Connecta amb nosaltres

Societat

El veïnat diu prou i s’organitza per recuperar la pau a Blai

Publicat

on

Coneixem la història d’Emilio Casas, un avi de 87 anys, que seu cada matí a un piló de Blai com a protesta per la manca de bancs públics

@molina_jordi / L’Emilio Casas va néixer al número 53 de Poeta Cabanyes. Avui viu al 22 del mateix carrer. En els seus 87 anys de vida ha vist com el barri canviava, Guerra Civil inclosa. La seva dona, Francisca Soler, té la mateixa edat i viuen junts. Pràcticament no van més enllà del Paral·lel i cada cop els costa més caminar. El carrer Blai és el seu eix de referència. El carrer peatonal que havien esperat durant anys. L’edat no els ha amargat el caràcter i no tenen males paraules pels turistes. Ni pels immigrants. Toleren el soroll, tot i que consideren que és excessiu, però demanen una sola cosa: “M’agradaria poder seure al carrer Blai, sense pagar, i llegir el diari”.

En Miquel Montoliu, un altre veí, té una filla. A aquest pare de família viure a Blai li surt molt car. “M’he fet un doble vidre per aïllar el soroll i que la nena pugui dormir. Però és clar, passar tot el dia tancats no ens agrada i hi ha moments de l’any que fa calor. Total, que ens hem hagut d’instal·lar, a més a més, aire condicionat”. A més, durant molts mesos ha anat col·lacionat les denúncies que ha interposat a la Guardà Urbana. Com que no rebia resposta, un dia s’hi va apropar i les havien perdut. Els hi va portar còpia de totes les instàncies. “Al cap d’un temps van venir uns inspectors al barri un dilluns al matí, quan no hi ha soroll, i em van tractar d’exagerat”.

portada_2

Emilio Casas, veí de Blai de 87 anys, seu a un piló automàtic del carrer Blai per manca de basncs públics

El cas del Miquel o l’avi Casas no són casos aïllats. Són exemples de les molèsties quotidianes d’un carrer que, en paraules de qui va ser president de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec, Amadeu Quintana, “ha mort d’èxit”. L’actual cap de la Cordi, Josep Guzmán, apunta al nou Ajuntament: “Nosaltres no anirem al Paral·lel a aturar el trànsit, però no és coherent que durant el mandat anterior fessin tant de soroll i ara sigui gairebé impossible parlar amb els responsables municipals”. De fet, la queixa de Guzmán no és aïllada. La petjada de Jaume Asens al barri, de moment i segons totes les entitats, és força discreta.

El veïnat s’organitza

L’obertura de nous bars al carrer Blai després de la suspensió de llicències ha fet saltar totes les alarmes. Més encara després d’un estiu dur. Amb aquest teló de fons, veïns del barri van celebrar una reunió per abordar possibles solucions per a Blai. Una trobada, celebrada el dia 8 d’octubre a la Biblioteca Francesc Boix, on hi van assistir membres de les principals organitzacions veïnals i associatives del barri.

Entre les solucions, els veïns demanen l’aturada de noves terrasses i bars a Blai. “Hem vist com després del Pla d’Usos s’han posat almenys tres bars més. Cal una inspecció de llicències a l’entitat que les ha atorgat irregularment, l’ECA”, ens explica Thais Bonilla, vinculada a la plataforma Som Paral·lel i veïna de Blai.

Sobre les terrasses, la proposta veïnal vol que l’horari es redueixi una hora els dissabtes i divendres, és a dir, que es tanqui a les 12:00pm i no a la 1:00am com ara. I, a poder ser, a les 23h entre setmana. Una de les propostes més aplaudides durant la trobada va ser la de “Blai, zona lliure de terrasses”. Si prospera, els veïns podrien gaudir dues vegades al mes de l’eix Blai-Blesa sense les terrasses.

foto_p3_Blai

El senyor Emilio Casas, en la reunió de veïns de Blai, a la biblioteca / Saioa Baleztena

 

Pel que fa al xivarri, els veïns de Blai demanen vidres antisoroll, donant prioritat a les persones que viuen en els pisos més baixos. I van una passa més enllà. Que el cost dels vidres antisoroll i la instal·lació corri a càrrec dels mateixos bars, a través d’un augment en el preu de la terrassa per bar. I que aquesta instal·lació la faci amb una empresa instal·ladora del barri per afavorir el comerç de proximitat.

