Connecta amb nosaltres

Societat

Montjuïc, a l’expectativa

“Totes les millores que incentivi el Barça durant aquests mesos després quedaran a la muntanya”

Publicat

on

Temporada en marxa i molèsties a radiografiar. Després de mesos de debat sobre com s’havia d’encarar la mobilitat que generarien els partits del FC Barcelona a l’estadi Lluís Companys a conseqüència de les obres al Camp Nou, la qüestió ja s’ha començat a aterrar. Una matèria que, en opinió del president de l’AVV del Poble-sec, Sergi Gàzquez, per ara només ha entrat en fase de prova i resta pendent d’analitzar: “Fins ara hem tingut només dos partits que eren especials: un Gamper al qual assisteixen sobretot turistes i gent que habitualment no va a l’estadi, i un primer partit de lliga que, en celebrar-se en agost, tampoc hi va tothom”, assenyala.

Per aquesta raó, des de l’entitat veïnal assenyalen que les anàlisis més rigoroses s’hauran de començar a dur a terme a partir d’aquest setembre, quan es començaran a celebrar els partits que, per rellevància esportiva o social, arrosseguen més gent. L’exemple? El Barça-Betis que se celebrarà cap a finals de mes, o els primers partits de la fase de grups de la Champions League. Dues proves de foc que seran decisives per tal d’acabar de perfilar els dispositius que s’han organitzat fins ara.

Sense soroll, però sense poder aparcar

Gàzquez apunta que, fins ara, el trasllat del Barça a Montjuïc no ha generat cap queixa veïnal en relació amb el soroll, “encara que estarem amatents a com evolucioni la temporada”, assegura. En tot cas, però, des de l’associació de veïns sí que critiquen el fet que les restriccions d’aparcament i de circulació que s’han executat fins ara “no han funcionat”. Mentre que la decisió de l’Ajuntament de Barcelona s’ha centrat a vetar l’accés en cotxe fins a l’estadi a tres hores de començar els partits i restringir la circulació posteriorment per determinades zones (com l’avinguda de l’Estadi o el passeig Olímpic), part del veïnat de Can Clos i el Polvorí consideren les mesures insuficients i demanen avançar l’hora d’inici de les restriccions.

En paral·lel, des de l’AVV del Poble-sec consideren que no funciona el veto d’aparcar a la zona verda a persones que no els pertoca per zona residencial (fora dels dies de partit, tothom hi pot aparcar encara que sigui amb una tarifa molt més alta). “Des de l’Ajuntament s’han quedat curts a l’hora de decidir quantes places queden protegides per a ús exclusiu pel veïnat; fins ara no ha funcionat bé, esperem que quedi resolt de cara als propers partits i que s’eviti una doble afectació pel barri”, exposa Gàzquez. Uns aspectes sobre els quals encara no s’han pronunciat l’AVV de la França Xica o la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec, la qual encara té pendent de tractar la qüestió en junta, tal com han explicat a ZONA SEC.

Les motos, en el punt de mira

Per tal de donar fluïdesa al trànsit, el pla de mobilitat ha establert que les persones que es desplacin en moto fins als partits puguin aparcar als carrers del Doctor Font i Quer i al passeig del Migdia. Una mesura que ordena l’estacionament de fins a 3.500 motos, però que l’AVV del Poble-sec també qüestiona pel fet d’anar en contra de les polítiques de mobilitat sostenible que fins ara s’han volgut executar a Montjuïc: “Vam demanar que la muntanya quedés totalment tancada a l’accés en vehicle i ens hem trobat que les motos tenen zones habilitades per aparcar, un fet que només fa que incentivar l’ús de la moto quan creiem que no hauria de ser així”, exposa el representant veïnal.

