Connecta amb nosaltres

Portada

El Poble-sec, compromès amb el Dia Internacional de la Dona

Publicat

on

molina_jordi / Poble-sec. “A l’atzar agraeixo tres dons: haver nascut dona, de classe baixa i nació oprimida. I el tèrbol atzur de ser tres voltes rebel”. Amb aquest vers, extret del poema Divisa, la poetessa i feminista Maria Mercè Marçal resumia els eixos cabdals de la seva lluita, dedicada sobretot a la igualtat de gènere. La mateixa que es commemora cada 8 de març i la mateixa que va reivindicar la 4a Jornada del Dia de la Dona organitzada pel Centre Cívic El Sortidor del Poble-sec.

La colla bandarra va aixecar un pilar de quatre format només per noies / Jordi Molina

La colla bandarra va aixecar un pilar de quatre format només per noies / Jordi Molina

 

El taller d’autoconeixement Com utilitzes el teu potencial de dona?, organitzat pel Pla Comunitari del Poble-sec i per la Xarxa d’Intercanvis de Trocasec, va donar el tret de sortida a la pluralitat dels actes de la jornada. Natàlia Càlix i Montse Campoy, terapeutes Gestalt —disciplina de tall humanista— van dirigir l’activitat, basada en l’acompanyament de la persona atenent els seus propis recursos i integrant la seva part emocional, corporal, mental i espiritual.

“Hem pagat un preu massa car per assimilar-nos a l’home”, explicava la Montse, que creu que les dones s’han masculinitzat per transcendir en els seus llocs de treball. En el mateix sentit s’expressava la Natàlia: “s’escolta la dona quan diu el què podria dir un home. Cal que se’ns tingui en compte per allò que només les dones podem dir”. Totes dues, que van atendre el ZONA SEC un cop acabada la sessió, aposten per la recerca de l’equilibri entre la part masculina i la femenina de les persones.

La jornada va comptar amb el color popular dels tabalers i les castelleres del Poble-sec, que van actuar a la plaça del Sortidor. La colla bandarra va aixecar un pilar de quatre format només per noies. A més, es va llegir un manifest poètic sobre sexualitat, maternitat i les prohibicions socials a la sala d’actes del centre, que va concloure amb un treball de gènere amb dansa.

Conciliació familiar i igualtat salarial, els reptes
A Catalunya, la desigualtat salarial mitjana entre dones i homes és del 16,9% —cinc punts menys que a l’estat espanyol—, segons dades de l’Idescat. Uns valors elevats, malgrat que la bretxa salarial de gènere ha disminuït per la crisi, que ha motivat la incorporació de les dones al mercat laboral per contribuir a l’economia familiar. Tot i així, el VII Informe del Perfil de la Dona Treballadora, elaborat per Adecco, indica que a l’estat espanyol prop de 400.000 dones treballen amb jornada parcial per poder atendre als seus familiars, davant només 15.200 homes. És a dir, per cada 26 dones només un home treballa a jornada parcial per conciliar.

La dona, passat i present
Dos segles abans que la ploma de Maria Mercè Marçal plasmés la cita que encapçala aquesta crònica, durant la Revolució Francesa, es començava a articular el què fins aleshores només havien estat accions aïllades. Prenia forma el feminisme, determinant en la reducció de les diferències envers els homes, com a mínim, en el món occidental. Encara hi ha camí a recórrer, com va quedar palès en la manifestació del 8M al centre de Barcelona. Sota el lema “Contra l’ofensiva patriarcal i capitalista…. desobediència feminista!”, tres mil persones van cridar en contra el sistema patriarcal i capitalista, contra el maltractament de la dona i contra la reforma de la llei de l’avortament. Els anhels d’igualtat de la Marçal encara no s’han assolit. Cada dia és 8 de març.

Premi a ‘la Barbi’, la dona nascuda amb un cos equivocat

El Petit Festival de Curtmetratges per la Dona es va fer una mica més gran en la seva quarta edició. El premi del públic se’l va endur Barbitúrica Burlesque, de Borja Segarra, Marta Romero i Raquel Lamelo. Un curt que retrata el dia a dia d’una dona, la ‘Barbi’, nascuda en un cos d’home. De la seva banda, Parelles i Parells d’Ana Mar López, Abigail Moreno i Ares Subirà va guanyar el premi del jurat. En aquest cas, els autors investiguen una família que trenca amb tots els tòpics de família tradicional: dos nens criats per dos dones que, a més, són parella. El jurat estava format per Joana García Grezner, Úrsula Jové Oto i Mar Medir Benito i el certamen, celebrat al Sortidor i organitzat per C.crítik, va emetre deu curtmetratges d’un certamen.

