Connecta amb nosaltres

Societat

10 propostes per no avorrir-se aquest mes d’agost

La guia estival per esquivar les altes temperatures i deixar l’aire condicionat apagat

Publicat

on

Les vacances lluny de casa acostumen a tenir data de caducitat. Aquells 15 dies a Punta Cana; la setmana a Grècia; l’estada d’un parell de setmanes al poble dels avis o els 20 dies a Torremolinos potser són els més anhelats per molts veïns al llarg de l’any laboral. Ara, sovint marxar lluny no acaba de ser una opció factible (o bé perquè ja s’han fet les vacances el mes de juliol o pitjor encara, perquè aquest any no es tenen vacances). Per aquest motiu, des del ZONA SEC et proposem 10 plans perquè puguis sobreviure a les altes temperatures de l’agost. El millor? Que tot et quedarà a poques passes de casa teva. Idees culturals i d’esbarjo per fer sol o bé acompanyat de la  família. Activitats i visites de tot tipus que potser al llarg de l’any ni hauries pensat fer. Així doncs, aquestes són les nostres propostes d’estiu:

1. Mar endins

Catalunya mar enllà. Tres segles de marina catalana (s. XVIII-XX) és la darrera exposició del Museu Marítim de Barcelona. En aquesta s’explica com un país petit i amb escassedat de recursos naturals i una demografia reduïda a principis del segle XVIII, va esdevenir al segle XIX una potència industrial al sud d’Europa i com hi va contribuir el comerç marítim amb Amèrica. La mostra també permet conèixer com el comerç i la construcció naval van transformar la Catalunya del segle XIX. Tot, per només 10 euros (amb audioguia inclosa).

2. Des del cel

Trepitjar carrers i places del Poble-sec és el dia a dia dels veïns i veïnes, però… T’imagines veure el barri i tota la ciutat des del cel? Fa dècades que pots fer-ho, però segurament mai se t’ha acudit pujar al Telefèric de Montjuïc. Els seus 750 metres de recorregut permeten gaudir d’unes vistes incomparables, amb un trajecte que comença a l’estació del Funicular i que pots fer amb tota la família fins al Castell de Montjuïc en còmodes cabines de 8 places. La forma més ràpida i espectacular d’arribar a la següent destinació de la ruta estival, des de 8,40 euros.

3. La màquina del temps

Per tenir entretinguda la canalla, el Poble Espanyol proposa per als matins de diumenge d’agost una sèrie de tallers infantils inspirats en treballs manuals de segles enrere. L’11 d’agost s’endinsaran en el món de l’artesania de l’esmalt amb foc, on crearan un penjoll fent ús d’una sorprenent tècnica que des del tercer mil·lenni ja utilitzaven cultures com la celta, la micènica o la bizantina. El 18 d’agost hi ha programat un taller de vitralls, i en el taller del 25 d’agost els petits elaboraran cistells amb vímet, papir i altres materials. Els tallers estan inclosos amb l’entrada al recinte (des de 6,30 euros).

4. Somriures d’estiu

Sense deixar de sortir del Poble Espanyol (però amb entrada a banda), les famílies també podran gaudir del RiuEstiu, el Festival d’Humor d’Estiu de Barcelona. El 7, 17, 24 i 31 d’agost artistes de primer nivell es dedicaran a fer més divertits els vespres de la família amb tota una sèrie de monologuistes de primer nivell, com ara Albert Boira, Alejandra Jiménez-Cascón, Andreu Casanova, Charlie Pee, Dani Pérez, Toni Cano o Virginia Riezu, entre molts altres. Les entrades són des dels 12 euros.

5. Nudisme

Gairebé tothom s’ha banyat a la platja despullat, però… i en una piscina pública? Aquest estiu torna a ser possible perquè les piscines Picornell ja han tornat a estrenar l’horari nudista. Des de les 21 hores fins a les 23 hores la instal·lació obrirà les seves portes a tots aquells que, com a condició, no portin banyador. Els 6,85 euros de l’entrada permeten utilitzar la piscina coberta i la sauna, l’hidromassatge i el bany de vapor ubicats en la piscina coberta.

6. Dissabtes de circ

El Museu d’Arqueologia de Catalunya oferirà tots els dissabtes d’agost un win-win familiar. Amb els 5 euros de l’entrada general, els menuts (i no tan menuts) es podran endinsar al món del circ amb professionals del sector. Organitzat per Coopdecirc, un total de 25 artistes professionals ensenyaran una pila de disciplines aptes per a totes les edats. Des de malabars, passant per masses, pilotes, plats, diàbolo, cable, equilibris sobre corró i fins i tot xanques, entre d’altres. Tot plegat, per viure l’arqueologia de la manera més divertida.

