La inserció laboral, la immigració i la convivència són tres qüestions amb una important rellevància actualment, tant vistes de manera independent, com en la seva relació. Des de la iniciativa d’economia solidària Mescladis, de la Fundació Ciutadania Multicultural, es treballa per generar un espai de coexistència i abordar aquests tres aspectes de la societat actual.
L’espai Mescladis fa 4 mesos que s’ha instal·lat a tocar del Paral·lel, a la Ronda Sant Pau, 7. Un restaurant que és alhora un espai obert de trobada on es desenvolupen activitats diverses amb la cuina com a eix vertebrador.
Restaurant-escola
Darrera el restaurant hi ha una escola d’hostaleria en que els alumnes, la majoria joves immigrants, es formen i fan pràctiques per facilitar el seu accés al món laboral. El restaurant ofereix menús diaris amb plats d’orígens diversos, que s’elaboren a partir de productes d’economia local i de comerç just seguint la línia de responsabilitat social del projecte. Pel director de Mescladís, Martín Habiague, l’escola permet “canalitzar l’energia de superació del projecte de l’immigrant”. Empoderen els alumnes donant-los nous coneixements, habilitats, confiança en si mateixos i un espai de relació i d’intercanvi cultural. A més realitzen treball comunitari que els ajuda a expressar-se i augmentar la seva autoestima.
Un altre destacat servei de Mescladís són els tallers de cuina que permeten els veïns de diferents procedències compartir la seva cultura. S’aprèn a cuinar plats de diferents països i després es comparteix taula en el que es converteix en un espai de relació i d’apropament de cultures.
La immigració com a font d’enriquiment i de retrobament amb la pròpia història
Mescladis va néixer amb la vocació de gestionar migracions. Habiague destaca que treballen per l’acomodació de l’immigrant, fet que requereix d’una activitat bidireccional amb la implicació del propi immigrant, els veïns, les institucions i les entitats i empreses.
Amb aquest objectiu han desenvolupat projectes com “Diàlegs migrants”, on persones que van viure les migracions espanyoles dels anys 50 i 60 dialoguen amb els migrants actuals que provenen d’altres països. Parlant i escoltant els altres es descobreix que les experiències han estat més semblants dels que a primera vista semblen, fet que permet comprendre la realitat actual.
Marta Tello
Foto: Ana Inés Falcone