amb una idea sorgida de l’Assemblea de Barri del Poble-sec i d’altres persones i grups del sector okupa i autònom a Barcelona. L’objectiu era tenir un espai per organitzar la capacitat de trobar-se. “Volíem conspirar juntes i ser espai d’acollida per a les persones que creien que hi havia altres maneres de viure”, relata Bonilla. Considera que la hipòtesi s’ha complert, perquè s’ha generat una comunitat amb lligams molt potents: “La Base és de tothom i no seria possible sense un barri com el Poble-sec”.

Continua llegint

Societat

La Comunitat Energètica del Poble-sec busca cobertes on instal·lar plaques solars

El grup impulsor té un estudi dels costos, que dependran de la quantitat de socis

Publicat

on

La Comunitat Energètica del Poble-sec, Energetix, busca cobertes d’un mínim de 100 metres quadrats per instal·lar-hi plaques solars. Calculen un marge de 2 quilòmetres, per tant, la recerca és pel barri del Poble-sec però també Sant Antoni i el Raval. L’objectiu és pagar conjuntament la instal·lació i que l’energia generada sigui consumida pels membres de la comunitat, fet que pot suposar un estalvi important en les factures. Una comunitat energètica és un grup de persones que s’uneixen per instal·lar plaques fotovoltaiques. “Les decisions es prenen en funció d’una persona, un vot: és un sistema d’empoderament i democratització” explica Felipe Villanueva, coordinador tècnic de la Comunitat.

Pobresa enrgètica

Els avantatges fer-ho en comunitat és que, a més de reduir costos de la instal·lació, el funcionament és autònom de les grans empreses energètiques. I, d’altra banda, el poder de decisió sobre com fer-ho recau en els socis. Per exemple, un dels objectius d’Energetix és contribuir a combatre la pobresa energètica, i això ho volen fer donant un percentatge de la producció de les plaques comunitàries a persones que no puguin pagar les factures de l’electricitat. Un altre dels objectius és fer tallers per ajudar la població a entendre les factures i altres temes relacionats amb el consum energètic.

Un cop tinguin la coberta volen buscar famílies per formar part de la comunitat: “Ens caldran perfils diferents: famílies, parelles o persones que viuen soles, però també comerços i equipaments, de manera que l’energia que es produeix es pugui fer servir al mateix temps que es produeix”, explica. D’aquesta manera, per exemple, si les famílies consumeixen al matí i la nit, durant el dia poden ser els comerços els que consumeixen. Villanueva explica que ho volen fer així perquè si no es consumeix l’energia va directament a la xarxa pública, i són les grans distribuïdores qui posen els preus.

Inversions i despeses

Per ara la comunitat la formen set persones que són el grup impulsor i que estan constituïts formalment com a associació. No poden calcular exactament quin serà el cost de la instal·lació per a cada soci, però Villanueva explica que la inversió inicial depèn molt dels metres quadrats i de les característiques tècniques de l’edifici. “Sí que tenim un full de càlcul amb les aproximacions en funció del nombre de persones, el temps que calgui per a fer la instal·lació…”, apunta. En tot cas, cada soci que entri a la Comunitat haurà de fer un pagament inicial, i estan treballant per presentar-se a subvencions específiques per fer la instal·lació. I per cobrir aquest cost, també estudien la possibilitat de demanar un préstec a entitats com Coop57, de manera que sigui assumible per algú que no tingui grans ingressos o estalvis. Un cop cobert aquest cost inicial, però, preveuen que l’estalvi econòmic amb relació al cost energètic de casa sigui molt important.

Continua llegint

Societat

Assetjament a Magalhaes 33b

El calvari: violacions de domicili, embussaments de les baixants, sostracció dels ploms del quadre de la llum i agressions físiques

Publicat

on

Sense aigua, amb les baixants embussades i el pati ple d’aigües negres. Aquesta és la situació amb què conviuen cinc veïns de la finca ubicada a Magalhaes 33 bis. Un edifici que van decidir okupar a finals de 2020, però el qual s’ha convertit en un infern des de fa poc menys de sis mesos. La dinàmica va començar tot just quan el fons voltor amb capital rus, Workki Co-Working SL, va decidir comprar l’edifici sencer en una subhasta el passat mes de novembre (el seu anterior propietari, Javier Moreno Chaparro, no va deixar hereus). Una transacció que ha desfermat un dels episodis d’assetjament immobiliari més contundents dels darrers anys.

