Connecta amb nosaltres

Societat

Adéu hotels, hola pisos de luxe?

Una sentència del TSJC anul·la la construcció de les places hoteleres que preveia el pla d’usos de Xavier Trias, però obre la porta a nous habitatges d’alt-standing

Publicat

on

Guanyar una batalla no fa vèncer en la guerra. Si bé la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha tombat el pla d’usos de Ciutat Vella dissenyat per l’anterior govern municipal de Xavier Trias, els moviments veïnals encara no volen desconxar el cava. Sí, és cert que (per ara) tot apunta a que no es construiran les places hoteleres, però l’amenaça d’un recurs o nous moviments de fitxa deixa intranquils als veïns i veïnes. Un dels seus temors? Que el sòl sobre el qual s’havien d’edificar els hotels de luxe deixi pas a nous pisos d’alt-standing.

El cas més paradigmàtic és el de l’hotel de luxe Praktik, el qual tenia la intenció de sumar prop de 200 llits en el solar de les Drassanes. Si bé el nou govern municipal d’Ada Colau ha intentat aturar el projecte des de totes les trinxeres (rebent fins i tot l’amenaça d’un contenciós administratiu per part del promotor, el qual al·lega prevaricació); finalment ha hagut de ser un altre gegant del turisme el que tombés les aspiracions de la luxosa cadena hotelera.

Apartaments VS hotels

El contenciós administratiu que va interposar Apartur (l’Assocació d’Apartaments Turístics de Barcelona) contra el pla d’usos de Trias ha sigut el fre de mà a les aspiracions hoteleres. Tal com denunciava el sector, el pla de l’anterior govern discriminava el model dels apartaments turístics per afavorir exclusivament a l’hoteler (el qual preveia augmentar un 345% les seves places a Ciutat Vella). Estudiada la demanda de la patronal dels apartaments, el jutge ha decidit revocar el pla d’usos i tornar a l’anterior del 2010 dissenyat per l’executiu dels socialistes.

Què comporta la sentència? Si bé evita la construcció dels nous hotels que preveia el pla d’usos, aquells promotors que ja van aconseguir la llicència municipal per tirar endavant les obres podran executar-les. Per què? Perquè la sentència no és retroactiva. En el cas de l’hotel de les Drassanes, però, l’Ajuntament encara no havia concedit el permís a la societat responsable.

Ganes de recuperar la inversió

Des de la plataforma veïnal ‘Salvem les Drassanes’, la seva portaveu, Olga del Campo, recorda que encara hi ha el contenciós administratiu de la promotora contra l’Ajuntament per prevaricació per resoldre. Les ganes de venjança per part de la cadena hotelera, com a mínim, es poden intuir, sobretot després d’haver invertit 22 milions d’euros en comprar el solar el passat 2015. “No sabem que pot passar, però entenem que una inversió de 22 milions d’euros ha de coure si després no et deixen dur a terme un projecte amb què recuperar els diners”, considera Del Campo.

El cas té una sèrie de precedents. Mesos enrere l’alcaldessa Ada Colau ja va impedir la construcció d’un hotel a l’edifici del Deutsche Bank. Com va respondre aleshores el propietari de l’immoble? Anunciant la construcció de pisos de luxe. I en el cas de Drassanes, aquesta alternativa seria possible d’efectuar. En tornar a l’anterior pla d’usos i atenent el Pla General Metropolità, el solar de les Drassanes hauria d’acollir habitatge. Ara bé, només el 25% es reservaria a la vivenda de protecció oficial, mentre que el 75% restaria al lliure mercat. I concretament, l’indret que ocupa el solar és més que llaminer per poder recuperar la inversió, mitjançant la venda d’habitatges d’alt-standing. Tal com imaginen des de ‘Salvem les Drassanes’, “els promotors no es quedaran quiets”.

Tornar al 2003

Si bé des del moviment veïnal ja han anunciat que estudiaran el cas un cop passin les vacances, asseguren que la seva idea és “tornar al PGM que contemplava destinar el 100% dels habitatges a vivenda de protecció oficial”. L’estratègia de com aconseguir tornar al planejament urbanístic d’abans del 2003, però, encara s’ha d’analitzar. Si més no, la modificació del Pla General Metropolità no ha fet més que multiplicar el valor del solar any rere any.

