Connecta amb nosaltres

Societat

La guia estival per sobreviure a unes atípiques vacances sense sortir del barri

Si el coronavirus t’ha robat la primavera, que no ho faci també a l’estiu. Desinfecta’t les mans, posa’t la mascareta i gaudeix de l’entorn més proper al Poble-sec

Publicat

on

La crisi de la Covid-19 ha obligat a reconfigurar l’estiu de milers de famílies. Moltes, en comptes d’agafar l’avió hauran de revisar el cotxe abans de llençar-se a fer una ruta per carretera, i algunes altres hauran de reinventar les vacances que tradicionalment feien en algun altre punt d’Espanya. Circumstàncies que conduiran a més d’un a passar més dies a prop de casa, fet que tampoc ha de ser sinònim d’avorriment i manca de plans. Tot al contrari, aquestes són les nou escapades que pots fer caminant des de la porta de casa:

  1. MÚSICA AL CASTELL

El Patí d’Armes del Castell de Montjuïc acull fins el 30 d’agost tot un seguit de concerts emmarcats en el projecte Sala Barcelona. Una iniciativa de l’Institut de Cultura de Barcelona i l’Associació de Sales de Concerts de Catalunya (ASACC) que pretén reimpulsar l’activitat musical en directe, després de l’aturada per les restriccions sanitàries. La iniciativa vol servir per retornar a la ciutadania a concerts en viu de manera segura i de forma econòmica, ja que el preu de les entrades va des dels 12 fins als 15 euros. Entre els artistes confirmats que pujaran a l’escenari de l’icònic indret hi destaquen grups com Ladilla Rusa o Samantha Hudson.

  1. EL BARRAQUISME OBLIDAT

Després de mesos tancada al públic per la crisi sanitària, ja ha reobert al públic l’exposició Viure a Montjuïc, memòries d’un barraquisme oblidat, al Castell de Montjuïc, sobre el barraquisme a la muntanya. Comissariada per Oriol Granados, Francesc Banús i Rafel Usero, la mostra neix de la voluntat del Centre d’Estudis de Montjuïc de difondre les memòries i experiències del barraquisme a la muntanya. Cal recordar que per poder veure l’exposició cal treure abans una entrada al Castell per un preu que va dels 3 als 5 euros, en funció de si és reduïda o general.

  1. MOTXILLA PER ALS NATURALISTES

En aquesta activitat autoguiada trobareu diverses propostes per conèixer el Jardí Botànic des de diferents perspectives amb el suport de materials sorprenents. El jardí té moltes cares amagades i les podreu descobrir al vostre ritme, sense presses, fent les propostes que us vinguin de gust i deixant per a un altre dia les que vulgueu. Podeu decidir lliurement quan voleu acabar el recorregut, quines són les activitats que hi voleu fer o en quin ordre. Aquesta motxilla la trobareu disponible a les taquilles dins l’horari d’obertura del jardí. L’activitat està recomanada per a públic general amb infants a partir de 5 anys i un preu que, en funció del dia i l’hora pot ser gratuïta.

  1. HUMOR D’AGOST

Si el teu objectiu és oblidar-te de l’actualitat informativa durant una bona estona, la teva opció és el RiuEstiu. Per cinquè any consecutiu els millors monologuistes del moment tornen al Poble Espanyol, però amb un aforament més reduït que en edicions anteriors. Per aquest motiu només hi haurà 400 localitats i els espectacles seran en petit format, a l’aire lliure i envoltats de natura. Quins són els artistes confirmats per als quatre dissabtes d’agost? Eva Cabezas, Gerard Borrell, Albert Boira, Dani Pérez, Charlie Pee, Raúl Alcaraz, Fernando Moraño, Tian Lara i Luis Pardo. Els preus de les entrades van dels 15 als 24 euros en funció de la zona.

  1. BE WATER MY FRIEND

També al Poble Espanyol, durant tots els caps de setmana a partir del proper 8 d’agost, se celebrarà Splash! La festa de l’aigua del poble. Una gran remullada a la plaça Major que comptarà amb una multitud d’activitats amb aigua per a tota la família: des de castells inflables aquàtics, passant per llançament de globus, circuits d’aspersors i guerres de pistoles d’aigua. Pel que fa a la plaça del Monestir, aquesta acollirà jocs d’habilitats, com ara un taller de bombolles gegants, una diana enorme per fer punteria amb pilotes, cistelles de bàsquet, golf, pesca d’aneguets i fins i tot un futbolí. A més, els dissabtes a les 18 hores i els diumenges a les 12 hores a la zona del pícnic es realitzarà un espectacle familiar de petit format i a l’aire lliure: circ, teatre o música. El preu de l’entrada és de 6 euros.

