Connecta amb nosaltres

Societat

Adéu hotels, hola pisos de luxe?

Una sentència del TSJC anul·la la construcció de les places hoteleres que preveia el pla d’usos de Xavier Trias, però obre la porta a nous habitatges d’alt-standing

Publicat

on

Guanyar una batalla no fa vèncer en la guerra. Si bé la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha tombat el pla d’usos de Ciutat Vella dissenyat per l’anterior govern municipal de Xavier Trias, els moviments veïnals encara no volen desconxar el cava. Sí, és cert que (per ara) tot apunta a que no es construiran les places hoteleres, però l’amenaça d’un recurs o nous moviments de fitxa deixa intranquils als veïns i veïnes. Un dels seus temors? Que el sòl sobre el qual s’havien d’edificar els hotels de luxe deixi pas a nous pisos d’alt-standing.

El cas més paradigmàtic és el de l’hotel de luxe Praktik, el qual tenia la intenció de sumar prop de 200 llits en el solar de les Drassanes. Si bé el nou govern municipal d’Ada Colau ha intentat aturar el projecte des de totes les trinxeres (rebent fins i tot l’amenaça d’un contenciós administratiu per part del promotor, el qual al·lega prevaricació); finalment ha hagut de ser un altre gegant del turisme el que tombés les aspiracions de la luxosa cadena hotelera.

Apartaments VS hotels

El contenciós administratiu que va interposar Apartur (l’Assocació d’Apartaments Turístics de Barcelona) contra el pla d’usos de Trias ha sigut el fre de mà a les aspiracions hoteleres. Tal com denunciava el sector, el pla de l’anterior govern discriminava el model dels apartaments turístics per afavorir exclusivament a l’hoteler (el qual preveia augmentar un 345% les seves places a Ciutat Vella). Estudiada la demanda de la patronal dels apartaments, el jutge ha decidit revocar el pla d’usos i tornar a l’anterior del 2010 dissenyat per l’executiu dels socialistes.

Què comporta la sentència? Si bé evita la construcció dels nous hotels que preveia el pla d’usos, aquells promotors que ja van aconseguir la llicència municipal per tirar endavant les obres podran executar-les. Per què? Perquè la sentència no és retroactiva. En el cas de l’hotel de les Drassanes, però, l’Ajuntament encara no havia concedit el permís a la societat responsable.

Ganes de recuperar la inversió

Des de la plataforma veïnal ‘Salvem les Drassanes’, la seva portaveu, Olga del Campo, recorda que encara hi ha el contenciós administratiu de la promotora contra l’Ajuntament per prevaricació per resoldre. Les ganes de venjança per part de la cadena hotelera, com a mínim, es poden intuir, sobretot després d’haver invertit 22 milions d’euros en comprar el solar el passat 2015. “No sabem que pot passar, però entenem que una inversió de 22 milions d’euros ha de coure si després no et deixen dur a terme un projecte amb què recuperar els diners”, considera Del Campo.

El cas té una sèrie de precedents. Mesos enrere l’alcaldessa Ada Colau ja va impedir la construcció d’un hotel a l’edifici del Deutsche Bank. Com va respondre aleshores el propietari de l’immoble? Anunciant la construcció de pisos de luxe. I en el cas de Drassanes, aquesta alternativa seria possible d’efectuar. En tornar a l’anterior pla d’usos i atenent el Pla General Metropolità, el solar de les Drassanes hauria d’acollir habitatge. Ara bé, només el 25% es reservaria a la vivenda de protecció oficial, mentre que el 75% restaria al lliure mercat. I concretament, l’indret que ocupa el solar és més que llaminer per poder recuperar la inversió, mitjançant la venda d’habitatges d’alt-standing. Tal com imaginen des de ‘Salvem les Drassanes’, “els promotors no es quedaran quiets”.

Tornar al 2003

Si bé des del moviment veïnal ja han anunciat que estudiaran el cas un cop passin les vacances, asseguren que la seva idea és “tornar al PGM que contemplava destinar el 100% dels habitatges a vivenda de protecció oficial”. L’estratègia de com aconseguir tornar al planejament urbanístic d’abans del 2003, però, encara s’ha d’analitzar. Si més no, la modificació del Pla General Metropolità no ha fet més que multiplicar el valor del solar any rere any.

Respecte a la possibilitat de dedicar el 100% dels pisos a la vivenda assequible, la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin ja s’ha pronunciat favorablement. Tal com ha explicat en roda de premsa, els serveis jurídics del consistori ja treballen sobre les vies que poden conduir envers aquest canvi d’ús residencial. Una via legal, però, que pot xocar amb les aspiracions del promotor, el qual és el propietari actual del solar. Sobre la resta d’hotels afectats per la sentència del TSJC, des del govern municipal han assegurat que estudiaran les possibilitats “cas per cas” per tal d’aturar la seva posada en funcionament.