La trobada del 8 d’octubre va comptar amb la testimonial participació d’un restaurant, que es va interessar pel malestar dels veïns. L’Elisabet, de Lia den Vicius (Blai, 28), va posar en valor la trajectòria i la comprensió d’alguns comerços que sí que volen cuidar el barri, al marge de complir amb la normativa. “No podem posar tots els bars al mateix sac, no ajuda i només ens confronta. La solució ha de ser compartida”.

Amb aquesta cimera veïnal, la pilota passa ara a la teulada de l’Ajuntament, que segons fonts consultades per aquest mitjà, té previst obrir un procés participatiu per a redactar la nova ordenança de terrasses. És aviat, encara, per saber quin paper es reserva als veïns, que reclamen una “participació decisòria” en la regulació del proper any. “No ens podem oblidar de la gentrificació com a gran problemàtica del barri”, recorda Bonilla. “No és casualitat que Blai sigui una zona tan saturada quan s’està fent del Poble sec un barri de moda amb molta inversió privada”.

hotel_brummell

L’Hotel Brummel, a Nou de la Rambla

Hotels que conviden als veïns a marxar

L’hotel Brummell del carrer Nou de la Rambla ha proposat als veïns del bloc contigu una suma important de diners si abandonen el seu domicili. La proposta neix de la voluntat d’ampliar el negoci del hotel, en sintonia amb la voluntat del propietari de vendre l’edifici amb el que l’hotel comparteix paret. El personal d’aquest hotel, que fa sis mesos que és al barri, ofereix 20 mil euros a més de trobar un nou pis als veïns, que mantindrien el seu lloguer de renta antiga.

En una visita de ZONA SEC a aquest hotel, el personal de recepció assegura voler actuar “amb transparència” davant el veïnat, conscients del moment delicat que viu el barri en relació a l’impacte turístic. A més, apunta que hi ha una plaga de paràsits a l’edifici que volen comprar, motiu pel qual, entenen, que els inquilins haurien d’acceptar l’oferta. Entre les tres famílies que hi viuen, de moment, hi ha diferents opinions. “Això és casa meva i jo no em moc d’aquí”, explica un veí a aquest diari, que prefereix guardar l’anonimat.

Continua llegint

Societat

La Casa de la Premsa acollirà una extensió de l’Institut del Teatre

L’edifici obrirà les portes pel centenari de l’Exposició del ‘29 i encabirà espais per a les entitats locals

Publicat

on

Gir de guió. Després de descartar la idea d’encabir-hi una biblioteca (aquesta s’ubicarà a la nau de Blesa), la Casa de la Premsa finalment acollirà el nou Centre de Recerca i Acció Comunitària en Arts Escèniques de l’Institut del Teatre. L’equipament, que haurà d’entrar en funcionament l’any 2029 amb motiu del centenari de l’Exposició Internacional, també reservarà espais a les entitats que han impulsat la seva restauració. Val a dir, però, que el projecte encara està molt verd i que, a hores d’ara, només se sap que la transformació serà finançada per la Diputació de Barcelona (encara que l’esforç tècnic anirà a càrrec de l’Ajuntament, el qual tampoc ha definit cap pressupost).

El nou espai, vinculat a l’Institut del Teatre, serà l’evolució de l’actual Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques que hi ha a la plaça de Margarida Xirgu. Dit d’una altra, reinventarà l’actual servei i l’abordarà des de tres eixos. D’entrada, no només preservarà el patrimoni, sinó que també li donarà vida i el farà accessible a totes les persones que en vulguin fer-ne ús. Hi haurà col·leccions, préstecs, suport expert a la cerca i a la recerca, etc. En paral·lel, hi haurà recerca pràctica; és a dir, residències artístiques, laboratoris… I, per últim, l’edifici es convertirà en un espai d’acció comunitària i de foment de programes educatius.

