Els dies 1, 2 i 3 de març el TornyClub celebrarà la primera trobada internacional de torneria i pirogravat al Centre Cívic El Sortidor
Penjolls d’alta artesania. Bolígrafs elegants. Baldufes multiformes. Trencaclosques a cavall del joc i l’art. Són només alguns dels diversos elements que es poden trobar al TornyClub, un dels pocs espais que queden a Catalunya que treballen la fusta amb les tècniques tradicionals de principis del segle XIX: la torneria i el pirogravat. “Ens apassiona veure un tros de fusta, tocar-lo, sentir la seva calidesa, és fantàstic”, expliquen Jordi Rimbau i Rosa Mª Vila, impulsors d’aquest “club social” —Prunera, 15— obert a tothom des de fa tres anys.
El TornyClub recupera el tractament de la fusta de principis del s. XIX. Fotos: Ana Inés Fernández.
El torn i el pirogravat són dos oficis en perill d’extinció. En aquest espai —obert les tardes de dilluns, dimarts i dimecres— es poden aprendre les nocions bàsiques d’aquestes tècniques amb classes d’iniciació que imparteixen tots dos. “Poques tardes són suficients per aprendre a controlar el torn i, un cop que en saps, tenir un objecte acabat es qüestió d’hores”, explica la Rosa, seduïda per la “sensació hipnòtica” de la peça girant al torn. En canvi, explica en Jordi, “el pirogravat, que consisteix a dibuixar cremant la fusta, és més lent, sobretot si es vol fer un dibuix amb molt detall”. Cap d’ells dos s’hi guanya la vida. De fet, en Jordi és cuiner i la Rosa naturòpata, però el taller s’ha convertit en la bombolla de relaxació que necessiten.
El torn i el pirogravat són dos oficis en perill d’extinció. Foto: Ana Inés Fernández.
Grans multinacionals, amb la sueca Ikea al capdavant, han deixat en la marginalitat la fabricació artesanal i han influït en la forma de consumir de la societat. El valor afegit dels tallers, però, encara manté un cert ganxo comercial. Sense anar més lluny, TornyClub va de la mà del Taller de la Ninfa, l’espai en què es poden comprar les peces del Jordi i la Rosa. “De moment no vivim d’això, però en el futur voldríem treure’n algun benefici”, expliquen.
El torner de Mataró, Eduard Joanola, va ser el mestre d’aquests dos apassionats de la fusta que tenim al barri. Ara, volen tornar tot el que els va donar el seu mentor i, per fer-ho, compten amb el suport de la Coordinadora d’Entitats i l’Ajuntament. I és que els propers dies 1, 2, i 3 de març el TornyClub organitza la primera trobada internacional de torners a Barcelona, amb la participació d’altres especialistes. El centre Cívic el Sortidor acollirà la cita per convertir-se en una festa dels encenalls.
Jordi Molina
@molina_jordi