El dret a la salut avui. Com afecta l’exclusió sanitària a Catalunya?
El passat 20 d’abril es va complir un any de l’aprovació del Real Decret Llei 16/2012 de “mesures urgents per garantir la sostenibilitat del Sistema Nacional de Salut”. Amb el pretext de ser una “mesura d’urgència” davant la situació de crisi actual, ha buidat de contingut el dret de tots els ciutadans a la protecció de la salut, restringint el seu gaudi de forma discriminatòria i deixant especialment desprotegits als sector més vulnerables de la societat.
Malgrat que la universalitat del dret a l’atenció sanitària està reconegut a l’art. 43 de la Constitució Espanyola, la Declaració Universal de DDHH, el Pacte Internacional de Drets Econòmics i Culturals, i la Convenció sobre els drets dels infants, entre d’altres, a l’executiu de Rajoy li ha estat suficient un Real Decret Llei (RDL) per convertir un dret universal que ha de garantir l’Estat, en un privilegi al que tan sols certes persones poden accedir, ja sigui perquè tenen treball, papers o recursos econòmics.
Amb això, es desposseeix als ciutadans dels drets que ens corresponen com a persones i ens situa en una nova condició d’”assegurats” o “beneficiaris” depenent de la contribució al mercat de treball. A partir d’ara, les persones no “assegurades” (donades d’alta a la Seguretat Social) i els immigrants irregulars deixaran de rebre atenció sanitària gratuïta.
En un intent de suavitzar l’impacte del RDL, el Departament de Salut de la Generalitat, a través de la Instrucció 10/2012 va prometre garantir l’accés a la sanitat pública a las persones en situació irregular empadronades. Aquesta norma, estableix dos nivells de cobertura sanitària renovables anualment en funció del temps d’empadronament del sol·licitant, i exclou a les persones que no poden acreditar un domicili al padró.
Amb tot, l’aplicació de la normativa als centres sanitaris catalans està marcada per la falta d’informació dels usuaris, la desorientació dels professionals i la falta de criteris comuns. Amb el complex entramat administratiu que suposa l’aplicació de la Instrucció, són molts els usuaris estrangers a qui s’està denegant l’assistència sanitària per una interpretació errònia de la llei. El propi CatSalut reconeix que són al voltant de 10.000 els usuaris que encara no han rebut la nova targeta per no constar el seu padró actual al Registre Central d’Assegurats. Molts d’ells, a l’espera de les noves targetes, estan havent d’afrontar l’emissió de factures per l’atenció rebuda.
El proper 17 de juliol a les 19.30h, us convidem a conèixer en detall “La situació del dret a la salut a Catalunya avui”, amb una acte que es realitzarà al Centre Cívic El Sortidor. A la xerrada, hi intervindran advocats, metges, usuaris indignats i membres de la Plataforma per una Sanitat Universal.
Més informació al web de l’Assemblea de Barri del Poble-sec i al seu Twitter @barripoblesec