Connecta amb nosaltres

Societat

Els Premis Sants-Montjuïc s’obliden del Poble-sec

La botiguera hostafranquina i activista veïnal Alícia Bernadas, la fundació social i solidària Canpedró i el projecte de programari lliure de la Lleialtat Santsenca han estat reconeguts amb els Premis Sants-Montjuïc 2019

Publicat

on

El passat 27 de febrer es va celebrar la XXVIII edició dels Premis Sants-Montjuïc, uns guardons que reconeixen la tasca de persones, entitats i col·lectius del districte. La cerimònia va tenir lloc al Saló de Plens de la seu del Districte i va comptar amb la presència de Neus Munté, presidenta del Consell Municipal de Sants-Montjuïc i del regidor Marc Serra, a més d’alguns consellers del Districte i de la regidora sortint, Laura Pérez.

Els Premis de Sants

Enguany, cap dels tres premis del certamen ha recaigut en el Poble-sec, cosa que no passava des del 2013. Recordem que l’any passat el premi al reconeixement col·lectiu va ser per a la Fundació Sanitària Sant Pere Claver i, el 2018, el premi a la innovació va anar a parar al projecte de ràdio comunitària Ràdio-actius. En aquesta ocasió, el Premi al Reconeixement Personal ha estat per a Alícia Bernadas, una botiguera hostafranquina molt activa a les entitats de la Federació d’Associacions, Entitats i Comissions d’Hostafrancs (FAECH), de la que actualment és tresorera. L’entitat reconeguda amb el Premi al Reconeixement Col·lectiu ha estat la Fundació Canpedró, que fa més de 25 anys que atén persones en situació de vulnerabilitat i en risc d’exclusió social. Per últim, el Premi a la Innovació ha estat per al projecte Equipaments Lliures de La Lleialtat Santsenca, el primer equipament de la ciutat que funciona íntegrament amb programari lliure. La gala, a la qual no van assistir algunes personalitats del Poble-sec, com el president de la Coordinadora d’Entitats, es va tancar amb l’actuació de la jove cantant santsenca Èlia Riudavets.

Continua llegint
Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Societat

Jocs per passar el confinament amb el Poble-sec com a protagonista

Publicat

on

De vegades, davant les circumstàncies més extremes, les persones activen la seva capacitat de creativitat i originalitat. Ho hem vist aquestes darreres setmanes a les xarxes, en què milers d’usuaris s’han dedicat a la creació de memes, reptes i jocs per fer més amena la quarantena.

Des del compte de Twitter del Centre Cívic el Sortidor i el Centre Cultural Albareda han posat en marxa una iniciativa d’allò més original i entretinguda: el Trivial del Poble-sec. Amb la col·laboració especial de la Júlia Costa (membre de CERHISEC), el joc permet posar a prova els coneixements del Poble-sec. A més, encertar té premi: entre les persones que encertin totes les preguntes del concurs, se sortejaran dos passis VIP per als itineraris de tardor d’aquests centres cívics.

Però aquesta no és l’única iniciativa per entretenir el personal que ha sortit al barri. El compte del CC Albareda també ha proposat un divertiment molt curiós: un repte per encertar quins carrers del Poble-sec representen un seguit d’emoticones.

A més, pels lletraferits, l’editorial Stronberg posa aquests dies diferents llibres del seu fons de forma gratuïta. Fins demà dijous a mitjanit podreu llegir ‘El parc i les ombres’ de l’autora poblesequina Júlia Costa.

Coneixeu més iniciatives curioses que s’estiguin gestant al Poble-sec aquests dies de confinament? Ens ho podeu explicar a zonasec@hotmail.com!

Continua llegint

Societat

Una base de dades feminista

Publicat

on

L’Alba, l’Ana i la Laura es presenten com “tres activistes feministes i currantes que estem cansades de veure com la divisió sexual del treball segueix a l’ordre del dia i com aquesta ordenació social té conseqüències nefastes per a les dones, lesbianes i trans”. Es refereixen a conseqüències com la invisibilització; una gran dificultat per accedir a nínxols laborals masculinitzats; l’androcentrisme en el plantejament de les feines i el sexisme que pateixen les dones, lesbianes i trans en les feines més masculinitzades, entre d’altres. És per això que van posar-se mans a l’obra per generar un recurs digital que recull “propostes d’ocupació i autoocupació basades en els principis de l’economia feminista i solidària per tal de visibilitzar i promoure la presència de dones, lesbianes i trans en els diferents àmbits laborals tradicionalment masculinitzats”, tal com expliquen al seu web. El primer any, el projecte el va dur a terme l’equip motor inicial (Laura, Ana i Alba) i, des de setembre de 2019, se segueix desenvolupant des de la cooperativa La Raposa del Poble-sec.

Una xarxa de sinèrgies 

A banda d’oferir un directori de recursos, La Creatura també pretén fomentar xarxes de suport mutu, diàleg entre els projectes i creació col·lectiva, així com promoure canvis socials per fomentar els principis ètics, solidaris i feministes de l’economia. Els projectes que s’hi adhereixen han de pagar una quota anual de 30 euros (que també els converteix en socis/amics de La Raposa) i assolir uns compromisos mínims amb el projecte. A canvi, gaudeixen d’avantatges com la difusió del seu projecte, assessorament laboral, legal i comptable en el marc de l’economia feminista i recolzament administratiu. Actualment, la web està formada per propostes vinculades a l’art, l’activisme, l’educació i els serveis, entre altres àmbits. Alguns projectes que en formen part són el col·lectiu d’arquitectes El Tingladu, la cooperativa d’acció comunitària i feminista La Candela i el projecte Embrutafils de serigrafia feminista i artesanal.

Continua llegint

Societat

Ens quedem a casa

Publicat

on

Per

📌 El 23 d’abril farà 23 anys que ZONA SEC es va publicar per primera vegada. Des d’aleshores, no hem deixat ni un sol mes de sortir al carrer per explicar-vos allò que passa als carrers del Poble-sec. Aquest abril, però, no traurem edició en paper; creiem que no té sentit.
 
📌 Els comerços que ens ajuden a tirar endavant gràcies a la publicitat estan tancats i no volem exigir-los un esforç econòmic que no poden assumir.
 
📌 Esperem tornar al carrer, amb totes les veïnes i veïns, ben aviat. Mentrestant, podeu seguir visitant la nostra pàgina web. Molta salut i ànims en el confinament!

Continua llegint

Paral-lel OH!

Copyright © 2018 Zona Sec.