Connecta amb nosaltres

Portada

Escola Anna Ravell, de Sant Francesc d’Assis a l’excel·lència educativa

Publicat

on

La Coordinadora d’Entitats reconeix la tasca formativa i social del centre concertat amb el Premi Poble-sec

L’estima a la natura i la defensa de la pobresa són dues virtuts que s’atribueixen a Sant Francesc d’Assis, fundador de l’ordre franciscà. Dos valors que des del 1890 defensa l’escola Anna Ravell, que el passat mes de novembre va rebre el Premi Poble-sec que des de fa tres anys atorga la Coordinadora d’Entitats. La directora del centre, Maria Feu Moix, va recollir el guardó i cita els valors d’aquest sant italià quan se li pregunta sobre el paper de l’escola religiosa en un barri com el Poble-sec: “És un llegat del tot actual i modern que ara més que mai és necessari”. I és que la apassionant història d’aquest centre educatiu emblemàtic del barri està estretament lligada a la religió cristiana i a l’ordre franciscà.

La directora de l’escola Anna Ravell recull el premi Poble-sec.

La directora de l’escola Anna Ravell recull el premi Poble-sec.

De Ravell a Moix, passant per pare Tarrés
A mitjans del s. XIX el bisbe de Barcelona va demanar a la Mare Anna Ravell i Barrera (1819- 1893), fundadora de la Congregació de religioses franciscanes, que dediqués la seva activitat docent al Poble-sec, per tal que portés la seva obra formativa en un barri en què, com avui, s’hi instal·laven les classes més humils de Barcelona. L’escola sempre va anar un pas endavant, com ho demostra l’aposta per  escolarització de les noies, malgrat que la instrucció femenina en aquella època no era habitual. El 1909, el centre, que donaria les seves primeres passes al carrer Blasco de Garay, on es troba encara avui, seria durament castigat pels fets de la Setmana Tràgica i, posteriorment, al 1936, per l’adveniment de la Guerra Civil. Les germanes franciscanes serien el motor de la reconstrucció de l’edifici, en tots els casos. Les noies del barri quan sortien de treballar, als vespres i en dies de festa, acudien a l’escola. És aquí on cal citar el paper del pare Pere Tarrés (1905-1950), que a partir de l’any 1944 dirigiria el Patronat de Joves Obreres, fundat anys abans 1927 per ell mateix. El 1986 va ser reconeguda escola catalana i a partir de l’any 1996 les religioses franciscanes van decidir crear una Fundació perquè en el futur seguís la tasca educativa al barri fins avui.  “Han estat moltes generacions vinculades al Poble-sec les que han sostingut el centre i aquest premi és un reconeixement a totes elles, un profund orgull”.

Retallades a la concertada
El context de retallades que viu el món educatiu també ha sacsejat l’escola concertada. Les dificultats es multipliquen a barris amb realitats complexes, com és el cas del Poble-sec. Ja a l’inici del curs s’alertava des del sector públic del barri de la situació insostenible arran de la creixent exigència educativa i la flagrant decadència del sector. I, arribats al 2013, la situació de pobresa supera les línies vermelles. Segons les xifres del Departament d’Estadística de l’Ajuntament de Barcelona, el Poble-sec està molt per sota de la renda per càpita mitjana. “Estem vivint moments terriblement difícils. Mirem de portar una bona gestió, de demanar totes les ajudes possibles i, tot i que no estem en perill de tancar, com altres escoles, la situació actual atempta contra la nostra línia de flotació”. A més, la directora confessa que cada cop costa més encomanar l’entusiasme a la plantilla docent que ha d’afrontar cada matí la realitat d’unes aules marcades per la multiculturalitat. “En aquest aspecte no hem tingut cap problema. Les aules d’acollida fan que els nostres escolars nouvinguts se sentin acompanyats”

La tradició religiosa de l’Anna Ravell ha sabut adaptar-se a les exigències de la modernitat. Durant l’entrega del guardó, el president de la Coordinadora d’Entitats, destacava la “llarga trajectòria”del centre i el seu “compromís” amb el Poble-sec. I és que la concepció cristiana de la vida no ha tenyit de carrincloneria una escola que aposta per la tolerància, l’esperit crític i l’obertura al barri. La màxima responsable del centre ho té clar: “L’educació és el llegat que deixem a les generacions futures”.