La protecció de l’entorn de les Drassanes

Després de rebre la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, l’Ajuntament tornarà a demanar a la Generalitat que declari la zona com a Bé Cultural d’Interès Nacional, amb la intenció de frenar possibles projectes que atemptin contra la integritat del patrimoni de les Drassanes. Si més no, aquesta via ja va ser rebutjada el passat mes d’octubre per l’aleshores conseller de Cultura, Santi Vila.

En opinió de Vila, el que feia l’Ajuntament era “eludir responsabilitats” davant el debat obert entorn a l’hotel de les Drassanes. Si més no, la competència en la matèria és exclusiva de la Generalitat. Només aquesta institució pot protegir el valor arquitectònic i patrimonial del sector afectat. Ara bé, tal com va manifestar Vila, l’edifici de les Drassanes ja està protegit des de fa 40 anys. Una qüestió que Ajuntament i moviments veïnals busquen ampliar per obstaculitzar possibles projectes privats.

Un solar amb ànima de broker

El solar de les Drassanes és un caramel. Un dolç situat en una de les zones on fins i tot els veïns i veïnes es veuen obligats a marxar com a conseqüència de l’increment dels preus en matèria immobiliària. La peça de sorra està valorada pel mercat en 22 milions d’euros. O almenys, aquest és el preu que van pagar els seus darrers propietaris. Si bé el mercat és lliure, no l’és l’origen d’aquesta febrada econòmica en particular.

Va ser l’any 2003 quan una Modificació del Pla General Metropolità, propiciada per l’executiu del PSC, canviava les ‘regles del joc’. Si bé el solar només podia allotjar vivenda de protecció oficial, la modificació va comportar que aquest habitatge assequible passés a ser només el 25% del total. El 75% restant passaria a ser del lliure mercat. Qui és va omplir les butxaques? En aquell moment: UGT.

Si bé el sindicat va comprar un dels dos solars l’any 1986 amb l’objectiu de desenvolupar pisos socials des de la seva cooperativa d’habitatge, amb el canvi d’aprofitaments urbanístics el valor del solar es va disparar. De fet, el mateix any de la modificació del PGM el sindicat es va vendre la peça amb un benefici que multiplicava per quatre el que li va costar originàriament. UGT va ingressar 1,4 milions d’euros; xifra que, després de quatre compravendes posteriors, s’ha quedat fins i tot curta.

L’any 2015 la filial de la cadena hotelera Praktik va adquirir els terrenys per 22 milions d’euros amb la intenció de construir l’hotel de luxe. En complex de cinc estrelles preveia aixecar dues torres de cinc i deu plantes d’alçada. Ara, però, tot queda en l’aire, ja que l’Ajuntament ja ha anunciat que no els concedirà la llicència després de la sentència del TSJC. Tot i que la tinenta d’alcalde, Janet Sanz, ha qualificat el veredicte judicial com una “victòria”, des del moviment veïnal prefereixen mantenir la cautela després dels successius “pelotazos” que ha viscut el solar. Ara, la promotora podria tornar a vendre la peça o decidir construir pisos de luxe; recuperar la inversió i complir amb el pla d’usos. A l’agost, no tot està dat i beneït.

Continua llegint

Societat

L’Aula Ambiental recull 135 kg de deixalles a Montjuïc en una hora

Els 84 voluntaris han dedicat un matí a recollir i classificar els residus de l’espai

Publicat

on

Per

L’Aula Ambiental de Sants-Montjuïc ha organitzat aquest abril una neteja a la muntanya de Montjuïc, amb la col·laboració de Cuidem Montjuïc i el suport dels operaris del Pla Endreça, Barcelona + Sostenible i l’Ajuntament de Barcelona. L’activitat ha reunit 58 voluntaris que, en menys d’una hora, han recollit 135 quilos de residus, mostrant la implicació del veïnat en la cura d’aquest espai natural.

Els residus han estat classificats en 83 quilos de fracció resta, 16 quilos d’envasos lleugers, 14 quilos de vidre, 4 quilos de paper i 18 quilos d’altres materials, com ferralla, cables, piles, bateries i tèxtils. Aquesta tasca, que s’ha dut a terme en diversos senders i zones de la muntanya, ha permès recuperar la netedat d’un entorn molt freqüentat, alhora que ha subratllat la necessitat de reduir la producció de deixalles.

Els participants, de diverses edats, han dedicat un matí a recollir i classificar residus, en un ambient de col·laboració. Segons l’Aula Ambiental, la jornada ha servit per conscienciar sobre la gestió de residus i reforçar el compromís amb la preservació de Montjuïc. Aquesta iniciativa ha posat en relleu la importància de les accions col·lectives per mantenir els espais naturals. 

Continua llegint

Societat

El pis de La Medusa serà desnonat malgrat les propostes de lloguer social

Publicat

on

Fa cinc anys, la Júlia va ocupar un pis buit del carrer Nou de la Rambla. Era 2020, acabava de sortir del confinament, i moltes portes tancades (com la d’aquell pis) no tenien cap funció ni vida a dins.

