L’advocat Jaume Asens (Barcelona, 1972), un dels homes forts d’Ada Colau, relleva a Jordi Martí com a regidor de Sants-Montjuïc. Crític amb els abusos policials, és proper als col·lectius assemblearis, com el de Can Vies
@molina_jordi / L’advocat Jaume Asens (Barcelona, 1972), un dels homes forts d’Ada Colau, relleva a Jordi Martí com a regidor de Sants-Montjuïc. El nou regidor, que va prendre possessió del càrrec aquest 13 de juny, és el tercer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, i comandarà, a més, una de les quatre àrees en què es dividirà el nou consistori: Drets de la Ciutadania, Participació i Transparència.
El relleu escenifica un canvi radical en la forma d’entendre la participació política i l’activisme veïnal, sobretot pel que fa a les sensibilitats d’arrel més assembleària. Asens, advocat d’un dels acusats pel cas 4F –Ciutat Morta— i defensor de les tesis del col·lectiu de Can Vies, és l’antítesi de Martí, que va topar constantment amb aquests col·lectius i d’altres més propers al nostre barri, com Som Paral·lel, l’Assemblea de Barri o L’Ateneu La Base. Martí, com l’ex-alcalde Xavier Trias, van insistir en la manca de representativitat d’aquests col·lectius, que van estigmatitzar fins al punt d’associar-los amb conductes violentes.
Jaume Asens, el nou regidor de Sants-Montjuïc, en un acte de campanya de BComú / Sandra Lázaro
D’aquesta forma es posa fi al breu parèntesi de CiU al capdavant d’un Districte que, fins a l’últim moment, tot apuntava que cauria en mans de Raimundo Viejo, amb un perfil més teòric, que finalment assumirà Gràcia. Asens, en canvi, ha desenvolupat la seva trajectòria professional sempre vinculada al món de la Justícia, pertany a la Comissió de defensa del Col·legi d’Advocats de Barcelona, a l’Observatori DESC i al grup de recerca sobre exclusió i controls socials de la Universitat de Barcelona (GRECS). Una de les seves principals crítiques apunta a la corrupció policial, i als abusos de poder de la Guàrdia Urbana, la qual cosa li ha costat les primeres critiques internes del cos policial.
L’adéu del regidor Jordi Martí
Hi ha dues formes de llegir el comiat de Martí: la seva elegant carta de comiat, o el seu perfil de Facebook. Segurament la segona, igual de pública que la primera, és més útil per entendre fins a quin punt el tomb polític del 24M ha sorprès el món convergent. Segons Martí, la victòria de BComú és una operació de Podem “per desactivar el procés sobiranista” i envia un missatge enverinat a ERC: “No oblidarem”. De fet, Martí es refereix als republicans com a “cooperador necessari” per a la investidura de Colau i els acusa de doblegar-se “a canvi d’unes desenes de càrrecs i de consolidar la seva ofensiva contra el President Mas”.
Sobre Asens, Martí, subratlla que “és un dels portaveus del col·lectiu de Can Vies” i afegeix: “Planyo als veïns que no opinin com ell”. Per al convergent, que Asens assumeixi la cartera de Sants-Montjuïc és “una provocació en tota regla de la senyora Colau”, en al·lusió a la sintonia ideològica del seu substitut amb col·lectius com el de Can Vies, el mateix grup que li va costar una de les crisis més profundes durant els seus quatre anys de mandat.
Els reptes del nou regidor
Asens haurà de liderar la redacció final del Pla d’Usos del Poble-sec i intervenir en la definició de l’avinguda del Paral·lel, on bona part del veïnat espera canvis substancials pel que fa a la consolidació de l’espai públic, sobretot en les cruïlles resultants de la reforma. El Palau de Premsa, la recuperació de l’Arnau —tot i que li queda un pèl més lluny, al pertànyer a la vorera de Sant Antoni— , un nou poliesportiu o la gestió cívica dels equipaments, com el Centre Cultural Albareda, són algunes de les altres qüestions que mancaran el seu camí al Poble-sec, que en el darrer mandat ha vist com el turisme arribava al barri per quedar-se.
A més, li caldrà un intensa feina d’adaptació, ja que el seu no és un perfil que conegui, en excés, les singularitats del barri i la seva complexitat associativa. Més enllà del Poble-sec, haurà d’abordar un dels conflictes més delicats de la ciutat: Can Vies, a banda d’acabar amb el malson de la Zona Franca, que segueix a l’espera de la línia 9 del metro. Pel que fa a la gerència del Districte de Sants-Montjuïc, BComú aposta per l’experiència de Francesc Jiménez, que seguirà al capdavant del departament.