  1. BARRICA ROCK&GRILL

Amb la tornada de la relativa normalitat, el Poble Espanyol també recupera el festival dels amants del rock i l’adapta a les necessitats actuals ampliant les dates i reduint l’aforament en cadascuna de les actuacions. Cada dijous a la nit el rock s’apoderarà de la muntanya de Montjuïc amb les bandes tribut dels grups més emblemàtics de la història del rock, que emularan els seus ídols en enèrgics directes amb totes les garanties sanitàries. Per menys de 14 euros podràs reviure al costat de casa a Motörhead, Metallica, Jimi Hendrix o Kiss.

  1. PATRIARCAT I ART

La Fundació Joan Miró acull l’exposició No em sents de l’artista índia Nalini Malani. Es tracta d’una selecció d’obres de tota la seva trajectòria artística, marcada pel pensament feminista i la denúncia i condemna de la violència. La mostra interpel·la directament el patriarcat, un interlocutor que, per a Nalini Malani, es mostra indiferent i insensible a les demandes justes de les persones vulnerables i especialment de les dones. L’entrada general té un preu de 7 euros i la reduïda de 5 euros.

  1. CATALUNYA ABANS DE CATALUNYA

L’exposició Prehistòries. Catalunya abans de Catalunya del Museu d’Arqueologia de Catalunya mostra com els avenços tecnològics que es van produir a la prehistòria van ser tan revolucionaris com els actuals, tot i que molt més espaiats en el temps. L’espai relata com la humanitat va canviar gràcies al domini del foc, a la talla de la pedra i a la fabricació de les primeres eines i com aquestes millores van ajudar a consolidar les comunitats i a estimular el seu progrés material. L’entrada general té un preu de 6 euros i la reduïda de 4 euros, tot i que per diferents col·lectius és gratuïta.

  1. RUTA PEL CEMENTIRI

Tot i que la Covid-19 ha suposat l’ajornament, fins a nou avís, de les activitats culturals, així com les visites a la Col·lecció de Carrosses Fúnebres i la Biblioteca Funerària del Cementiri de Montjuïc, tot poblesequí que ho desitgi pot seguir fent una visita a un dels punts amb més història de Barcelona, però sovint relegat per com la nostra societat encaixa la mort. En tot cas, cada dia d’obertura es pot fer una passejada pel recinte i seguir els codis QR que a diferents punts faciliten una breu explicació sobre la història de cada monument funerari, així com dades sobre el seu escultor i estil arquitectònic.

Fotografia | Poble Espanyol

Societat

Llibres i versos marcaran la Diada de Sant Jordi local

La Fira que aplega entitats i botiguers es tornarà a celebrar a la plaça del Molino

Publicat

on

Per

Al Poble-sec, la Diada de Sant Jordi no serà una jornada qualsevol: serà una afirmació cultural. La Coordinadora d’Entitats del barri prendrà les regnes i desplegarà la Fira del Llibre i de la Rosa, que el 24 d’abril transformarà la plaça del Molino, de 9 a 20 hores, en un mosaic de paraules i pètals. Llibreries arrelades al territori i entitats locals s’hi aplegaran per teixir una trobada que va més enllà del simple intercanvi comercial: serà un acte de memòria col·lectiva, un recordatori que la cultura no només es consumeix, sinó que es viu des dels carrers.

Per la seva banda, el Centre Cívic El Sortidor elevarà l’aposta amb una programació que entrellaçarà passat i futur. El 24 d’abril, a les 18.30 hores, Òmnium Cultural Sants-Montjuïc i l’Esbart Dansaire Renaixença rendiran tribut a Joan Salvat-Papasseit, cent anys després de la seva mort, en un recital poètic i musical al centre –gratuït, amb inscripció prèvia–. Els poetes Irene Tarrés i Hug Casals, guardonats amb el premi Amadeu Oller, recitaran els versos del mestre, acompanyats per un piano que els farà ressonar com un eco viu. Carme Eleuterio traçarà el perfil d’un poeta que va fer de la paraula una bandera, i els balls tradicionals de l’Esbart clouran la vetllada.

En paral·lel, els dies 24 i 28 d’abril, “Montjuïc, un llibre obert” obrirà les portes dels arxius amagats de la muntanya, un tresor bibliogràfic i documental que convida a repensar el nostre vincle amb la història.

