Connecta amb nosaltres

Societat

La Coordinadora d’Entitats celebra un quart de segle d’associacionisme veïnal

Publicat

on

L’acte del 25è aniversari també va servir per distingir la trajectòria de la Coral Xemeneia Amunt amb el V Premi Poble-sec

@molina_jordi / Poc es podien pensar els veïns que l’any 1989 van decidir fundar la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec –aleshores amb només 7 associacions– que 25 anys després seria la plataforma que més entitats cíviques, socials i culturals aplega de Barcelona. Avui, més d’una vuitantena d’associacions són part d’una plataforma que vehicula i gestiona un grapat de projectes destinats als sectors més vulnerables del barri: des d’espais d’acollida, fins a l’atenció a la gent gran, passant per campanyes solidàries.

Josep Guzmán, president de la Coordinadora d'Entitats

Josep Guzmán, president de la Coordinadora d’Entitats

Per celebrar la fita, l’actual junta directiva va convocar el passat divendres 28 de novembre un sopar commemoratiu del seu 25è aniversari. L’acte va aplegar més de 150 persones, la majoria representats d’alguna de les més de quaranta entitats que es van donar cita al CC El Sortidor. Durant l’acte, l’actual president, Josep Guzmán, va agrair “la gran acceptació” que té l’organització: “Ens adonem que la gent es refereix a nosaltres com La Cordi, amb afecte, hem aconseguit de que molts veïns se’n sentin part”. D’altra banda, explicava que un dels reptes és donar “més visibilitat” la Coordinadora com a impulsora de molts projectes que no sempre s’associen a la pròpia feina de ‘la Cordi’. Un bon exemple és el projecte Baixem al Carrer (Premi Senda, 2014), nascut a l’empara del Pla Comunitari, el braç social de l’organització.

Un dels al·licients del sopar, a banda d’un exquisit arròs amb llamàntol, era veure junts els tres presidents: Jordi Romeu, Amadeu Quintana i Josep Guzmán. Tots tres van bufar les espelmes del pastís commemoratiu i van desfer-se en elogis a la tasca dels centenars de voluntaris que, al llarg dels anys, han contribuït a la cohesió social del barri de forma altruista. Entre els assistents, hi havia el president del Consell de Districte de Sants Montjuïc Joaquim Mestre, la consellera de barri Anna Maria Massó (CiU) i el regidor Ricard Gomà (ICV).

Xemeneia Amunt, guardonada
L’altre motiu de trobada va ser el lliurament del V Premi Poble-sec, que cada any reconeix la tasca de persones o entitats que hagin portat el nom del Poble-sec més enllà del barri. En aquesta edició el guardó va ser per a la veterana Coral Infantil Xemeneia Amunt, icona del cant coral amb més de 30 anys arrelada al barri, a més de ser el primer soci de ‘la Cordi’.

Xemeneia Amunt recull el premi

Xemeneia Amunt recull el premi

Des del 2010, any en què es va instaurar el ‘Premi Poble-sec’, els guanyadors han estat el grup musical La Salseta del Poble-sec (2010), l’escriptor Francesc Gonzalez Ledesma (2011), l’escola Anna Ravell (2012) i els Castellers del Poble-sec (2013).

Societat

Obre la residència del Poble-sec amb 240 llits per a malalts de Covid-19

La consellera Vergés anuncia l’adaptació d’altres espais per traslladar residents i així evitar el contagi de coronavirus

Publicat

on

Per

Vetllar per la salut dels més vulnerables. Aquest és l’objectiu del Govern de la Generalitat des del primer dia d’aquesta crisi sanitària provocada pel coronavirus. En aquest sentit, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat que aquesta setmana s’incorpora “una nova residència de gent gran a la ciutat de Barcelona amb una capacitat de 240 llits per a persones amb Covid-19”. Aquest espai ubicat al Poble-sec comptarà amb 141 habitacions distribuïdes en 8.000 metres quadrats. En un inici, s’obrirà amb 32 llits.

