Connecta amb nosaltres

Portada

Incert futur de la sala Baluard

Publicat

on

Els grups polítics municipals de l’Ajuntament de Barcelona estan consensuant el Pla d’Acció sobre Drogues de Barcelona 2013-2016, que s’ha d’aprovar al consell plenari del 18 d’octubre, i que inclou el futur del CAS (Centre d’Atenció Sociosanitària) Baluard.

El passat 16 de juliol l’equip de govern de CiU havia de presentar al plenari aquest pla, però l’oposició va demanar que es tragués de l’ordre del dia en veure que aquest contemplava el tancament de la narcosala, mesura que no s’havia consensuat i que no compartien. Des de l’Ajuntament van assegurar després que l’equipament d’atenció als drogodependents no es volia tancar, sinó traslladar.

Entrada de la sala Baluard/ Ana Inés Fernández

Entrada de la sala Baluard/ Ana Inés Fernández

Llums i ombres de l’equipament

Baluard, situat a la muralla de Drassanes,  és un equipament tan necessari com conflictiu, que provoca tota mena de reaccions al seu entorn. D’una banda, veïns de la zona (inclosos els del Poble-sec) es queixen de problemes de convivència. De l’altra, hi ha persones i entitats que valoren per sobre d’aquest fet la tasca que es realitza en atendre als toxicòmans, i en minimitzar l’impacte que produeix el seu consum.

Segons dades de l’Agència de Salut Pública (ASPB), a les instal·lacions de Baluard es van atendre el darrer any 2.000 usuaris i des que es va posar en marxa el servei l’any 2004 s’ha reduït en un 82% el nombre mensual de xeringues recollides a Ciutat Vella, que ha passat de 6.000, a 1.100 en l’actualitat. Des de l’ASPB asseguren haver registrat una baixada lenta i progressiva d’usuaris, que els fa assegurar que l’existència de la sala no fa augmentar la demanda, tal i com afirmen alguns veïns i entitats de la zona.

Sala Baluard

Zona de consum de la sala Baluard/ ASPB.CAT

El personal tècnic de Baluard tampoc no contempla la possibilitat d’un tancament, ben al contrari, sol·licita un espai més ampli i equipat on poder atendre tots els usuaris i les seves necessitats amb majors garanties.

També s’ha oposat al tancament de la sala la FAVB (Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona), que demana el seu manteniment mentre no hi hagi a Ciutat Vella un altre equipament que doni resposta a la problemàtica de les drogodependències. La FAVB, a més, denuncia en un comunicat que va difondre dies després que transcendís la noticia del possible tancament de la sala, que aquesta mesura sembla atendre la voluntat del consistori d’afavorir el turisme al districte, tal i com denoten les modificacions del Pla d’Usos de Ciutat Vella.

El trasllat del centre, una bona opció

El que sembla que acceptarien tots els implicats és el trasllat de la sala a una xarxa o parc sanitari. Des de l’ASPB asseguren que així podrien donar un servei més complert d’atenció mèdica, psicològica i social.

Tot i així, en cas que s’aprovés el trasllat de la sala, caldria veure els espais disponibles a prop de l’actual per tal que poguessin mantenir la mateixa àrea d’acció i evitar que la zona quedés desatesa. Ara per ara, però, no hi ha previst explícitament cap espai on es pogués traslladar l’equipament.

Marta Tello

Sala Baluard

Interior de la sala Baluard/ ASPB.CAT

Notícies relacionades:

CiU y PP pactan cerrar la narcosala de Drassanes (La Vanguardia)

Portada

Mancebo posa punt i final a la temporada pujant al podi a Eivissa

Publicat

on

Per

@zona_sec / El barber del barri signa un magnífic any que tanca amb victòria a les Balears

El triatleta i barber del barri, Àngel Mancebo, ha abaixat la persiana de la temporada. Mancebo ho ha fet des del calaix més alt del podi de la mitja Ironman d’Eivissa, que va disputar el passat 23 d’octubre. Va guanyar en la seva categoria (55-59 anys), amb un temps de  5 hores, 42 minuts i 21 segons. Va destinar 44 minuts i 07 segons a nedar dos kilòmetres; 3 hores, un minut i 59 segons als 90 kilòmetres de bicicleta i l’últim circuit, el de la cursa a peu, 21 kilòmetres, que va necessitar 1 hora, 50 minuts i 10 segons.

