Connecta amb nosaltres

Societat

10 propostes per no avorrir-se aquest mes d’agost

La guia estival per esquivar les altes temperatures i deixar l’aire condicionat apagat

Publicat

on

Les vacances lluny de casa acostumen a tenir data de caducitat. Aquells 15 dies a Punta Cana; la setmana a Grècia; l’estada d’un parell de setmanes al poble dels avis o els 20 dies a Torremolinos potser són els més anhelats per molts veïns al llarg de l’any laboral. Ara, sovint marxar lluny no acaba de ser una opció factible (o bé perquè ja s’han fet les vacances el mes de juliol o pitjor encara, perquè aquest any no es tenen vacances). Per aquest motiu, des del ZONA SEC et proposem 10 plans perquè puguis sobreviure a les altes temperatures de l’agost. El millor? Que tot et quedarà a poques passes de casa teva. Idees culturals i d’esbarjo per fer sol o bé acompanyat de la  família. Activitats i visites de tot tipus que potser al llarg de l’any ni hauries pensat fer. Així doncs, aquestes són les nostres propostes d’estiu:

1. Mar endins

Catalunya mar enllà. Tres segles de marina catalana (s. XVIII-XX) és la darrera exposició del Museu Marítim de Barcelona. En aquesta s’explica com un país petit i amb escassedat de recursos naturals i una demografia reduïda a principis del segle XVIII, va esdevenir al segle XIX una potència industrial al sud d’Europa i com hi va contribuir el comerç marítim amb Amèrica. La mostra també permet conèixer com el comerç i la construcció naval van transformar la Catalunya del segle XIX. Tot, per només 10 euros (amb audioguia inclosa).

2. Des del cel

Trepitjar carrers i places del Poble-sec és el dia a dia dels veïns i veïnes, però… T’imagines veure el barri i tota la ciutat des del cel? Fa dècades que pots fer-ho, però segurament mai se t’ha acudit pujar al Telefèric de Montjuïc. Els seus 750 metres de recorregut permeten gaudir d’unes vistes incomparables, amb un trajecte que comença a l’estació del Funicular i que pots fer amb tota la família fins al Castell de Montjuïc en còmodes cabines de 8 places. La forma més ràpida i espectacular d’arribar a la següent destinació de la ruta estival, des de 8,40 euros.

3. La màquina del temps

Per tenir entretinguda la canalla, el Poble Espanyol proposa per als matins de diumenge d’agost una sèrie de tallers infantils inspirats en treballs manuals de segles enrere. L’11 d’agost s’endinsaran en el món de l’artesania de l’esmalt amb foc, on crearan un penjoll fent ús d’una sorprenent tècnica que des del tercer mil·lenni ja utilitzaven cultures com la celta, la micènica o la bizantina. El 18 d’agost hi ha programat un taller de vitralls, i en el taller del 25 d’agost els petits elaboraran cistells amb vímet, papir i altres materials. Els tallers estan inclosos amb l’entrada al recinte (des de 6,30 euros).

4. Somriures d’estiu

Sense deixar de sortir del Poble Espanyol (però amb entrada a banda), les famílies també podran gaudir del RiuEstiu, el Festival d’Humor d’Estiu de Barcelona. El 7, 17, 24 i 31 d’agost artistes de primer nivell es dedicaran a fer més divertits els vespres de la família amb tota una sèrie de monologuistes de primer nivell, com ara Albert Boira, Alejandra Jiménez-Cascón, Andreu Casanova, Charlie Pee, Dani Pérez, Toni Cano o Virginia Riezu, entre molts altres. Les entrades són des dels 12 euros.

5. Nudisme

Gairebé tothom s’ha banyat a la platja despullat, però… i en una piscina pública? Aquest estiu torna a ser possible perquè les piscines Picornell ja han tornat a estrenar l’horari nudista. Des de les 21 hores fins a les 23 hores la instal·lació obrirà les seves portes a tots aquells que, com a condició, no portin banyador. Els 6,85 euros de l’entrada permeten utilitzar la piscina coberta i la sauna, l’hidromassatge i el bany de vapor ubicats en la piscina coberta.

