molina_jordi / Poble-sec. “A l’atzar agraeixo tres dons: haver nascut dona, de classe baixa i nació oprimida. I el tèrbol atzur de ser tres voltes rebel”. Amb aquest vers, extret del poema Divisa, la poetessa i feminista Maria Mercè Marçal resumia els eixos cabdals de la seva lluita, dedicada sobretot a la igualtat de gènere. La mateixa que es commemora cada 8 de març i la mateixa que va reivindicar la 4a Jornada del Dia de la Dona organitzada pel Centre Cívic El Sortidor del Poble-sec.
La colla bandarra va aixecar un pilar de quatre format només per noies / Jordi Molina
El taller d’autoconeixement Com utilitzes el teu potencial de dona?, organitzat pel Pla Comunitari del Poble-sec i per la Xarxa d’Intercanvis de Trocasec, va donar el tret de sortida a la pluralitat dels actes de la jornada. Natàlia Càlix i Montse Campoy, terapeutes Gestalt —disciplina de tall humanista— van dirigir l’activitat, basada en l’acompanyament de la persona atenent els seus propis recursos i integrant la seva part emocional, corporal, mental i espiritual.
“Hem pagat un preu massa car per assimilar-nos a l’home”, explicava la Montse, que creu que les dones s’han masculinitzat per transcendir en els seus llocs de treball. En el mateix sentit s’expressava la Natàlia: “s’escolta la dona quan diu el què podria dir un home. Cal que se’ns tingui en compte per allò que només les dones podem dir”. Totes dues, que van atendre el ZONA SEC un cop acabada la sessió, aposten per la recerca de l’equilibri entre la part masculina i la femenina de les persones.
La jornada va comptar amb el color popular dels tabalers i les castelleres del Poble-sec, que van actuar a la plaça del Sortidor. La colla bandarra va aixecar un pilar de quatre format només per noies. A més, es va llegir un manifest poètic sobre sexualitat, maternitat i les prohibicions socials a la sala d’actes del centre, que va concloure amb un treball de gènere amb dansa.
Conciliació familiar i igualtat salarial, els reptes
A Catalunya, la desigualtat salarial mitjana entre dones i homes és del 16,9% —cinc punts menys que a l’estat espanyol—, segons dades de l’Idescat. Uns valors elevats, malgrat que la bretxa salarial de gènere ha disminuït per la crisi, que ha motivat la incorporació de les dones al mercat laboral per contribuir a l’economia familiar. Tot i així, el VII Informe del Perfil de la Dona Treballadora, elaborat per Adecco, indica que a l’estat espanyol prop de 400.000 dones treballen amb jornada parcial per poder atendre als seus familiars, davant només 15.200 homes. És a dir, per cada 26 dones només un home treballa a jornada parcial per conciliar.
La dona, passat i present
Dos segles abans que la ploma de Maria Mercè Marçal plasmés la cita que encapçala aquesta crònica, durant la Revolució Francesa, es començava a articular el què fins aleshores només havien estat accions aïllades. Prenia forma el feminisme, determinant en la reducció de les diferències envers els homes, com a mínim, en el món occidental. Encara hi ha camí a recórrer, com va quedar palès en la manifestació del 8M al centre de Barcelona. Sota el lema “Contra l’ofensiva patriarcal i capitalista…. desobediència feminista!”, tres mil persones van cridar en contra el sistema patriarcal i capitalista, contra el maltractament de la dona i contra la reforma de la llei de l’avortament. Els anhels d’igualtat de la Marçal encara no s’han assolit. Cada dia és 8 de març.
Premi a ‘la Barbi’, la dona nascuda amb un cos equivocat
El Petit Festival de Curtmetratges per la Dona es va fer una mica més gran en la seva quarta edició. El premi del públic se’l va endur Barbitúrica Burlesque, de Borja Segarra, Marta Romero i Raquel Lamelo. Un curt que retrata el dia a dia d’una dona, la ‘Barbi’, nascuda en un cos d’home. De la seva banda, Parelles i Parells d’Ana Mar López, Abigail Moreno i Ares Subirà va guanyar el premi del jurat. En aquest cas, els autors investiguen una família que trenca amb tots els tòpics de família tradicional: dos nens criats per dos dones que, a més, són parella. El jurat estava format per Joana García Grezner, Úrsula Jové Oto i Mar Medir Benito i el certamen, celebrat al Sortidor i organitzat per C.crítik, va emetre deu curtmetratges d’un certamen.