L’associació Casa de la Premsa tindrà un espai garantit a l’edifici

Segons el responsable de Cultura de la Diputació de Barcelona, Pau González, l’obra “dignificarà” un edifici que, històricament, mai ha acollit activitats “a l’alçada”. “Nosaltres estarem a l’altura de les circumstàncies i de l’equipament, perquè a més ho farem de la mà dels veïns i veïnes que han reivindicat aquesta necessària recuperació”, ha detallat. De fet, els usos veïnals que es van pactar en un primer moment continuen sobre la taula, encara que s’haurà de fer “encaje de bolillos”, en paraules de la regidora del Districte, Raquel Gil, per veure quins espais de l’edifici ocupen finament.

Continua llegint

Societat

L’avantprojecte del nou CECOR a les Tres Xemeneies presenta deficiències

Publicat

on

Per

El Departament de Prevenció de Riscos Laborals (DPRL) de l’Ajuntament de Barcelona ha rebutjat l’avantprojecte per ubicar el Centre de Coordinació Operativa de Emergències (CECOR) a l’edifici Llac de les Tres Xemeneies,. Segons un informe al qual ha tingut accés el TOT Barcelona, el projecte, impulsat per l’empresa municipal BIMSA i la Gerència de Seguretat, presenta “incompliments” i “deficiències” en seguretat, salut i higiene laboral.

Redactat per Bogom Arquitectura, l’avantprojecte no compliria amb normes bàsiques, com l’alçada mínima de tres metres als locals de treball o les condicions ambientals (temperatura, ventilació, soroll i il·luminació).L’informe també assenyala problemes en el sistema de protecció contra incendis, com la manca de senyalització d’extintors, il·luminació d’emergència i vies d’evacuació.

A més, l’avantprojecte no especifica quin mobiliari es faria servir per evitar la lipoatrofia semicircular, ni les mesures de seguretat en cables elèctrics o paviments.

En declaracions al mateix mitjà de comunicació, l’Ajuntament defensa que el projecte està en fase inicial i que és habitual rebre informes de millora. Fonts municipals asseguren que s’han fet reunions per incorporar correccions al projecte bàsic, que es tancarà en setmanes i es tornarà a avaluar.

El CECOR, actualment ubicat al carrer de Lleida, gestiona emergències amb personal de la Guàrdia Urbana, Bombers, Mossos i el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM).

Continua llegint

Societat

“Aprofitem els aliments”: menys malbaratar, més aprofitar

Cada família a Catalunya llença 63 kg de menjar per any i la Generalitat impulsa una campanya per millorar els hàbits de compra i consum

Publicat

on

Per

Les llars catalanes van llençar a les escombraries més de 173.000 tones d’aliments l’any passat. Són 63 kg de menjar per llar que mai van arribar al plat. Aquesta pèrdua té un cost econòmic enorme: 902 milions d’euros en total, és a dir, 330 euros per família i 112 euros per persona. Encara més: tot aquest menjar podria nodrir prop de 275.000 persones durant un any. Les dades formen part de l’estudi sobre el malbaratament alimentari a les llars de Catalunya encarregat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, i elaborat pels centres de recerca CREDA i IRTA.

Per revertir aquesta situació, el Govern posa en marxa la quarta edició de la campanya “Aprofitem els aliments”. Cada petit gest compta: aprofitar les sobres, planificar millor les compres i conservar correctament els aliments són accions que, multiplicades per tota la societat, poden marcar la diferència. Però el malbaratament no s’origina només a les llars: sino que es produeix al llarg de tota la cadena alimentària —des del camp fins als punts de venda— per causes tan diverses com la climatologia, els criteris estètics, el desajust entre la oferta i la demanda. Per això, la lluita contra el malbaratament requereix la implicació de tots els actors, des dels productors fins als consumidors.

“Aprofitem els aliments”

La campanya del Govern s’emmarca al voltant del 29 de setembre, Dia Internacional de la Conscienciació sobre les Pèrdues i el Malbaratament Alimentaris, i compta amb la col·laboració i participació del sector de la restauració, la Fundació Espigoladors, la Plataforma Aprofitem els Aliments, l’Oficina Conjunta per l’Alimentació Sostenible així com d’altres entitats i organitzacions del sector agroalimentari.