6. Dissabtes de circ

El Museu d’Arqueologia de Catalunya oferirà tots els dissabtes d’agost un win-win familiar. Amb els 5 euros de l’entrada general, els menuts (i no tan menuts) es podran endinsar al món del circ amb professionals del sector. Organitzat per Coopdecirc, un total de 25 artistes professionals ensenyaran una pila de disciplines aptes per a totes les edats. Des de malabars, passant per masses, pilotes, plats, diàbolo, cable, equilibris sobre corró i fins i tot xanques, entre d’altres. Tot plegat, per viure l’arqueologia de la manera més divertida.

7. Antoni Fabrés

Ja baixant la muntanya, el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) es converteix en un dels imprescindibles de cada estiu. Enguany la institució presenta una exposició dedicada a l’obra escultòrica i pictòrica d’Antoni Fabrés. Per només 4 euros l’assistent podrà gaudir d’una visita comissariada pel doctor en Història de l’Art, Aitor Quiney, qui ha dividit la producció creativa de l’autor català en quatre etapes vitals.

8. Repensar la pintura

La pintura ha estat una de les disciplines artístiques que més reflexions ha generat. Tot i això, també és la que ha renascut més vegades al llarg dels segles gràcies a les innovacions dels genis de la paleta i les noves formes d’entendre l’art. Per analitzar aquesta dinàmica, el CaixaFòrum proposa una exposició on explorar-la com un procés mental. Una idea abstracta que des de la tela s’expandeix a altres mitjans com la fotografia, l’escultura, el gravat o la instal·lació (5 euros, gratis per a clients de CaixaBank).

9. ‘Human Bodies’

Després d’arrasar anys enrere, l’exposició Human Bodies torna a Barcelona. En aquesta l’espectador es podrà imaginar com és ell mateix per dins a l’observar sistemes nerviosos reals, passant per la concepció d’un nadó o com es fa la digestió, entre altres processos vitals. Per fi, els secrets de l’organisme humà que fins ara romanien amagats a l’ull humà es revelen al públic en aquesta exposició que es presenta al centre comercial Les Arenas amb més de 150 òrgans i 12 cossos humans reals, preservats mitjançant les més avançades tècniques científiques de plastinació (des de 7 euros).

10. Carrer Blai

Sí, el carrer de Blai sempre està ple de turistes i sovint els mateixos veïns l’esquiven, però què hi ha més revolucionari que tornar a conquerir les teves terrasses? Aprofita els teus carrers i places per passar d’una forma més amena els vespres i nits d’estiu. Això sí, sempre amb el respecte cap als veïns que viuen al voltant dels locals d’oci i restauració. Bon estiu!

Societat

Llibres i versos marcaran la Diada de Sant Jordi local

La Fira que aplega entitats i botiguers es tornarà a celebrar a la plaça del Molino

Publicat

on

Per

Al Poble-sec, la Diada de Sant Jordi no serà una jornada qualsevol: serà una afirmació cultural. La Coordinadora d’Entitats del barri prendrà les regnes i desplegarà la Fira del Llibre i de la Rosa, que el 24 d’abril transformarà la plaça del Molino, de 9 a 20 hores, en un mosaic de paraules i pètals. Llibreries arrelades al territori i entitats locals s’hi aplegaran per teixir una trobada que va més enllà del simple intercanvi comercial: serà un acte de memòria col·lectiva, un recordatori que la cultura no només es consumeix, sinó que es viu des dels carrers.

Per la seva banda, el Centre Cívic El Sortidor elevarà l’aposta amb una programació que entrellaçarà passat i futur. El 24 d’abril, a les 18.30 hores, Òmnium Cultural Sants-Montjuïc i l’Esbart Dansaire Renaixença rendiran tribut a Joan Salvat-Papasseit, cent anys després de la seva mort, en un recital poètic i musical al centre –gratuït, amb inscripció prèvia–. Els poetes Irene Tarrés i Hug Casals, guardonats amb el premi Amadeu Oller, recitaran els versos del mestre, acompanyats per un piano que els farà ressonar com un eco viu. Carme Eleuterio traçarà el perfil d’un poeta que va fer de la paraula una bandera, i els balls tradicionals de l’Esbart clouran la vetllada.

En paral·lel, els dies 24 i 28 d’abril, “Montjuïc, un llibre obert” obrirà les portes dels arxius amagats de la muntanya, un tresor bibliogràfic i documental que convida a repensar el nostre vincle amb la història.

Els més petits no quedaran al marge: el 22 d’abril, una gimcana pel planeta els acostarà als secrets de la Terra i els farà crear roses de paper reciclat. Tot plegat, perquè al barri, Sant Jordi és una festa que no només celebra, sinó que interpel·la. 

