Fira o Vida. Amb la dicotomia com a lema, gairebé una seixantena d’entitats ja han signat un manifest que reclama aturar el projecte Univers Montjuïc, el qual pretén remodelar tota l’avinguda de Maria Cristina i els pavellons dels voltants. Si bé aquest projecte no està previst tirar-lo endavant fins al 2025, quan finalitza la concessió a Fira de Barcelona, els activistes reclamen que l’acord entre l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, l’AMB i la Fira de Barcelona quedi en paper mullat. Segons assenyalen, si les institucions troben el finançament per dur a terme l’obra, “ja serà molt difícil d’aturar-lo”.
Inversió milionària
D’entrada està prevista una inversió de 380 milions d’euros per transformar tot aquest sector de titularitat municipal. Uns diners que des de la plataforma La Fira o la Vida no volen que quedin blindats aquest proper mes d’agost. Abans volen que s’obri un debat públic sobre què fer. Tal com denuncia la membre del moviment, Clàudia Conde, només demanen “transparència i que s’obri un debat públic; si al final es vol el projecte Univers Montjuïc, endavant, però plantegem també alternatives paral·leles”, reclama.
Segons els promotors de la plataforma, tant l’Ajuntament com la resta d’administracions han actuat amb “opacitat”. “Com pot ser que comprometin 380 milions d’euros en un projecte que no coneix la ciutadania?”, es pregunta Conde. “Volem que es faci pública tota la documentació i que s’obri un debat de cara al 2025”, afegeix qui considera que s’ha actuat “d’esquenes a la ciutadania”.
La proposta de la plataforma
Mentre que des del moviment admeten que un primer paF ha de ser obrir el debat, també consideren interessant començar a proposar idees alternatives. La seva: un nou barri de caràcter mediterrani, “com el Poble-sec, però amb més zones verdes”. En aquest sentit, apunten que l’Ajuntament només vol aprofitar una de les 27 hectàrees de la superfície de la Fira per fer habitatge; xifra que consideren ridícula: “Nosaltres volem aprofitar-les totes, cosir el Poble-sec amb la Font de la Guatlla”.
Sota el seu punt de vista, una opció seria “enderrocar totes aquelles naus de la fira sense valor patrimonial que actualment ja estan buides, i conservar els pavellons històrics per fer equipaments o el que es consideri més adient”. Segons els seus càlculs, asseguren que es podrien aixecar fins a 5.000 habitatges públics o en dret de superfície “com a mínim”. “Mentre que a ciutats com Viena el parc públic d’habitatge supera el 30%, a Barcelona només tenim l’1,1%; ara tenim una bona oportunitat per pal·liar part del problema, gràcies al trasllat de la Fira a l’Hospitalet”, opinen.
Fotografia | Ajuntament de Barcelona