Respecte a la possibilitat de dedicar el 100% dels pisos a la vivenda assequible, la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin ja s’ha pronunciat favorablement. Tal com ha explicat en roda de premsa, els serveis jurídics del consistori ja treballen sobre les vies que poden conduir envers aquest canvi d’ús residencial. Una via legal, però, que pot xocar amb les aspiracions del promotor, el qual és el propietari actual del solar. Sobre la resta d’hotels afectats per la sentència del TSJC, des del govern municipal han assegurat que estudiaran les possibilitats “cas per cas” per tal d’aturar la seva posada en funcionament.

La protecció de l’entorn de les Drassanes

Després de rebre la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, l’Ajuntament tornarà a demanar a la Generalitat que declari la zona com a Bé Cultural d’Interès Nacional, amb la intenció de frenar possibles projectes que atemptin contra la integritat del patrimoni de les Drassanes. Si més no, aquesta via ja va ser rebutjada el passat mes d’octubre per l’aleshores conseller de Cultura, Santi Vila.

En opinió de Vila, el que feia l’Ajuntament era “eludir responsabilitats” davant el debat obert entorn a l’hotel de les Drassanes. Si més no, la competència en la matèria és exclusiva de la Generalitat. Només aquesta institució pot protegir el valor arquitectònic i patrimonial del sector afectat. Ara bé, tal com va manifestar Vila, l’edifici de les Drassanes ja està protegit des de fa 40 anys. Una qüestió que Ajuntament i moviments veïnals busquen ampliar per obstaculitzar possibles projectes privats.

Un solar amb ànima de broker

El solar de les Drassanes és un caramel. Un dolç situat en una de les zones on fins i tot els veïns i veïnes es veuen obligats a marxar com a conseqüència de l’increment dels preus en matèria immobiliària. La peça de sorra està valorada pel mercat en 22 milions d’euros. O almenys, aquest és el preu que van pagar els seus darrers propietaris. Si bé el mercat és lliure, no l’és l’origen d’aquesta febrada econòmica en particular.

Va ser l’any 2003 quan una Modificació del Pla General Metropolità, propiciada per l’executiu del PSC, canviava les ‘regles del joc’. Si bé el solar només podia allotjar vivenda de protecció oficial, la modificació va comportar que aquest habitatge assequible passés a ser només el 25% del total. El 75% restant passaria a ser del lliure mercat. Qui és va omplir les butxaques? En aquell moment: UGT.

Si bé el sindicat va comprar un dels dos solars l’any 1986 amb l’objectiu de desenvolupar pisos socials des de la seva cooperativa d’habitatge, amb el canvi d’aprofitaments urbanístics el valor del solar es va disparar. De fet, el mateix any de la modificació del PGM el sindicat es va vendre la peça amb un benefici que multiplicava per quatre el que li va costar originàriament. UGT va ingressar 1,4 milions d’euros; xifra que, després de quatre compravendes posteriors, s’ha quedat fins i tot curta.

L’any 2015 la filial de la cadena hotelera Praktik va adquirir els terrenys per 22 milions d’euros amb la intenció de construir l’hotel de luxe. En complex de cinc estrelles preveia aixecar dues torres de cinc i deu plantes d’alçada. Ara, però, tot queda en l’aire, ja que l’Ajuntament ja ha anunciat que no els concedirà la llicència després de la sentència del TSJC. Tot i que la tinenta d’alcalde, Janet Sanz, ha qualificat el veredicte judicial com una “victòria”, des del moviment veïnal prefereixen mantenir la cautela després dels successius “pelotazos” que ha viscut el solar. Ara, la promotora podria tornar a vendre la peça o decidir construir pisos de luxe; recuperar la inversió i complir amb el pla d’usos. A l’agost, no tot està dat i beneït.

Continua llegint

Societat

La Casa de la Premsa acollirà una extensió de l’Institut del Teatre

L’edifici obrirà les portes pel centenari de l’Exposició del ‘29 i encabirà espais per a les entitats locals

Publicat

on

Gir de guió. Després de descartar la idea d’encabir-hi una biblioteca (aquesta s’ubicarà a la nau de Blesa), la Casa de la Premsa finalment acollirà el nou Centre de Recerca i Acció Comunitària en Arts Escèniques de l’Institut del Teatre. L’equipament, que haurà d’entrar en funcionament l’any 2029 amb motiu del centenari de l’Exposició Internacional, també reservarà espais a les entitats que han impulsat la seva restauració. Val a dir, però, que el projecte encara està molt verd i que, a hores d’ara, només se sap que la transformació serà finançada per la Diputació de Barcelona (encara que l’esforç tècnic anirà a càrrec de l’Ajuntament, el qual tampoc ha definit cap pressupost).