La campanya d’enguany ofereix els àpats Gastrorecup, la Marató d’Espigolades i el Gran Dinar d’Aprofitament Alimentari, que aquest any tindrà lloc a Vic.

Restaurants contra el malbaratament

Els àpats Gastrorecup se celebra del 30 de setembre al 31 d’octubre amb una idea clara: el menjar que sobra pot convertir-se en un plat deliciós, demostrant que la creativitat a la cuina és una eina poderosa contra el malbaratament.

L’edició d’enguany reuneix 65 restaurants gastronòmics de Catalunya. Hi participaran 31 establiments a Barcelona, 7 a Tarragona, 13 a Lleida i 14 a Girona, oferint-hi menús que sensibilitzen sobre la importància de l’aprofitament dels aliments i les pràctiques sostenibles en la restauració.

Jornada de Gastrorecup al restaurant de l’Hotel Pessets de Sort (Lleida). Autor: Departament d’Agricultura

Marató d’espigolades

El dissabte 4 d’octubre arriba la 5a Marató #JoEspigolo, amb espigolades simultànies a diferents punts de Catalunya: Terres de Lleida, Camp de Tarragona, Parc Agrari del Baix Llobregat i l’Alt Empordà. L’any passat, els participants van recuperar 12.128 kg d’aliments, destinats a entitats socials. L’espigolament consisteix a collir fruites i verdures dels camps que han estat descartades del circuit comercial, però que encara són perfectes per al consum.

D’altra banda, el diumenge 5 d’octubre tindrà lloc el Gran Dinar d’Aprofitament a Vic, que reunirà unes 400 persones per gaudir d’un àpat gratuït preparat amb aliments recuperats. Els xefs d’Osona Cuina lideraran la jornada, que inclourà tallers, cuina en directe i una parada de fruites i verdures espigolades.

A més, en el marc de les festes de la Mercè 2025 i la Fira de Sant Miquel de Lleida, s’organitzaran activitats de sensibilització sobre la prevenció del malbaratament als serveis de distribució gratuïta d’aliments.

Quins aliments es malbaraten més a les llars?

Les fruites i les verdures encapçalen la llista, amb un 22% i un 21% del total malbaratat respectivament. Els productes d’origen animal —carn, peix, ous i làctics— sumen un 22%. Entre els aliments cuinats, les amanides representen un 12,5%, els plats de pasta un 12,4% i els plats de carn i peix gairebé un 10%. La pasta i l’arròs, juntament amb els llegums, també són dels més desaprofitats. Un 16% del malbaratament es deu a l’aspecte físic dels aliments, mostrant que sovint rebutgem productes simplement perquè no semblen “perfectes”.

Causes del menjar llençat a casa?

Els hàbits de consum de la població són una de les principals causes de malbaratament alimentari a les llars: incorrecta planificació de la compra, mala gestió de les dates de consum preferent i les dates de caducitat, l’absència de reaprofitament i la quantitat d’aliments cuinats sobrants, així com el rebuig de productes per l’aspecte físic.

De fet, cada català llença de mitjana 21,56 kg anuals de menjar a l’any. Del total d’aquests aliments, s’ha estimat que el 70% dels aliments llençats són aliments no cuinats. I només un 16% dels consumidors reconeix que malbarata. La majoria subestima la quantitat real que llença, especialment productes animals com la carn i els embotits.

Impacte ambiental

Pel que fa a l’impacte ambiental sobre el planeta, el malbaratament alimentari, transformat en emissions de CO₂, equival a 21.716 vols de 200 passatgers de Barcelona a Brussel·les. Concretament, el malbaratament genera 462 milions de kg de CO₂ equivalents, l’equivalent a les emissions anuals de 73.000 persones.

La campanya “Aprofitem els aliments” s’emmarca dins de l’Estratègia Alimentària de Catalunya 2024-2028 del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, que té com a finalitat avançar cap a un model alimentari més sostenible, transformador i fonamentat en l’economia circular a Catalunya.

Imatge principal:  Campanya “Aprofitem els Aliments”, iniciativa impulsada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació per reduir el malbaratament alimentari

Continua llegint
PUBLICITAT

El més llegit

Copyright © ZonaSec Comunicació, 2024