L’anhelada ampliació de l’escola Jacint Verdaguer garanteix la tasca educativa d’un centre vital per a la inclusió social dels infants del Poble-sec
@molina_jordi / L’escola Mossèn Jacint Verdaguer arrenca el curs 2015-2016 amb un somriure. Després de molts anys de lluita, aquest centre educatiu situat al carrer Lleida del Poble-sec, per fi compta amb un nou edifici, construït per acabar per sempre més amb els greus problemes d’espai que arrossegava. Mentre els operaris acaben d’acondicionar l’espai amb connexió a Internet, pissarres, penjadors, suros, projectors, i tota mena d’elements d’última generació –inclús un sistema d’il·luminació intel·ligent que es regula en funció de la llum solar—, la directora de l’escola, Núria Lacasa, ens confessa: “aquesta ha estat una victòria de l’escola, però també del barri”.
Aspecte de l’edifici històric de l’escola, al carrer Lleida, la façana del qual també es restaurarà / J.M.
L’ampliació permetrà reordenar totes aquestes activitats, donar-los espais més adequats i ampliar algunes parts de l’edifici antic que són massa petites, com ara la biblioteca i l’aula de ciència. Una de les principals novetats del nou edifici és el gimnàs, que tindrà la capacitat de convertir-se en teatre i sala d’actes. “Fins ara havíem de fer l’assignatura d’Educació Física al patí o a les aules”, recorda Lacasa, que veu aquest espai “com la joia” del centre. A tocar del gimnàs, s’hi han construït vestidors –tenint en compte les necessitats dels alumnes amb mobilitat reduïda—, formant una primera planta que estarà, a més, a l’abast de les entitats del barri.
Peu de foto: Núria Lacasa, directora de l’escola Mossèn Jacint Verdager / Jordi Molina
La resta de l’edifici nou estarà destinat a les aules d’Educació Infantil. I, a més, disposa d’un terrat a la part superior en el qual també s’hi faran activitats. La coordinadora d’Educació Infantil, Montserrat Pau, lamenta la manca de possibilitats educatives que han tingut en els darrers anys i celebra l’ampliació, que li permet “barrejar nenes i nenes amb grups més flexibles”. Per contra, encara hi ha marge de millora, tal i com ens recorda la monitora de menjador, Mari Carmen Gomis: “els nenes seguiran dinant en un menjador improvisat, sota un cel obert”. I és que, al marge de les obres del nou edifici, està pendent una rehabilitació de la part antiga, que començarà a finals d’aquest curs, tot i que aquests dies ja s’ha revisat la pintura de la façana que dóna al carrer Lleida.
De cara les festes de Nadal –quan els patis ja estiguin a punt–, el centre té la intenció de fer la primera gran trobada amb el veïnat la flamant sala d’actes. “Ha de ser un espai també del barri, que sense la implicació de totes les persones que ens han donat suport, avui no seriem on som”, subratlla Lacasa. Serà aleshores quan es farà oficial la inauguració, tot i que aquests primers dies de tornada a l’escola l’edifici ja està preparat per rebre els alumnes, “els principals beneficiaris de la reforma”.
Al marge de les dificultats d’espai, aquest centre –amb prop de 500 nens i una plantilla de 38 professors, tres dels quals de suport— ha hagut de multiplicar els seus esforços per atendre un alumnat d’orígens diversos, amb dificultats d’aprenentatge de la llengua i amb un perfil socioeconòmic complex. Una realitat educativa que no li ha impedit rebre diferents reconeixements, com el d’Escola Tàndem, per la seva aposta per la creació musical comunitària.
Una conquesta veïnal
L’ampliació de l’escola ha estat un dels serials més controvertits del barri en els darrers anys. Primer per la gravetat de la situació, i segon per la inacció política dels governs del PSC, que durant anys van ser incapaços de trobar una solució al conflicte. Un culebrot indestriable de la rehabilitació de l’antiga caserna de bombers situada just al costat de l’escola, al mateix carrer Lleida, que a principis de l’any 2016 es convertirà en el Parc de Prevenció. “El regidor de Sants-Montjuïc, Jordi Martí, i el gerent del Consorci d’Educació de Barcelona, Manel Blasco, ens han ajudat a arribar fins aquí”, reconeix Lacasa.
Imatge d’arxiu en què docents protesten a les portes l’escola reivindicant l’alpliació / Ana Inés Fernández
I és que els problemes d’espai del centre educatiu s’havien de resoldre, inicialment, fent ús de d’aquest emblemàtic edifici de l’any 1928, una icona irrenunciable pels bombers. “Després que el problema s’enquistés, el canvi de govern a l’Ajuntament va ajudar a agilitzar la solució del problema”, explica a el bomber i caporal Víctor Dobaño. Finalment, la Fira de Barcelona, un actor clau en la resolució del conflicte, va cedir un espai de 735 m² a l’escola –on ara hi ha el nou edifici– i els bombers van poder recuperar la caserna, la més antiga que es conserva a Espanya i amb un important valor arquitectònic.
Les entitats podran utilitzar les noves instal·lacions
El nou edifici de l’escola Jacint Verdaguer arriba en un moment en què el barri està reclamant nous espais per a les entitats, com és el cas d’un casal de joves, una residència de gent gran, o un nou centre cívic. Unes demanes que podria albergar el Palau de la Premsa en el futur, situat a pocs metres de l’escola. L’ampliació de l’escola servirà per suplir aquesta mancança del barri, que tindrà una nova sala d’actes a la seva disposició.
“La sala polivalent, la pista esportiva i els vestidors estan a disposició del teixit associatiu del Poble-sec”, explica la directora, Núria Lacasa. De fet, els Castellers del Poble-sec ja han sol·licitat l’espai per rebre la colla castellera de Manacor, els Al·lots de Llevant, que té previst visitar el barri els dies 13,14 i 15 de novembre. “És un honor ser la primera entitat del barri a usar la sala d’actes”, explica Sílvia Úbeda, mestra i castellera, que troba l’ús multidisciplinari de l’escola com una “forma de teixir vincles” entre els veïns.