El nou espai, vinculat a l’Institut del Teatre, serà l’evolució de l’actual Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques que hi ha a la plaça de Margarida Xirgu. Dit d’una altra, reinventarà l’actual servei i l’abordarà des de tres eixos. D’entrada, no només preservarà el patrimoni, sinó que també li donarà vida i el farà accessible a totes les persones que en vulguin fer-ne ús. Hi haurà col·leccions, préstecs, suport expert a la cerca i a la recerca, etc. En paral·lel, hi haurà recerca pràctica; és a dir, residències artístiques, laboratoris… I, per últim, l’edifici es convertirà en un espai d’acció comunitària i de foment de programes educatius.

L’associació Casa de la Premsa tindrà un espai garantit a l’edifici

Segons el responsable de Cultura de la Diputació de Barcelona, Pau González, l’obra “dignificarà” un edifici que, històricament, mai ha acollit activitats “a l’alçada”. “Nosaltres estarem a l’altura de les circumstàncies i de l’equipament, perquè a més ho farem de la mà dels veïns i veïnes que han reivindicat aquesta necessària recuperació”, ha detallat. De fet, els usos veïnals que es van pactar en un primer moment continuen sobre la taula, encara que s’haurà de fer “encaje de bolillos”, en paraules de la regidora del Districte, Raquel Gil, per veure quins espais de l’edifici ocupen finament.

Continua llegint

Societat

L’avantprojecte del nou CECOR a les Tres Xemeneies presenta deficiències

Publicat

on

Per

El Departament de Prevenció de Riscos Laborals (DPRL) de l’Ajuntament de Barcelona ha rebutjat l’avantprojecte per ubicar el Centre de Coordinació Operativa de Emergències (CECOR) a l’edifici Llac de les Tres Xemeneies,. Segons un informe al qual ha tingut accés el TOT Barcelona, el projecte, impulsat per l’empresa municipal BIMSA i la Gerència de Seguretat, presenta “incompliments” i “deficiències” en seguretat, salut i higiene laboral.

Redactat per Bogom Arquitectura, l’avantprojecte no compliria amb normes bàsiques, com l’alçada mínima de tres metres als locals de treball o les condicions ambientals (temperatura, ventilació, soroll i il·luminació).L’informe també assenyala problemes en el sistema de protecció contra incendis, com la manca de senyalització d’extintors, il·luminació d’emergència i vies d’evacuació.

A més, l’avantprojecte no especifica quin mobiliari es faria servir per evitar la lipoatrofia semicircular, ni les mesures de seguretat en cables elèctrics o paviments.

En declaracions al mateix mitjà de comunicació, l’Ajuntament defensa que el projecte està en fase inicial i que és habitual rebre informes de millora. Fonts municipals asseguren que s’han fet reunions per incorporar correccions al projecte bàsic, que es tancarà en setmanes i es tornarà a avaluar.

El CECOR, actualment ubicat al carrer de Lleida, gestiona emergències amb personal de la Guàrdia Urbana, Bombers, Mossos i el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM).

Continua llegint

Societat

“Aprofitem els aliments”: menys malbaratar, més aprofitar

Cada família a Catalunya llença 63 kg de menjar per any i la Generalitat impulsa una campanya per millorar els hàbits de compra i consum

Publicat

on

Per

Les llars catalanes van llençar a les escombraries més de 173.000 tones d’aliments l’any passat. Són 63 kg de menjar per llar que mai van arribar al plat. Aquesta pèrdua té un cost econòmic enorme: 902 milions d’euros en total, és a dir, 330 euros per família i 112 euros per persona. Encara més: tot aquest menjar podria nodrir prop de 275.000 persones durant un any. Les dades formen part de l’estudi sobre el malbaratament alimentari a les llars de Catalunya encarregat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, i elaborat pels centres de recerca CREDA i IRTA.

Per revertir aquesta situació, el Govern posa en marxa la quarta edició de la campanya “Aprofitem els aliments”. Cada petit gest compta: aprofitar les sobres, planificar millor les compres i conservar correctament els aliments són accions que, multiplicades per tota la societat, poden marcar la diferència. Però el malbaratament no s’origina només a les llars: sino que es produeix al llarg de tota la cadena alimentària —des del camp fins als punts de venda— per causes tan diverses com la climatologia, els criteris estètics, el desajust entre la oferta i la demanda. Per això, la lluita contra el malbaratament requereix la implicació de tots els actors, des dels productors fins als consumidors.