Continua llegint

Societat

Una família expulsada i una veïna gran sota l’amenaça d’un nou desnonament

Publicat

on

Els desnonaments no s’aturen. Aquest 24 de març, l’Andri i la seva família han estat expulsats del seu pis del carrer de Salvà, 5 a petició de Lanusei Investments, una filial del fons d’inversió Blackstone. Malgrat la mobilització del Sindicat de Barri del Poble-sec i el suport veïnal, la família ha hagut d’abandonar l’habitatge.

Mentre l’Andri busca una alternativa, la Loreto, una veïna gran amb salut delicada, viu sota una altra amenaça que es repeteix pràcticament a cada cantonada: la no renovació del seu contracte de lloguer. Nascuda al barri, resideix en un pis de 23 metres quadrats al carrer de Magalhães, propietat d’un administrador que compta amb diverses empreses immobiliàries. El contracte no l’expira fins al febrer de 2026, però el propietari ja li ha comunicat que no li renovarà i, segons el Sindicat, ha estat pressionant-la perquè marxi abans amb visites sense avís previ i actituds intimidatòries. Tal com expliquen, des que va buscar suport en el Sindicat, aquestes pressions han cessat, però el seu futur segueix en l’aire. A la seva edat, trobar un nou habitatge al mercat actual és pràcticament impossible.

Per evitar que situacions com aquestes i defensar el dret a l’habitatge, el Sindicat fa una crida a sumar-se a l’acció del 5 d’abril. “La precarietat en l’habitatge no és un problema individual, sinó una crisi col·lectiva, i l’hem de lluitar organitzant-nos”, adverteixen.

Continua llegint

Societat

Cinc projectes poblesequins segueixen en la cursa pels Pressupostos Participatius

Publicat

on

El Poble-sec vol millores i la lluita per aconseguir-les segueix en marxa. 18 projectes del barri van formar part de la primera votació veïnal dels Pressupostos Participatius. La selecció, però, ha estat dura i només cinc han passat a la segona fase. Ara, aquestes propostes competiran per aconseguir finançament municipal en la votació final, que tindrà lloc del 12 al 17 de maig. En total, hi ha 3,6 milions d’euros en joc per millorar el districte.

Entre els projectes que han passat el tall, hi ha la millora dels vestidors i grades del Complex Esportiu Pau Negre – Pau Migdia. Es volen renovar els vestidors, les instal·lacions d’aigua i les grades. Des del recinte, denuncien que “hi ha despreniments, esquerdes i les armadures han quedat descobertes i estan oxidades, amb el consegüent risc per a les persones”.

També destaca un projecte que vol fer més accessibles els carrers de Sants-Montjuïc, concretament per a persones amb mobilitat reduïda i gent gran. La proposta inclou l’adaptació de parades d’autobús, la millora de la il·luminació, més rampes i l’ampliació de voreres.

Un altre canvi important podria arribar a la plaça de  Margarida Xirgu, que es vol convertir en un espai més acollidor. El projecte inclou un parc infantil inclusiu, una zona per a gossos, un circuit saludable i més zones verdes. Des de Joves Units del Poble-sec asseguren que aquest espai té “molt de potencial, però no respon a les necessitats dels veïns”.

En aquesta mateixa línia, la recuperació d’espais verds a Montjuïc també ha superat la prova. La proposta aposta per reforestar la muntanya i crear refugis climàtics. L’objectiu és fer de Montjuïc un pulmó verd més gran per a la ciutat.

El darrer projecte del Poble-sec se centra en la millora de les instal·lacions esportives del barri. Es demanen reformes al camp de rugbi de la Foixarda i al camp de futbol de la Satalia, així com millores al Poliesportiu Tres Xemeneies i al CN Montjuïc.  L’estat actual d’aquests espais reflecteixen la necessitat urgent d’una renovació integral.

Fins a finals d’abril, els equips tècnics de l’Ajuntament treballaran amb els promotors dels projectes seleccionats per acabar de definir els detalls i assegurar-ne la viabilitat. Aquesta edició ha tingut una participació més alta que mai, fet que ha consolidat els Pressupostos Participatius com una eina útil perquè els veïns decideixin quines millores volen. La votació final decidirà quins d’aquests projectes es faran realitat i marcaran el futur del barri.

Continua llegint
PUBLICITAT

El més llegit

Copyright © ZonaSec Comunicació, 2024