L’Ajuntament s’ha compromès a implantar un model menys restrictiu i a revisar les llicències requerides als locals de petit format
@Pruna_Ana / Des de fa anys, molts empresaris, associacions i plataformes del Poble-sec i altres barris de la ciutat lluiten per aconseguir que la música en viu als bars i associacions culturals deixi de ser un acte de clandestinitat. Alguns locals de petit format ja han patit les conseqüències de la normativa vigent: visites reiterades de la guàrdia urbana, anul·lació de concerts i alguns d’ells han estat a punt de baixar la persiana per no disposar de la llicencia corresponent que fins ara exigeix el consistori.
El nou govern municipal aposta per la musica de petit format
L’Institut de Cultura (ICUB) vol proposar un nou model que posi en valor la música i que sigui menys restrictiu amb els directes, per això ha demanat un estudi a l’Associació de Sales de Concerts de Catalunya (ASACC) i aquest estudi, s’espera, marcarà les pautes del canvi normatiu. “Fins ara, per la premsa, sabem que el que es planteja és un segell i no pas The Live Music Act, com demanàvem”, explica Toni Oller, membre de la Plataforma Música Viva.
Conciliar cultura i descans dels veïns
“Realment no hi ha cap mesura entre cultura i veïnat”, lamenta Oller. Aquest és un dels principals objectius de l’Ajuntament i dels promotors de la música en viu: reunir mesures per conciliar el descans i benestar dels veïns amb els concerts. S’està debatent encara el nivell de decibels que es permetrà als concerts, així com l’aforament, però es demana que tots els bars que tinguin l’espai insonoritzat o que no generin molèsties puguin fer concerts en horari responsable, entre les vuit del matí i les onze de la nit.
La Plataforma Música Viva, que opera al Poble-sec, el Raval i Sant Antoni, és una de les que lluita perquè la nova normativa sigui “una mesura universal i conciliadora que no tingui burocràcia, és a dir, que no requereixi llicència”, explica Oller. També diu que la Plataforma “busca una legitimació en la negociació amb els mediadors”. De moment estan pendents de reunir-se amb l’ICUB i l’ASSAC i esperen que una mesura més oberta i universal –seguint el model anglès The Live Music Act– sigui una realitat ben aviat i que això permeti donar sortida a tots els artistes que cada any surten dels quatre conservatoris superiors de música de la ciutat.