“Aprofitem els aliments”

La campanya del Govern s’emmarca al voltant del 29 de setembre, Dia Internacional de la Conscienciació sobre les Pèrdues i el Malbaratament Alimentaris, i compta amb la col·laboració i participació del sector de la restauració, la Fundació Espigoladors, la Plataforma Aprofitem els Aliments, l’Oficina Conjunta per l’Alimentació Sostenible així com d’altres entitats i organitzacions del sector agroalimentari.

La campanya d’enguany ofereix els àpats Gastrorecup, la Marató d’Espigolades i el Gran Dinar d’Aprofitament Alimentari, que aquest any tindrà lloc a Vic.

Restaurants contra el malbaratament

Els àpats Gastrorecup se celebra del 30 de setembre al 31 d’octubre amb una idea clara: el menjar que sobra pot convertir-se en un plat deliciós, demostrant que la creativitat a la cuina és una eina poderosa contra el malbaratament.

L’edició d’enguany reuneix 65 restaurants gastronòmics de Catalunya. Hi participaran 31 establiments a Barcelona, 7 a Tarragona, 13 a Lleida i 14 a Girona, oferint-hi menús que sensibilitzen sobre la importància de l’aprofitament dels aliments i les pràctiques sostenibles en la restauració.

Jornada de Gastrorecup al restaurant de l’Hotel Pessets de Sort (Lleida). Autor: Departament d’Agricultura

Marató d’espigolades

El dissabte 4 d’octubre arriba la 5a Marató #JoEspigolo, amb espigolades simultànies a diferents punts de Catalunya: Terres de Lleida, Camp de Tarragona, Parc Agrari del Baix Llobregat i l’Alt Empordà. L’any passat, els participants van recuperar 12.128 kg d’aliments, destinats a entitats socials. L’espigolament consisteix a collir fruites i verdures dels camps que han estat descartades del circuit comercial, però que encara són perfectes per al consum.

D’altra banda, el diumenge 5 d’octubre tindrà lloc el Gran Dinar d’Aprofitament a Vic, que reunirà unes 400 persones per gaudir d’un àpat gratuït preparat amb aliments recuperats. Els xefs d’Osona Cuina lideraran la jornada, que inclourà tallers, cuina en directe i una parada de fruites i verdures espigolades.

A més, en el marc de les festes de la Mercè 2025 i la Fira de Sant Miquel de Lleida, s’organitzaran activitats de sensibilització sobre la prevenció del malbaratament als serveis de distribució gratuïta d’aliments.

Quins aliments es malbaraten més a les llars?

Les fruites i les verdures encapçalen la llista, amb un 22% i un 21% del total malbaratat respectivament. Els productes d’origen animal —carn, peix, ous i làctics— sumen un 22%. Entre els aliments cuinats, les amanides representen un 12,5%, els plats de pasta un 12,4% i els plats de carn i peix gairebé un 10%. La pasta i l’arròs, juntament amb els llegums, també són dels més desaprofitats. Un 16% del malbaratament es deu a l’aspecte físic dels aliments, mostrant que sovint rebutgem productes simplement perquè no semblen “perfectes”.

Causes del menjar llençat a casa?

Els hàbits de consum de la població són una de les principals causes de malbaratament alimentari a les llars: incorrecta planificació de la compra, mala gestió de les dates de consum preferent i les dates de caducitat, l’absència de reaprofitament i la quantitat d’aliments cuinats sobrants, així com el rebuig de productes per l’aspecte físic.

De fet, cada català llença de mitjana 21,56 kg anuals de menjar a l’any. Del total d’aquests aliments, s’ha estimat que el 70% dels aliments llençats són aliments no cuinats. I només un 16% dels consumidors reconeix que malbarata. La majoria subestima la quantitat real que llença, especialment productes animals com la carn i els embotits.

Impacte ambiental

Pel que fa a l’impacte ambiental sobre el planeta, el malbaratament alimentari, transformat en emissions de CO₂, equival a 21.716 vols de 200 passatgers de Barcelona a Brussel·les. Concretament, el malbaratament genera 462 milions de kg de CO₂ equivalents, l’equivalent a les emissions anuals de 73.000 persones.

La campanya “Aprofitem els aliments” s’emmarca dins de l’Estratègia Alimentària de Catalunya 2024-2028 del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, que té com a finalitat avançar cap a un model alimentari més sostenible, transformador i fonamentat en l’economia circular a Catalunya.

Imatge principal:  Campanya “Aprofitem els Aliments”, iniciativa impulsada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació per reduir el malbaratament alimentari

Continua llegint
PUBLICITAT

El més llegit

Copyright © ZonaSec Comunicació, 2024