Connecta amb nosaltres

Societat

El cicle Nits d’Estiu omple el Poble Espanyol de música, humor i cinema

Publicat

on

Oriol Adán / El Poble Espanyol torna a apostar pel cicle Nits d’Estiu que tan bé va funcionar l’any passat, amb una gran oferta d’espectacles musicals, d’humor i cinematogràfics a l’aire lliure. El cicle engloba les activitats Nits de Blues, Mecal Air, Sing-Along, RiuEstiu i Rock en Família, la principal novetat d’aquesta segona edició.

Molta música

L’oferta musical a l’aire lliure és la que més hores d’activitats omple al llarg de l’estiu, ja que es composa de tres propostes diferents. 

Per una banda, cada dijous fins al 14 de setembre es podrà gaudir de les Nits de Blues, que per quart any consecutiu arriben al Poble Espanyol de la mà de l’Escola de Blues de Barcelona, Capibola Blues i el Festival de Blues de Barcelona. Grups consagrats del panorama musical estatal, com A Contra Blues o Wax&Boogies, actuaran en petit format per fer gaudir els assistents.

Leo Bassi (2)

El còmic Leo Bassi actuant al RiuEstiu de l’any passat / Poble Espanyol

L’altra proposta plenament musical és una de les novetats d’enguany, el Rock en Família, pensat per a tota la família. Aquesta oferta fa sonar al Poble Espanyol els temes més reconeguts del rock a nivell mundial, amb actuacions de bandes tribut d’agrupacions com Iron Maiden, Metallica, Queen o The Beatles. Abans de l’actuació musical, que possiblement sigui el que més interessi als pares i mares que hi assisteixin, un contacontes explicarà una breu història de la banda protagonista del concert, per apropar aquests mites del rock als més menuts de la casa.

Cinema a la fresca

Finalment, la darrera proposta musical va molt lligada al cinema, i és que amb el Sing-Along es crea un gran karaoke amb els musicals més exitosos de la gran pantalla, com La La Land, Mamma Mia o Grease, un clàssic entre els clàssics. 

Així, els seients del gran teatre a l’aire lliure del Poble Espanyol s’omplen de gent amb ganes de cantar i ballar èxits com Dancing Queen o You’re the one that I want seguint el ritme de Danny Zucko i companyia.

Però l’oferta cinematogràfica no es queda en musicals clàssics, sinó que també aposta pels curtmetratges. Així, al Mecal Air es projecten, cada divendres, els millors curtmetratges de la darrera edició del Festival Internacional de Curtmetratges i Animació de Barcelona, amb una temàtica diferent cada setmana. Les projeccions es fan en versió original i subtitulades en castellà i anglès. 

Humor i màgia

Si hi ha algun tipus d’espectacle que no pot faltar en una proposta d’actuacions a l’aire lliure és l’humor. Sota l’etiqueta de RiuEstiu, el Poble Espanyol presenta una sèrie d’actuacions còmiques, monòlegs i màgia tots els dissabtes d’estiu. Bona part dels principals monologuistes de l’equip de Comedy Central, com Danny Boy Rivera, Eva Cabezas o Albert Boira, pujaran a l’escenari per mirar de fer riure els assistents. 

Preus variables

Els preus d’aquestes Nits d’Estiu varien segons el tipus d’actuació. Així, mentre que els concerts de blues i les projeccions de curtmetratges varien entre els 5,50 i els 6,50 euros, el Sing-Along puja fins als 12-13 euros, i l’humor del RiuEstiu oscil·la entre els 12 i els 24 euros, depenent del tipus d’entrada. Per al Rock en Familia s’ofereixen packs de 2 adults i 1 o 2 nens que abarateixen una entrada que, en cap cas, baixa dels 6 o 7 euros.