Malgrat tot, les entitats es donen per satisfetes per com l’Ajuntament les ha tingut en compte a l’hora d’organitzar el dispositiu de mobilitat: “Totes les entitats que han volgut participar han posat el seu granet de sorra; després hi ha coses en què ens han fet més cas, i hi ha coses que ens han fet menys, com és el tema de les motos, però en general estem satisfetes”. “Ara bé, el que també ens agradaria tenir són converses amb el Barça; ja els hem demanat seure en una taula i parlar sobre el seu encaix en el barri adreçant-nos a les oficines del club, a través de l’Ajuntament i per carta ordinària, però no ens han contestat a res”, lamenta Gàzquez.

A parer del teixit associatiu, el fet que el Barça s’hagi traslladat de forma provisional a Montjuïc converteix el club en “un veí més” del Poble-sec, fet que li suposa corresponsabilitzar-se de les problemàtiques que pugui generar. “Volem obrir aquesta via de diàleg amb el Barça perquè ara també seran veïns nostres durant un any i mig, però l’entitat, que assegura ser més que un club, no ha tingut ni la consideració de respondre, ens ha dolgut moltíssim”.

El Brunch, l’exemple a seguir

Un fet que contrasten amb l’actitud dels responsables del Brunch Electronik, que se celebra des de fa anys a Montjuïc: “Tal com vam fer amb l’equip del Brunch, volem tancar un acord amb el Barça que generi contrapartides per al barri o que ajudi directament a les entitats del Poble-sec, com ara promoure la donació dels excedents alimentaris a Bona Voluntat en Acció o l’entrega del material esportiu que ja no facin servir als clubs locals”, exemplifica.

En aquest sentit, cal recordar que la responsable de les accions d’impacte social i mediambiental del Brunch-In the Park, Andrea Lamount, assegurava fa un any que, des de la seva organització, sempre s’ha cosiderat un pilar més la coordinació amb l’espectre social i associatiu del barri per revertir els impactes negatius en favor dels positius. “L’objectiu és coordinar-nos amb les entitats per fer una previsió sobre com s’ha de desenvolupar el festival a la muntanya i controlar la baixada del públic pels carrers”, declarava Lamount a ZONA SEC. “Si amb els veïns identifiquem una zona on hi pot haver una important afluència de gent abans del festival, nosaltres ja ens encarreguem d’organitzar un dispositiu de neteja i seguretat per reduir al màxim el marge d’error”, afegia.

La muntanya, preparada

Mentre que al llarg de les darreres setmanes s’ha qüestionat la idoneïtat de traslladar l’activitat esportiva del principal club del país a la muntanya màgica, des de l’AVV del Poble-sec asseguren que Montjuïc està “molt ben preparat” per acollir al Barça. “Hem de recordar que, malgrat celebrar-se en una altra època, ja va acollir uns Jocs Olímpics i que acull multitud de concerts que posen el Poble-sec, la ciutat i el país en el mapa; al final no és un parc natural, és un parc on passen coses”, apunta Gàzquez.

“De totes maneres encara hi ha assignatures pendents, com la millora de l’enllumenat o l’accés a la muntanya en transport públic, no pot ser que el funicular tanqui a les 20 hores del vespre a l’hivern quan les piscines Picornell tanquen a les 00 hores; per això considerem benvinguda l’arribada del Barça, perquè totes les millores que incentivi el club durant aquests mesos després quedaran a la muntanya”, sentència.

Societat

El propietari de Piquer, 10 cedeix i neteja el solar

Publicat

on

Anys després de mantenir un pols amb Ajuntament i veïnat, finalment el propietari del solar ubicat al número 10 de Piquer ha donat el seu braç a tòrcer. Tal com han confirmat fonts municipals a ZONA SEC, a principis d’octubre el titular de la finca ha executat la neteja i diverses tasques de manteniment perquè no es tornés a reproduir una plaga de coloms com la que han patit els veïns els darres anys.