7. Antoni Fabrés

Ja baixant la muntanya, el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) es converteix en un dels imprescindibles de cada estiu. Enguany la institució presenta una exposició dedicada a l’obra escultòrica i pictòrica d’Antoni Fabrés. Per només 4 euros l’assistent podrà gaudir d’una visita comissariada pel doctor en Història de l’Art, Aitor Quiney, qui ha dividit la producció creativa de l’autor català en quatre etapes vitals.

8. Repensar la pintura

La pintura ha estat una de les disciplines artístiques que més reflexions ha generat. Tot i això, també és la que ha renascut més vegades al llarg dels segles gràcies a les innovacions dels genis de la paleta i les noves formes d’entendre l’art. Per analitzar aquesta dinàmica, el CaixaFòrum proposa una exposició on explorar-la com un procés mental. Una idea abstracta que des de la tela s’expandeix a altres mitjans com la fotografia, l’escultura, el gravat o la instal·lació (5 euros, gratis per a clients de CaixaBank).

9. ‘Human Bodies’

Després d’arrasar anys enrere, l’exposició Human Bodies torna a Barcelona. En aquesta l’espectador es podrà imaginar com és ell mateix per dins a l’observar sistemes nerviosos reals, passant per la concepció d’un nadó o com es fa la digestió, entre altres processos vitals. Per fi, els secrets de l’organisme humà que fins ara romanien amagats a l’ull humà es revelen al públic en aquesta exposició que es presenta al centre comercial Les Arenas amb més de 150 òrgans i 12 cossos humans reals, preservats mitjançant les més avançades tècniques científiques de plastinació (des de 7 euros).

10. Carrer Blai

Sí, el carrer de Blai sempre està ple de turistes i sovint els mateixos veïns l’esquiven, però què hi ha més revolucionari que tornar a conquerir les teves terrasses? Aprofita els teus carrers i places per passar d’una forma més amena els vespres i nits d’estiu. Això sí, sempre amb el respecte cap als veïns que viuen al voltant dels locals d’oci i restauració. Bon estiu!

Societat

L’Aula Ambiental recull 135 kg de deixalles a Montjuïc en una hora

Els 84 voluntaris han dedicat un matí a recollir i classificar els residus de l’espai

Publicat

on

Per

L’Aula Ambiental de Sants-Montjuïc ha organitzat aquest abril una neteja a la muntanya de Montjuïc, amb la col·laboració de Cuidem Montjuïc i el suport dels operaris del Pla Endreça, Barcelona + Sostenible i l’Ajuntament de Barcelona. L’activitat ha reunit 58 voluntaris que, en menys d’una hora, han recollit 135 quilos de residus, mostrant la implicació del veïnat en la cura d’aquest espai natural.

Els residus han estat classificats en 83 quilos de fracció resta, 16 quilos d’envasos lleugers, 14 quilos de vidre, 4 quilos de paper i 18 quilos d’altres materials, com ferralla, cables, piles, bateries i tèxtils. Aquesta tasca, que s’ha dut a terme en diversos senders i zones de la muntanya, ha permès recuperar la netedat d’un entorn molt freqüentat, alhora que ha subratllat la necessitat de reduir la producció de deixalles.

Els participants, de diverses edats, han dedicat un matí a recollir i classificar residus, en un ambient de col·laboració. Segons l’Aula Ambiental, la jornada ha servit per conscienciar sobre la gestió de residus i reforçar el compromís amb la preservació de Montjuïc. Aquesta iniciativa ha posat en relleu la importància de les accions col·lectives per mantenir els espais naturals. 

Continua llegint

Societat

El pis de La Medusa serà desnonat malgrat les propostes de lloguer social

Publicat

on

Fa cinc anys, la Júlia va ocupar un pis buit del carrer Nou de la Rambla. Era 2020, acabava de sortir del confinament, i moltes portes tancades (com la d’aquell pis) no tenien cap funció ni vida a dins.

Ara, el pròxim 16 de maig, aquesta mateixa porta es podria tancar per ordre judicial. El desnonament està previst a les 8 hores del matí i ha aixecat una onada de suport al barri. El Sindicat de Barri del Poble-sec denuncia que la propietat de l’habitatge s’ha negat en reiterades ocasions a negociar un lloguer social, malgrat que s’han presentat propostes dins la Llei pel Dret a l’Habitatge.