Portada

Mancebo posa punt i final a la temporada pujant al podi a Eivissa

Publicat

on

Per

@zona_sec / El barber del barri signa un magnífic any que tanca amb victòria a les Balears

El triatleta i barber del barri, Àngel Mancebo, ha abaixat la persiana de la temporada. Mancebo ho ha fet des del calaix més alt del podi de la mitja Ironman d’Eivissa, que va disputar el passat 23 d’octubre. Va guanyar en la seva categoria (55-59 anys), amb un temps de  5 hores, 42 minuts i 21 segons. Va destinar 44 minuts i 07 segons a nedar dos kilòmetres; 3 hores, un minut i 59 segons als 90 kilòmetres de bicicleta i l’últim circuit, el de la cursa a peu, 21 kilòmetres, que va necessitar 1 hora, 50 minuts i 10 segons.

whatsapp-image-2016-11-03-at-12-17-59

Àngel Mancebo al podi d’Eivissa, rebent el premi / Àngel Mancebo

“Va ser molt dur”, explica Mancebo i amplia el seu argument, “feia molta calor”. El triatleta precisa que “les corrents a l’aigua en el segment de natació; el trencacames en bicicleta, que no em va permetre agafar el ritme i els quatre ascensos al castell d’Eivissa corrent, van ser duríssims”. Tanmateix, el premi final, un cop creuada la meta, gairebé va fer oblidar tot aquest gran esforç.

Aquesta victòria posa la cirereta d’un gran any, que només s’ha vist tacada per la caiguda, mentre entrenava a l’estiu, que li va impedir optar a estar amb els millors del planeta. Ara, com diu, “toca mini-descans” i preparar la pròxima temporada.

Continua llegint

Portada

La Satalia necessita millores

Publicat

on

Per

@zona_sec / Fa uns dies des de ZONA SEC es va recollir la queixa en la que el CE APA Poble-sec havia manifestat l’estat de les instal·lacions de la Satalia. Curiosament, a finals del curs passat es van engegar una sèrie d’actuacions per a que de cara a l’arrencada de la temporada, la 2015-2016, estiguessin a punt. Tals com millores en l’enllumenat, l’espai d’infermeria, els vestuaris i la instal·lació de gespa al camp de futbol 7. Fonts del Districte Sants-Montjuïc asseguren que no tenen coneixement de cap reclamació, però sí admeten que des de fa cosa d’un any una part de la graderia està precintada per estar “en mal estat”. També reconeixen que els vestuaris més antics necessiten d’obres i que s’emmarquen en unes millores a l’equipament esportiu “que s’han d’anar fent”. Tanmateix, des del Districte no detallen quan es duran a terme.

20160909_111359

Una part de les grades en evident mal estat, sense precinte / Gerard Trives

 

Continua llegint

Portada

Mancebo, entre els millors de la seva categoria a l”Ironman’ de Mallorca

Publicat

on

Per

@4tito4 / L’il·lustre barber de Blai completa a les Illes Balears la cinquena competició d’aquest tipus.

El triatleta i barber del barri, Àngel Mancebo, va prendre part el passat 24 de setembre de l’Ironman de Mallorca. Mancebo va estar amb els millors de la seva categoria (55-59 anys) signant un temps total d’11 hores, 53 minuts i 35 segons. Va completar el segment de natació (quatre kilòmetres) en una hora, deu minuts i 22 segons; el de bicicleta (180 kilòmetres) en sis hores i 15 minuts i, per últim, la cursa a peu (20 kilòmetres) en quatre hores, 14 minuts i 40 segons. “A partir del kilòmetre 24 de la bici va començar a ploure. Va haver-hi una tempesta molt forta”, explica l’esportista i continua “això ho va fer més dur i perillós”. Tot i així reconeix que s’ho va passar “molt bé”. Mancebo afegeix així al seu currículum d’Ironmans la ciutat balear, que s’uneix a les de Barcelona (2012 i 2013) i Lanzarote (2012 i 2014).

En el seu calendari d’enguany resta una cita més: la mitja Ironman d’Eivissa, que s’organitza el pròxim 23 d’octubre. D’aquesta manera, posarà punt i final a un any en el que també ha participat a les mitges de Barcelona i Monegros (Aragó).

L’espina de Hawaii
Tot i signar un magnífic 2016 i evidenciar un enorme esperit de superació, té una assignatura pendent: l’Ironman de Hawaii, la competició reservada per als millors. “Només s’hi accedeix amb invitació”, remarca Mancebo i aquesta s’aconsegueix a Suècia, campionat que es va disputar a l’agost. Però tres mesos abans va caure de la bicicleta mentre entrenava i va frenar en sec la seva progressió, “em trobava molt fort”. Això el va deixar gairebé dos mesos parat, “massa si has de competir al límit”, determina. L’espina de l’arxipèlag del Pacífic s’ha quedat clavada, està valorant treure-se-la.

 

 

Continua llegint

Paral-lel OH!

Copyright © 2021 Zona Sec.