Ara, el pròxim 16 de maig, aquesta mateixa porta es podria tancar per ordre judicial. El desnonament està previst a les 8 hores del matí i ha aixecat una onada de suport al barri. El Sindicat de Barri del Poble-sec denuncia que la propietat de l’habitatge s’ha negat en reiterades ocasions a negociar un lloguer social, malgrat que s’han presentat propostes dins la Llei pel Dret a l’Habitatge.

“La Júlia ha fet el pas per regularitzar la seva situació. Ha ofert pagar fins a 833 euros, però la propietat no vol parlar amb persones que han ocupat”, explica l’Elena, membre del sindicat.

El pis, batejat com La Medusa, forma part de la xarxa d’habitatge impulsada pel Sindicat de Barri, que defensa l’okupació com a eina legítima per fer front a la mercantilització de l’habitatge. “No volem treballar per tal que els rendistes no ho facin. L’okupació és una forma de recuperar espais que han estat trepitjats per l’especulació, és una eina de resistència contra la privatització de tot allò que ens pertany: la terra, la casa, el barri i la ciutat”, afegeix l’Elena.

El 2021, la Júlia va guanyar el judici penal relacionat amb el cas, un fet que va obrir la porta a una possible regularització legal. El 2023 es va presentar una proposta de lloguer social de 725 euros, i el novembre de 2024 l’empresa propietària va oferir un lloguer de 400 euros mensuals durant un any a canvi que marxés després. La proposta, però, va ser rebutjada. Aquest març, la Júlia va tornar a oferir una quantitat superior per quedar-s’hi, però la propietat va ignorar-ho.

Durant aquest període, la Júlia ha acollit altres persones desnonades i ha convertit l’habitatge en un espai de suport mutu.  Per al Sindicat, aquest pis és símbol d’una lluita col·lectiva. De fet, expliquen que aquest cas és un exemple més de com es fa fora gent vulnerable per especular. “Si no ens deixen viure amb dignitat, prendrem allò que és nostre”, conclou l’Elena. •

Continua llegint

Societat

Creix la indignació veïnal per les sessions musicals que se celebren en el nou restaurant de la Font del Gat

El Grup Confiteria, responsable de l’espai, programa pràcticament cada dia música en directe i sessions de DJ

Publicat

on

La Font del Gat, ubicada als Jardins de Laribal a Montjuïc, va reobrir les seves portes el passat 24 d’abril, sota la gestió del Grup La Confiteria, després d’una rehabilitació iniciada el 2023. L’objectiu? Recuperar l’esperit popular d’aquest espai modernista dissenyat per Josep Puig i Cadafalch i convertint-lo en un punt de trobada cultural i social.

Quatre anys de tancament i una nova vida

Després que la pandèmia obligués a suspendre’n l’activitat, la Font del Gat va quedar en un estat d’abandonament, amb els Jardins de Laribal perdent part del seu atractiu. La reobertura, inicialment prevista per a l’estiu de 2024, es va endarrerir per la complexitat de les obres de rehabilitació. 

La programació genera tensions

Tot i els problemes de calendari, finalment la Font del Gat ha reobert les seves portes amb una extensa programació. Els dimecres hi ha música en directe, els dijous es dediquen a “Sopars del Gat” amb cuiners convidats, i els divendres i dissabtes a la tarda se celebren sessions de DJ i sopars a la fresca. Els caps de setmana inclouen un “Vermut Musical” al migdia i els diumenges una arrossada popular. Activitats, però, que sovint s’allarguen fins a la nit, fet que ha generat malestar entre els veïns, que demanen horaris més estrictes i mesures per reduir l’impacte del soroll i el trànsit que genera.

En aquest sentit, els veïns asseguren que la part posterior de la Font del Gat s’ha convertit en un aparcament improvisat, el qual genera trànsit i soroll en una àrea natural que fins ara es mantenia relativament tranquil·la. També es queixen que les activitats del bar, que assenyalen que s’estenen fins ben entrada la nit.

La Beatriz Ortega i el Miquel Pasqual, una parella resident, també ha alçat la veu: “Això no és el que ens van prometre. Ens van dir que seria un espai cultural tranquil, obert al barri. Però el que tenim són nits sense dormir i gent entrant i sortint a totes hores”, explica Ortega. “Ens sentim enganyats i abandonats”, afegeix Pasqual.

No tots, però, comparteixen la mateixa visió. Olivia Miró, una altra veïna i usuària de l’espai, defensa el projecte: “Entenc les queixes, però també cal veure el valor que pot tenir un espai com aquest. Ha tornat a donar vida a una zona que estava deixada, i molts joves del barri ho agraeixen.” Tot i això, reconeix que caldria trobar un equilibri: “Potser s’ha d’ajustar l’horari i posar més control, però no cal demonitzar qualsevol activitat cultural”. 

Continua llegint
PUBLICITAT

El més llegit

Copyright © ZonaSec Comunicació, 2024