whatsapp-image-2016-11-03-at-12-17-59

Àngel Mancebo al podi d’Eivissa, rebent el premi / Àngel Mancebo

“Va ser molt dur”, explica Mancebo i amplia el seu argument, “feia molta calor”. El triatleta precisa que “les corrents a l’aigua en el segment de natació; el trencacames en bicicleta, que no em va permetre agafar el ritme i els quatre ascensos al castell d’Eivissa corrent, van ser duríssims”. Tanmateix, el premi final, un cop creuada la meta, gairebé va fer oblidar tot aquest gran esforç.

Aquesta victòria posa la cirereta d’un gran any, que només s’ha vist tacada per la caiguda, mentre entrenava a l’estiu, que li va impedir optar a estar amb els millors del planeta. Ara, com diu, “toca mini-descans” i preparar la pròxima temporada.

Continua llegint

Portada

La Satalia necessita millores

Publicat

on

Per

@zona_sec / Fa uns dies des de ZONA SEC es va recollir la queixa en la que el CE APA Poble-sec havia manifestat l’estat de les instal·lacions de la Satalia. Curiosament, a finals del curs passat es van engegar una sèrie d’actuacions per a que de cara a l’arrencada de la temporada, la 2015-2016, estiguessin a punt. Tals com millores en l’enllumenat, l’espai d’infermeria, els vestuaris i la instal·lació de gespa al camp de futbol 7. Fonts del Districte Sants-Montjuïc asseguren que no tenen coneixement de cap reclamació, però sí admeten que des de fa cosa d’un any una part de la graderia està precintada per estar “en mal estat”. També reconeixen que els vestuaris més antics necessiten d’obres i que s’emmarquen en unes millores a l’equipament esportiu “que s’han d’anar fent”. Tanmateix, des del Districte no detallen quan es duran a terme.

20160909_111359

Una part de les grades en evident mal estat, sense precinte / Gerard Trives

 

Continua llegint

Portada

Mancebo, entre els millors de la seva categoria a l”Ironman’ de Mallorca

Publicat

on

Per

@4tito4 / L’il·lustre barber de Blai completa a les Illes Balears la cinquena competició d’aquest tipus.

El triatleta i barber del barri, Àngel Mancebo, va prendre part el passat 24 de setembre de l’Ironman de Mallorca. Mancebo va estar amb els millors de la seva categoria (55-59 anys) signant un temps total d’11 hores, 53 minuts i 35 segons. Va completar el segment de natació (quatre kilòmetres) en una hora, deu minuts i 22 segons; el de bicicleta (180 kilòmetres) en sis hores i 15 minuts i, per últim, la cursa a peu (20 kilòmetres) en quatre hores, 14 minuts i 40 segons. “A partir del kilòmetre 24 de la bici va començar a ploure. Va haver-hi una tempesta molt forta”, explica l’esportista i continua “això ho va fer més dur i perillós”. Tot i així reconeix que s’ho va passar “molt bé”. Mancebo afegeix així al seu currículum d’Ironmans la ciutat balear, que s’uneix a les de Barcelona (2012 i 2013) i Lanzarote (2012 i 2014).

En el seu calendari d’enguany resta una cita més: la mitja Ironman d’Eivissa, que s’organitza el pròxim 23 d’octubre. D’aquesta manera, posarà punt i final a un any en el que també ha participat a les mitges de Barcelona i Monegros (Aragó).

L’espina de Hawaii
Tot i signar un magnífic 2016 i evidenciar un enorme esperit de superació, té una assignatura pendent: l’Ironman de Hawaii, la competició reservada per als millors. “Només s’hi accedeix amb invitació”, remarca Mancebo i aquesta s’aconsegueix a Suècia, campionat que es va disputar a l’agost. Però tres mesos abans va caure de la bicicleta mentre entrenava i va frenar en sec la seva progressió, “em trobava molt fort”. Això el va deixar gairebé dos mesos parat, “massa si has de competir al límit”, determina. L’espina de l’arxipèlag del Pacífic s’ha quedat clavada, està valorant treure-se-la.

 

 

Continua llegint

Paral-lel OH!

Copyright © 2021 Zona Sec.