“La Júlia ha fet el pas per regularitzar la seva situació. Ha ofert pagar fins a 833 euros, però la propietat no vol parlar amb persones que han ocupat”, explica l’Elena, membre del sindicat.

El pis, batejat com La Medusa, forma part de la xarxa d’habitatge impulsada pel Sindicat de Barri, que defensa l’okupació com a eina legítima per fer front a la mercantilització de l’habitatge. “No volem treballar per tal que els rendistes no ho facin. L’okupació és una forma de recuperar espais que han estat trepitjats per l’especulació, és una eina de resistència contra la privatització de tot allò que ens pertany: la terra, la casa, el barri i la ciutat”, afegeix l’Elena.

El 2021, la Júlia va guanyar el judici penal relacionat amb el cas, un fet que va obrir la porta a una possible regularització legal. El 2023 es va presentar una proposta de lloguer social de 725 euros, i el novembre de 2024 l’empresa propietària va oferir un lloguer de 400 euros mensuals durant un any a canvi que marxés després. La proposta, però, va ser rebutjada. Aquest març, la Júlia va tornar a oferir una quantitat superior per quedar-s’hi, però la propietat va ignorar-ho.

Durant aquest període, la Júlia ha acollit altres persones desnonades i ha convertit l’habitatge en un espai de suport mutu.  Per al Sindicat, aquest pis és símbol d’una lluita col·lectiva. De fet, expliquen que aquest cas és un exemple més de com es fa fora gent vulnerable per especular. “Si no ens deixen viure amb dignitat, prendrem allò que és nostre”, conclou l’Elena. •

Continua llegint

Societat

Creix la indignació veïnal per les sessions musicals que se celebren en el nou restaurant de la Font del Gat

El Grup Confiteria, responsable de l’espai, programa pràcticament cada dia música en directe i sessions de DJ

Publicat

on

La Font del Gat, ubicada als Jardins de Laribal a Montjuïc, va reobrir les seves portes el passat 24 d’abril, sota la gestió del Grup La Confiteria, després d’una rehabilitació iniciada el 2023. L’objectiu? Recuperar l’esperit popular d’aquest espai modernista dissenyat per Josep Puig i Cadafalch i convertint-lo en un punt de trobada cultural i social.

Quatre anys de tancament i una nova vida

Després que la pandèmia obligués a suspendre’n l’activitat, la Font del Gat va quedar en un estat d’abandonament, amb els Jardins de Laribal perdent part del seu atractiu. La reobertura, inicialment prevista per a l’estiu de 2024, es va endarrerir per la complexitat de les obres de rehabilitació. 

La programació genera tensions

Tot i els problemes de calendari, finalment la Font del Gat ha reobert les seves portes amb una extensa programació. Els dimecres hi ha música en directe, els dijous es dediquen a “Sopars del Gat” amb cuiners convidats, i els divendres i dissabtes a la tarda se celebren sessions de DJ i sopars a la fresca. Els caps de setmana inclouen un “Vermut Musical” al migdia i els diumenges una arrossada popular. Activitats, però, que sovint s’allarguen fins a la nit, fet que ha generat malestar entre els veïns, que demanen horaris més estrictes i mesures per reduir l’impacte del soroll i el trànsit que genera.

En aquest sentit, els veïns asseguren que la part posterior de la Font del Gat s’ha convertit en un aparcament improvisat, el qual genera trànsit i soroll en una àrea natural que fins ara es mantenia relativament tranquil·la. També es queixen que les activitats del bar, que assenyalen que s’estenen fins ben entrada la nit.

La Beatriz Ortega i el Miquel Pasqual, una parella resident, també ha alçat la veu: “Això no és el que ens van prometre. Ens van dir que seria un espai cultural tranquil, obert al barri. Però el que tenim són nits sense dormir i gent entrant i sortint a totes hores”, explica Ortega. “Ens sentim enganyats i abandonats”, afegeix Pasqual.

No tots, però, comparteixen la mateixa visió. Olivia Miró, una altra veïna i usuària de l’espai, defensa el projecte: “Entenc les queixes, però també cal veure el valor que pot tenir un espai com aquest. Ha tornat a donar vida a una zona que estava deixada, i molts joves del barri ho agraeixen.” Tot i això, reconeix que caldria trobar un equilibri: “Potser s’ha d’ajustar l’horari i posar més control, però no cal demonitzar qualsevol activitat cultural”. 

Continua llegint
PUBLICITAT

El més llegit

Copyright © ZonaSec Comunicació, 2024