Iberona

Aquest havia de ser el nom de l’actual Poble Espanyol, però la dictadura de Primo de Rivera el va canviar ràpidament pel nom en què se’l coneix avui dia. La construcció es va aixecar per albergar el pavelló d’Espanya durant l’Exposició Internacional de Barcelona de 1929, amb la idea inicial d’enderrocar-lo quan aquesta acabés. No obstant això, l’èxit que va tenir va fer que l’Ajuntament de l’època optés per mantenir-lo. Malgrat tot, amb la Guerra Civil el recinte esdevé un camp de presoners i, quan aquesta acaba, el règim franquista el va fer servir per difondre propaganda anticatalanista. Entre finals dels anys 50 i principis dels 70, l’Ajuntament de Barcelona volia canviar la imatge decadent del Poble Espanyol i, en general, de tota la muntanya de Montjuïc, però tot i un intent de rehabilitació, el projecte seguia sense funcionar. No és fins el 1986 quan es comença a convertir el Poble Espanyol en el que és avui dia. L’Ajuntament va restaurar els edificis originals del recinte i va crear una important àrea d’oci, gastronomia i oferta nocturna. Però malgrat l’èxit inicial el recinte seguia presentant pèrdues fins que, el 1996, un grup d’empresaris assumeix la gestió del Poble Espanyol i, a més de mantenir l’interès turístic, presenta un gran ventall d’activitats culturals destinades tant al turisme com a la gent d’aquí.

Societat

Arrenca la Festa Major!

El tret de sortida serà divendres 18 a les 20 hores amb el tradicional Toc a la Festa, la cercavila de les entitats

Publicat

on

Ja és aquí la Festa Major! Del 18 al 27 de juliol, el barri viurà una nova edició de la seva setmana gran. Organitzada per la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec i amb la participació de desenes d’associacions, la festa omplirà els carrers de vida amb més de 200 activitats.

El divendres 18 a les 20 hores arrencarà la festa amb el tradicional Toc a la Festa, la cercavila de les entitats del Consell de Cultura Popular i Tradicional. Tot seguit, es podrà gaudir d’una mostra d’imatgeria festiva i l’actuació d’Aires Celtas. El pregó enguany tindrà un component plenament familiar: avi i neta, Javier Velasco (Gegants del Poble-sec) i Marta Calaf (Diables del Poble-sec), donaran el tret de sortida a les festes des de l’escenari dels Jardins de les Tres Xemeneies a les 21.30 hores.

Per acabar la primera nit, torna el Sec a Sac, un festival organitzat pels Castellers del Poble-sec que aposta per la cultura popular emergent feminista. Svetlana, Sybarites i DJ Perla Negra seran els primers noms d’un cartell que també tindrà una segona jornada dissabte a la nit.

El dissabte 19 serà un dels dies més intensos. Des de primera hora, el barri es despertarà amb tornejos esportius, esmorzars populars i bitlles catalanes. Rutes, vermuts i murals col·laboratius ompliran espais com el Sortidor, Santa Madrona, o la Casa de la Premsa.

A la tarda, la cultura popular serà la protagonista amb plantades i cercaviles de gegants, ballades de sardanes i trobades d’esbarts. I al vespre… arriba la nit gran: concerts simultanis a Blesa, Navas, Concòrdia, Santa Madrona i el Marcelino, una autèntica festa a cada racó.

Diumenge 20 començarà amb la XXVII Cursa del Poble-sec i continuarà amb una jornada d’escacs, tallers de taitxí i concerts de jazz i flamenc.

Entre el dilluns 21 i el dijous 24, més propostes per a tots els gustos. Entre aquestes destaquen:

-Dilluns 21: Òpera a Koska Taverna i concert d’Asian Passerby a Blesa.

-Dimarts 22: tarda d’espectacles, xocolatada i salsa a Santa Madrona.

-Dimecres 23: jornada comunitària al Sortidor i concerts.

-Dijous 24: visita a El Molino, cabaret i sopar popular.

El divendres 25 i dissabte 26 seran dies de màxima efervescència. Hi haurà música a totes les places, olimpíades feministes, i la nit jove amb DJ fins ben entrada la matinada. El dissabte culminarà amb el correfoc adult (22.15 h) i l’espectacle de foc dels Diables del Poble-sec.