Més enllà de la neteja del solar, amb el corresponent buidatge de runa, el propietari també ha instal·lat una gran xarxa anticoloms, tal com l’havia requerit el consistori. A més, al llarg de les darreres setmanes ha presentat a l’administració local tot el reguitzell d’informes que acrediten que una empresa de control de plagues ha començat a treballar sobre el terreny.Tanmateix, les mateixes fonts municipals asseguren que mantindran les sancions imposades per manca de manteniment i per insalubritat. En total, els incompliments li han suposat sis multes coercitives per un import global total de 8.000 euros. Val a dir, però, que el sancionat encara pot recórrer la multa al·legant que al final sí que ha efectuat el manteniment que se li requeria des de l’administració.

Està previst que en les pròximes setmanes l’inspector i el lletrat dels serveis jurídics del districte tornin a la finca per aixecar acta del compliment de les obligacions. 

Continua llegint

Societat

Gil anuncia canvis en la Casa de la Premsa, però no els detalla per evitar “generar expectatives”

Publicat

on

La rehabilitació de la Casa de la Premsa, prevista per abans del 2029, comença a esgotar terminis (i la paciència dels impulsors). La regidora del districte de Sants-Montjuïc, Raquel Gil, ha avançat en una darrera trobada amb els veïns que el consistori ha començat a explorar “solucions”. L’objectiu: rehabilitar l’edifici històric, però amb canvis respecte al projecte original. “Hi ha opcions per resoldre la Casa de la Premsa i també per fer front a la manca d’equipaments del barri”, ha assenyalat, sense entrar en més detalls per evitar “generar expectatives”.

“L’opció ens permetrà fer la rehabilitació amb l’espai veïnal i veure si és possible que això vagi acompanyat d’una biblioteca en un millor espai”, ha assenyalat la regidora sense donar gaires més detalls al veïnat.

Segons ha informat, la carambola no depèn només del Districte de Sants-Montjuïc, sinó que hi ha més actors implicats: “No puc anar més enllà, però sí que hi ha solucions sobre la taula que podrien ser molt interessants per rehabilitar la Casa de la Premsa i solucionar la manca d’equipaments”, ha precisat.

Continua llegint

Societat

Crida veïnal a bolcar-se amb els més necessitats per Nadal

Les entitats i associacions posen en marxa la tradicional campanya de recollida de productes bàsics per a famílies

Publicat

on

El Nadal és temps de compartir i pensar en els altres. És un moment en què les llums, la música i les tradicions omplen els carrers i les llars, però també una oportunitat per recordar aquells que més ho necessiten. Per aquest motiu, un any més s’organitza al Poble-sec el Nadal Solidari, una iniciativa que uneix veïns i entitats per ajudar les famílies que passen per dificultats.

Des del passat 18 de novembre fins al proper 16 de desembre s’ha començat a dur a terme una recollida solidària d’aliments bàsics, productes d’higiene personal i material escolar nou. Tot el que es recapti es destinarà a les famílies del barri que són ateses per Bona Voluntat en Acció, una entitat clau en la lluita contra l’exclusió social.

Punts de recollida

Els poblesequins poden contribuir amb les seves aportacions apropant-se als diversos punts de recollida com: les parròquies del barri, la Biblioteca Francesc Boix, el Centre Cívic El Sortidor, les escoles i els instituts del Poble-sec, entre d’altres. La veïna del carrer de Blai, Júlia López, explica com viu aquesta campanya: “Per mi, el Nadal comença quan porto la meva aportació al centre cívic. És bonic veure com tothom col·labora per fer que les festes siguin especials per a tothom”.

La màgia del Nadal

El 4 de gener, la patge Estel recollirà les cartes de tots els infants durant tot el dia, d’11.30 a 13.30 i de 17 a 20 hores. Es faran activitats a les tres places del barri: Sortidor, Molino i Santa Madrona, de manera que serà en aquesta darrera on les entitats del barri i el veïnat rebran la patge a la tarda per fer-li entrega de les cartes. A més, hi haurà un photocall, espai que captarà a través d’una imatge la il·lusió dels més petits, i no tan petits. 

Continua llegint
PUBLICITAT

El més llegit

Copyright © ZonaSec Comunicació, 2024