Vergés ha precisat que es tracta d’una “residència medicalitzada amb instal·lació d’oxigen en 66 llits” i que donarà capacitat de moviment a les residències d’on provenen les persones malaltes. De fet, ha explicat que s’adaptaran altres espais, com ara hotels, per aquelles persones que viuen en residències i que no estan malaltes de Covid-19 per poder-los aïllar de les residències de procedència perquè “són persones infectables” i evitar-ne, així, el contagi.

Per altra banda, aquests darrers dies el Departament de Salut ha augmentat el nombre de proves per detectar el coronavirus entre les persones que viuen en residències. “Estem augmentant les proves cada dia, fins ara ja són 10.434 les proves PCRs fetes”, ha informat Vergés. Per últim, la consellera Vergés ha reiterat la importància de quedar-se a casa per evitar el repunt de casos de coronavirus i ha recordat que els “laboratoris privats no haurien d’oferir tests de coronavirus ni a ajuntaments ni a empreses. Els tests han de passar pels protocols públics per a poder saber els resultats i millorar les estratègies per controlar aquesta epidèmia”, ha conclòs.

Continua llegint

Societat

Diari del coronavirus

Publicat

on

Per

Ja no em desperto amb els primers cotxes que circulen pel carrer. Ara, és el silenci que em desvetlla. Un silenci que m’arriba, m’embolcalla feixuc com un lladre que em visités de matinada i em deixés la seva targeta de presentació: soc aquí, com cada diumenge, cada dijous.

No compten els dies sinó els gestos. I les imatges agafen una importància poc habitual. Ara observo un vell amb més anys que jo córrer amb esforç i passes petites cap a la parada del bus. L’autobús l’esperarà. En aquests temps baixen del Tibidabo ànimes generoses i pugen de mar d’altres diabòliques.

A la nit el paisatge destacable són el guants de plàstic que campen damunt la vorera.

De nou a la cuina damunt la taula de marbre navega un cert desordre. El diari i el suplement, un bol amb escàs raim, una ceràmica que representa una gallina, unes tasses de cafè…

No tenim pressa per recollir el desori.

Ernest Millet Gómez

Continua llegint

Societat

Confinament (II)

Publicat

on

Per

El darrer model implementat de superilla va ser el del Poblenou, tot i que Gràcia en si ja és una superilla / Toni Hermoso Pulido

El bol curull de col-i-flor presideix la taula de marbre. I uns tomàquets per amanir, unes restes de raviolis que quedaren de l’àpat d’ahir. Encenem el llum, una bombeta que ens dóna escalfor lentament. I seiem a taula com si res no ens passés pel cap, com si avui fos un dia qualsevol: però passen massa coses a la ciutat.

El semàfor de davant de casa ha esdevingut decoratiu i ja ningú espera el permís per creuar el carrer. Potser cada cinc minuts baixa un cotxe pel carrer Balmes. Ha plogut bona part del dia. Una pluja mansa que l’escriptor Pla aplaudiria feliç, perquè era, segons que escrivia, l’aigua que calia per als camps. Busco un somriure, una paraula amable però em creuo amb poques persones que semblen que corrin cap al notari. Recullo l’última barra de pa al forn de santa Glòria. Des d’el primer dia de la crisi sanitària que m’atén la mateixa senyora. Té un aire d’absoluta normalitat, com si això del virus no anés amb ella.

Al vespre com a final de festa el nostre anònim veí ens regala Imagine i la veu de Lennon ressona per tota la plaça. S’aixequen braços i només ens falten les espelmes per arrodonir el final de la vetllada. Bé, hi tenim algunes llinternes que ens fan l’ullet. Comença a fosquejar i la ciutat semblarà més trista, com un dol immens que cau damunt nostre.

ERNEST MILLET

Continua llegint

Paral-lel OH!

Copyright © 2018 Zona Sec.