Jordi Molina
@molina_jordi

Continua llegint

Portada

Mancebo posa punt i final a la temporada pujant al podi a Eivissa

Publicat

on

Per

@zona_sec / El barber del barri signa un magnífic any que tanca amb victòria a les Balears

El triatleta i barber del barri, Àngel Mancebo, ha abaixat la persiana de la temporada. Mancebo ho ha fet des del calaix més alt del podi de la mitja Ironman d’Eivissa, que va disputar el passat 23 d’octubre. Va guanyar en la seva categoria (55-59 anys), amb un temps de  5 hores, 42 minuts i 21 segons. Va destinar 44 minuts i 07 segons a nedar dos kilòmetres; 3 hores, un minut i 59 segons als 90 kilòmetres de bicicleta i l’últim circuit, el de la cursa a peu, 21 kilòmetres, que va necessitar 1 hora, 50 minuts i 10 segons.

whatsapp-image-2016-11-03-at-12-17-59

Àngel Mancebo al podi d’Eivissa, rebent el premi / Àngel Mancebo

“Va ser molt dur”, explica Mancebo i amplia el seu argument, “feia molta calor”. El triatleta precisa que “les corrents a l’aigua en el segment de natació; el trencacames en bicicleta, que no em va permetre agafar el ritme i els quatre ascensos al castell d’Eivissa corrent, van ser duríssims”. Tanmateix, el premi final, un cop creuada la meta, gairebé va fer oblidar tot aquest gran esforç.

Aquesta victòria posa la cirereta d’un gran any, que només s’ha vist tacada per la caiguda, mentre entrenava a l’estiu, que li va impedir optar a estar amb els millors del planeta. Ara, com diu, “toca mini-descans” i preparar la pròxima temporada.

Continua llegint

Portada

La Satalia necessita millores

Publicat

on

Per

@zona_sec / Fa uns dies des de ZONA SEC es va recollir la queixa en la que el CE APA Poble-sec havia manifestat l’estat de les instal·lacions de la Satalia. Curiosament, a finals del curs passat es van engegar una sèrie d’actuacions per a que de cara a l’arrencada de la temporada, la 2015-2016, estiguessin a punt. Tals com millores en l’enllumenat, l’espai d’infermeria, els vestuaris i la instal·lació de gespa al camp de futbol 7. Fonts del Districte Sants-Montjuïc asseguren que no tenen coneixement de cap reclamació, però sí admeten que des de fa cosa d’un any una part de la graderia està precintada per estar “en mal estat”. També reconeixen que els vestuaris més antics necessiten d’obres i que s’emmarquen en unes millores a l’equipament esportiu “que s’han d’anar fent”. Tanmateix, des del Districte no detallen quan es duran a terme.

20160909_111359

Una part de les grades en evident mal estat, sense precinte / Gerard Trives

 

Continua llegint

Portada

Mancebo, entre els millors de la seva categoria a l”Ironman’ de Mallorca

Publicat

on

Per

@4tito4 / L’il·lustre barber de Blai completa a les Illes Balears la cinquena competició d’aquest tipus.

El triatleta i barber del barri, Àngel Mancebo, va prendre part el passat 24 de setembre de l’Ironman de Mallorca. Mancebo va estar amb els millors de la seva categoria (55-59 anys) signant un temps total d’11 hores, 53 minuts i 35 segons. Va completar el segment de natació (quatre kilòmetres) en una hora, deu minuts i 22 segons; el de bicicleta (180 kilòmetres) en sis hores i 15 minuts i, per últim, la cursa a peu (20 kilòmetres) en quatre hores, 14 minuts i 40 segons. “A partir del kilòmetre 24 de la bici va començar a ploure. Va haver-hi una tempesta molt forta”, explica l’esportista i continua “això ho va fer més dur i perillós”. Tot i així reconeix que s’ho va passar “molt bé”. Mancebo afegeix així al seu currículum d’Ironmans la ciutat balear, que s’uneix a les de Barcelona (2012 i 2013) i Lanzarote (2012 i 2014).

En el seu calendari d’enguany resta una cita més: la mitja Ironman d’Eivissa, que s’organitza el pròxim 23 d’octubre. D’aquesta manera, posarà punt i final a un any en el que també ha participat a les mitges de Barcelona i Monegros (Aragó).

L’espina de Hawaii
Tot i signar un magnífic 2016 i evidenciar un enorme esperit de superació, té una assignatura pendent: l’Ironman de Hawaii, la competició reservada per als millors. “Només s’hi accedeix amb invitació”, remarca Mancebo i aquesta s’aconsegueix a Suècia, campionat que es va disputar a l’agost. Però tres mesos abans va caure de la bicicleta mentre entrenava i va frenar en sec la seva progressió, “em trobava molt fort”. Això el va deixar gairebé dos mesos parat, “massa si has de competir al límit”, determina. L’espina de l’arxipèlag del Pacífic s’ha quedat clavada, està valorant treure-se-la.

 

 

Continua llegint
PUBLICITAT

El més llegit

Copyright © ZonaSec Comunicació, 2021