Diumenge 27 arribarà el final de festa. Amb havaneres, circ i, com ja és tradició, la baixada de carretons a la tarda. El castell de focs serà a les 22 h, el punt final perfecte per a deu dies ben intensos.

La Coordinadora d’Entitats ha tornat a fer realitat una festa que aposta per la convivència, la cultura i el dret a gaudir l’espai públic. Tothom hi és benvingut. Ara sí: que comenci la festa! 

 

Continua llegint

Societat

L’Institut Icària recupera la història de la poblesequina Maria Hernández, víctima del nazisme

Publicat

on

Potser la majoria de poblesequins no en saben res d’ella. Va viure al número 5 del carrer Lleida, fa vuitanta anys. La Maria Hernández tenia vint anys i una convicció ferma: no abaixar el cap davant del feixisme. Exiliada, resistent, deportada, supervivent. I desapareguda del relat durant dècades. Fins ara.

Aquest curs, una seixantena d’alumnes de l’Institut Icària han organitzat un acte emotiu davant del carrer on la Maria va viure abans de l’exili. Entre lectures de poemes, música en directe i el silenci col·lectiu, han fet un homenatge a la poblesequina que va patir l’horror nazi en primera persona.

El reconeixement forma part del projecte Stolpersteine Barcelona, una iniciativa educativa impulsada per la Regidoria de Memòria Democràtica i les amicals de Mauthausen i Ravensbrück. El programa proposa recuperar les biografies de deportats barcelonins durant el nazisme i tornar-les al lloc d’on mai haurien d’haver estat esborrades. A través de petites llambordes de llautó (les Stolpersteine, paraula alemanya que vol dir “pedres que fan ensopegar”) s’hi inscriuen els noms i les dades de les víctimes.

No són monuments grandiloqüents, sinó recordatoris a peu de carrer. Són pedres per a la memòria que obliguen a mirar avall i ensopegar simbòlicament amb la història que el temps havia deixat enrere. Al Poble-sec, això s’ha traduït en una Stolperstein en honor a la Maria. Encara no hi és físicament, però aviat s’hi col·locarà.

A banda d’aquesta, ja hi ha altres llambordes col·locades com a recordatori actiu del passat. Una de les més significatives és la dedicada a Francesc Boix (fotògraf de Mauthausen) situada al carrer Margarit, 17 o la que ret homenatge a la Carme Boatell (activa lluitadora antifeixista) al carrer Tenor Masini, 99. Amb cada nova llamborda, el barri restitueix la dignitat d’aquells que van patir perquè mai més no s’esborri el seu nom. // MÒNICA RIU

Continua llegint

Societat

Comencen les obres per a la rehabilitació del Teatre Arnau

Es preveu que l’equipament pugui aixecar el teló el primer trimestre de 2027

Publicat

on

Aquelles persones més curioses que deambulen pel Paral·lel s’hauran adonat que els operaris ja han començat a treballar en la rehabilitació del Teatre Arnau. 14 anys després que l’Ajuntament comprés l’edifici, l’equipament cultural ja ha començat a traçar la seva nova etapa. La previsió és que l’espai pugui aixecar el teló al llarg del primer trimestre de 2027.

Sota la batuta de l’estudi Harquitectes, el nou Arnau mantindrà la seva identitat de teatre de barraca i recuperarà elements com la fusta i el formigó. En total es preveu invertir 10 milions d’euros municipals per poder oferir al món cultural un edifici amb un important espai polivalent (el projecte inicial es va haver de retallar per qüestions pressupostàries, malgrat l’enuig de les entitats que van formar part del procés participatiu).

Més enllà del foment de la cultura, l’equipament també servirà per dinamitzar el Paral·lel, avinguda que en els darrers temps també ha vist com recuperava El Molino a través d’una gestió publicoprivada. En el cas de l’Arnau, encara no s’ha oficialitzat quin tipus de gestió s’executarà. Tanmateix, al llarg dels darrers anys els qui realment han mantingut viu l’esperit del teatre han sigut les entitats que han dinamitzat el projecte Arnau Itinerant. 

Continua llegint
PUBLICITAT

El més llegit

Copyright © ZonaSec Comunicació, 2024