L’espectacular seu del Museu Marítim de Barcelona reobre després de 26 anys de restauració i d’una inversió de 30 milions d’euros
Les Drassanes Reials tornen a lluir després de 26 anys a l’ombra. L’edifici, seu del Museu Marítim de Barcelona, s’ha inaugurat oficialment a mitjans d’aquest febrer, després d’unes obres de restauració que es van iniciar el 1986, a càrrec dels arquitectes Esteve i Robert Terradas, i que han suposat una inversió total de 30 milions. Les més d’11.000 persones que van assistir a la jornada de portes obertes són un bon exemple de l’interès que desperta aquest espai històric de la ciutat.
Foto: Ajuntament de Barcelona
La restauració ha suposat una inversió de 17 milions d’euros en el tram final de les obres (2010-2013), en el qual s’ha guarit tota la façana marítima i la teulada de la nau. Una obra que “recupera un monument d’estil gòtic únic a la Mediterrània”, subratlla el director del Museu Marítim, Roger Marcet, que explica que, a més, s’ha climatitzat i il·luminat l’espai per preservar els vaixells que allotjarà el museu. De moment, però, les Drassanes Reials es mantindran diàfanes, abans no es desplegui el projecte museogràfic, a finals del 2014, que vol convertir-se en un centre de referència mundial del patrimoni marítim. Per a l’arquitecte Terradas, artífex de la restauració, dos han estat els seus principals objectius: “rehabilitar l’edifici perquè les generacions futures el puguin gaudir durant 150 anys i preparar-lo per allotjar un nou museu marítim”.
Foto: Ajuntament de Barcelona
Portal de Santa Madrona, la porta més antiga de la cuitat
La jornada de portes obertes també va servir per veure obert el Portal de Santa Madrona. Feia 20 anys que aquest accés a les Drassanes Reials des de l’avinguda del Paral·lel estava tancat. Es tracta de l’única porta d’entrada i sortida a l’antiga ciutat medieval que es va construir dins la muralla i que va ser l’element principal de defensa de les Drassanes Reials. Actualment és l’única entrada del segle XIV que encara conserva la ciutat de Barcelona. Durant les obres també s’ha rehabilitat el Portal de la Pau, la Casa del Governador, la Casa del Manteniment i els contraforts de l’avinguda de les Drassanes.
Símils marítims amb el país
En l’estrena del monument històric més representatiu de la façana marítima de Barcelona van desfilar comparacions habituals entre el món de la marítima i la política. El president Mas va dir que Catalunya està salpant cap a un nou rumb, i que trobarà “onades embravides” pel camí, però que la voluntat dels catalans farà arribar a bon port la travessia. De la seva banda, l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, va destacar que la Drassana Reial és la infraestructura que millor expressa la força de Catalunya i el lideratge de Barcelona com a capital de la Mediterrània des de fa segles, pel que ha assegurat que la ciutat “aprofitarà al màxim la potencialitat”.
A banda de les principals autoritats del país i la ciutat, van presidir la inauguració el president del Consorci de les Drassanes Reials i la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, el de Port de Barcelona, Sixte Cambra, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, l’expresident de la Generalitat, José Montilla, i el subsecretari de Foment, Mario Garcés, que va acudir en substitució de la polèmica ministra Ana Mato, baixa d’última hora a la cita.
Redacció