Entitats del Poble-sec recorren a les plataformes de crowdfunding per donar impuls als seus projectes o resoldre necessitats concretes
@Marta_Tello/ Diverses entitats del Poble-sec s’han apuntat a la cerca de fons mitjançant el micromecenatge o crowdfunding, una fórmula de finançament alternativa a les clàssiques, que solien passar per les entitats financeres o les subvencions públiques. El micromecenatge és una fórmula de finançament col·lectiu que permet alhora que les persones–mecenes construeixin la societat que volen, fent una aportació econòmica als projectes que consideren més rellevants o amb els que se senten més afins. Una eina democràtica que permet el desenvolupament de projectes per la confiança i voluntat dels ciutadans.
Les obres del local de Raons Públiques es van finançar mitjançant la plataforma Verkami/Ana Inés Falcone
Segons dades de l’estudi del Departament de Cultura ‘Una aproximació al micromecenatge: Catalunya, Europa i el món’, Catalunya està al capdavant de l’Estat Espanyol en el sector, tant pel nombre de plataformes creades, com pel de projectes presentats. La plataforma catalana sorgida al 2010 Verkami, la principal de l’estat espanyol, ha aconseguit finançar 1.894 projectes amb èxit, la participació de 238.649 mecenes i una taxa d’èxit superior al 70%. En general les idees que millor acollida tenen són les de creació cultural, seguides de les iniciatives socials.
L’experiència al Poble-sec
Els motius d’entitats i emprenedors per decantar-se per l’opció del crowdfunding són diversos, però tots coincideixen que cal tenir un projecte molt ben lligat i molta dedicació, especialment per les plataformes que proposen recompenses als seus mecenes.
L’Alice de Raons Públiques, entitat que va aconseguir finançar les obres pel seu nou local del carrer Concòrdia fent servir la xarxa Verkami, afirma que aquest sistema els permet un “finançament independent” que va en la línia del seu espai de “visió crítica” i en la seva manera de treballar, creant xarxes de col·laboració.
En Yoann, propietari de la fleca de pa ecològic i artesanal ‘La Fabrique’, situada al carrer Radas, va intentar amb Goteo posar en marxa el seu local, degut a les dificultats que havia trobat per aconseguir finançament als bancs.
Adrián, membre del projecte audiovisual ‘Juventud Gruyère’ proposat a Verkami, admet que les plataformes de microfinançament són també útils per millorar la qualitat dels projectes i alhora com a eina publicitària.
Altres entitats que recorren amb assiduïtat a les eines de crowdfunding són Bona Voluntat en Acció i la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec a través de l’Espai Infància i Acompanyament a la Gent Gran. En tots dos casos han optat per la plataforma Miaportacion.org que permet aconseguir material per a projectes concrets. La Mariona, de gent gran, destaca que aquesta eina els fa servei per la seva proximitat i facilitat d’ús. La Mercè, de Bona Voluntat, coincideix amb la seva visió i reconeix que han pogut cobrir moltes de les seves necessitats gràcies a les aportacions de persones que s’han sentit afins. Miaportacion.org els ha permès, a més, donar-se a conèixer més enllà del barri.