Com diuen els veïns, tan bon punt la nova propietat va fer-se amb la possessió de la finca, va contractar Stop Okupas Low Cost SL, una empresa dedicada als desnonaments extrajudicials per accelerar el buidatge de l’edifici. Per què tantes presses? Per evitar complir la llei que l’obliga, com a gran tenidor, a oferir lloguers socials, expliquen els inquilins. “Com que som persones vulnerables, tenim dret a què la propietat ens ofereixi un lloguer social, però si aconsegueixen que marxem de forma extrajudicial, perdem aquest dret”, explica Silvio Covolo, veí i víctima de Magalhaes 33 bis. Al cap i a la fi, “no han deixat ni que la justícia faci el seu curs, perquè encara no ens ha arribat cap ordre de desnonament”, assegura.

El llogater, expulsat

Cal tenir en compte que no tots els veïns de la finca estaven en situació d’okupes quan Workki Co-Working SL va comprar la finca. Un d’ells, en Francisco, pagava religiosament el seu lloguer. Malgrat tot, ell també va passar a formar part de les víctimes de la violència immobiliària. “Quan jo vaig arribar, tothom pagava lloguer, però els preus es van posar tan impossibles que els pisos es van quedar buits i van arribar aquests nois”, explicava a eldiario.es en referència als seus nous veïns. Val a dir que, després de patir els embussaments de les baixants, la sostracció de la porta del carrer de la finca per part dels membres de desokupa i el “sabotatge” del quadre de llums que va deixar sense electricitat tot l’edifici, en Francisco va decidir marxar del bloc i passar pàgina. En canvi, els qui encara resisteixen són les persones que okupen la resta d’habitatges, mentre els membres de l’empresa de desocupacions s’han decidit instal·lar al pis on vivia aquest darrer llogater per vigilar els seus moviments.

“El nostre pla és aguantar; creiem que el nostre cas és força extrem, però a la vegada forma part de les dinàmiques que han començat a desenvolupar els especuladors: fer la vida impossible als veïns, siguin okupes o no”, explica el també inquilí Francesco Cecco. “Prova d’això és el veí que vivia aquí amb el seu contracte de lloguer, no va poder aguantar l’assetjament, especialment des que es van emportar la porta del carrer i van generar aquí una situació de desprotecció insostenible”, afegeix. En aquest darrer cas, recorda, es va trucar als Mossos d’Esquadra, però els agents no van fer res al·legant que si la decisió l’havia pres la propietat, poca cosa tenien a dir.

Front de batalla contra els voltors

“Aquestes operacions de coacció s’han tornat habituals a la ciutat i en altres punts on es produeix especulació immobiliària”, recalca Cecco. “Per això volem resistir, perquè no sigui un precedent més on ells guanyen la batalla i nosaltres implícitament permetem i validem els desallotjaments extrajudicials”, afegeix. Una situació que, segons argumenta, compta amb la complicitat de les administracions: “Des dels Mossos d’Esquadra que van permetre que s’emportessin la porta, fins a la inacció de l’Ajuntament i la Generalitat contra aquests fons voltor i els seus matons, passant pels jutjats que encara no han dictat cap mesura cautelar per retornar-nos l’aigua que ens han tallat, després que hagin instal·lat claus de pas il·legals en una zona de l’edifici on no podem accedir”.

En la mateixa línia, Covolo admet que els fets que s’han succeït en els darrers mesos els han situat, d’un dia per l’altre, al centre de la lluita per l’habitatge digne: “Em sento amb la responsabilitat d’aguantar; si cedim, aleshores donarem a entendre que pagant uns matons tothom pot fer fora a algú altre de forma il·legal”. “Ara bé, també esperàvem més contundència per part de les administracions; en el cas de l’Ajuntament queda clar que el nou Govern no té l’habitatge entre les seves prioritats”, sentencia.

Un reguitzell de denúncies sense resposta

“Hem patit dues violacions de domicili, quatre embussaments de les baixants, la sostracció dels ploms del quadre de la llum i agressions físiques amb cops de puny a la cara”, relata Cecco. Tota una sèrie de fets que tal com prova, ja estan denunciats amb els corresponents atestats mèdics. A més, detalla, als jutjats ja han presentat dues denúncies: una primera querella penal per coaccions i una denúncia administrativa per assetjament immobiliari.

Per tal de cobrir totes aquestes despeses, els afectats han obert un compte de micromecenatge a gofundme per demanar als veïns un cop de mà amb les despeses que porten acumulades: “En aquests cinc mesos de resistència que acumulem ens haurem gastat ja prop de 4.000 euros entre els camions cuba, l’electricista, les reparacions que hem hagut de fer i l’advocat”.

Continua llegint
PUBLICITAT

El més llegit

Copyright © ZonaSec Comunicació, 2024