Els més petits no quedaran al marge: el 22 d’abril, una gimcana pel planeta els acostarà als secrets de la Terra i els farà crear roses de paper reciclat. Tot plegat, perquè al barri, Sant Jordi és una festa que no només celebra, sinó que interpel·la. 

Continua llegint

Societat

Una família expulsada i una veïna gran sota l’amenaça d’un nou desnonament

Publicat

on

Els desnonaments no s’aturen. Aquest 24 de març, l’Andri i la seva família han estat expulsats del seu pis del carrer de Salvà, 5 a petició de Lanusei Investments, una filial del fons d’inversió Blackstone. Malgrat la mobilització del Sindicat de Barri del Poble-sec i el suport veïnal, la família ha hagut d’abandonar l’habitatge.

Mentre l’Andri busca una alternativa, la Loreto, una veïna gran amb salut delicada, viu sota una altra amenaça que es repeteix pràcticament a cada cantonada: la no renovació del seu contracte de lloguer. Nascuda al barri, resideix en un pis de 23 metres quadrats al carrer de Magalhães, propietat d’un administrador que compta amb diverses empreses immobiliàries. El contracte no l’expira fins al febrer de 2026, però el propietari ja li ha comunicat que no li renovarà i, segons el Sindicat, ha estat pressionant-la perquè marxi abans amb visites sense avís previ i actituds intimidatòries. Tal com expliquen, des que va buscar suport en el Sindicat, aquestes pressions han cessat, però el seu futur segueix en l’aire. A la seva edat, trobar un nou habitatge al mercat actual és pràcticament impossible.

Per evitar que situacions com aquestes i defensar el dret a l’habitatge, el Sindicat fa una crida a sumar-se a l’acció del 5 d’abril. “La precarietat en l’habitatge no és un problema individual, sinó una crisi col·lectiva, i l’hem de lluitar organitzant-nos”, adverteixen.

Continua llegint

Societat

Cinc projectes poblesequins segueixen en la cursa pels Pressupostos Participatius

Publicat

on

El Poble-sec vol millores i la lluita per aconseguir-les segueix en marxa. 18 projectes del barri van formar part de la primera votació veïnal dels Pressupostos Participatius. La selecció, però, ha estat dura i només cinc han passat a la segona fase. Ara, aquestes propostes competiran per aconseguir finançament municipal en la votació final, que tindrà lloc del 12 al 17 de maig. En total, hi ha 3,6 milions d’euros en joc per millorar el districte.

Entre els projectes que han passat el tall, hi ha la millora dels vestidors i grades del Complex Esportiu Pau Negre – Pau Migdia. Es volen renovar els vestidors, les instal·lacions d’aigua i les grades. Des del recinte, denuncien que “hi ha despreniments, esquerdes i les armadures han quedat descobertes i estan oxidades, amb el consegüent risc per a les persones”.

També destaca un projecte que vol fer més accessibles els carrers de Sants-Montjuïc, concretament per a persones amb mobilitat reduïda i gent gran. La proposta inclou l’adaptació de parades d’autobús, la millora de la il·luminació, més rampes i l’ampliació de voreres.

Un altre canvi important podria arribar a la plaça de  Margarida Xirgu, que es vol convertir en un espai més acollidor. El projecte inclou un parc infantil inclusiu, una zona per a gossos, un circuit saludable i més zones verdes. Des de Joves Units del Poble-sec asseguren que aquest espai té “molt de potencial, però no respon a les necessitats dels veïns”.

En aquesta mateixa línia, la recuperació d’espais verds a Montjuïc també ha superat la prova. La proposta aposta per reforestar la muntanya i crear refugis climàtics. L’objectiu és fer de Montjuïc un pulmó verd més gran per a la ciutat.

El darrer projecte del Poble-sec se centra en la millora de les instal·lacions esportives del barri. Es demanen reformes al camp de rugbi de la Foixarda i al camp de futbol de la Satalia, així com millores al Poliesportiu Tres Xemeneies i al CN Montjuïc.  L’estat actual d’aquests espais reflecteixen la necessitat urgent d’una renovació integral.

Fins a finals d’abril, els equips tècnics de l’Ajuntament treballaran amb els promotors dels projectes seleccionats per acabar de definir els detalls i assegurar-ne la viabilitat. Aquesta edició ha tingut una participació més alta que mai, fet que ha consolidat els Pressupostos Participatius com una eina útil perquè els veïns decideixin quines millores volen. La votació final decidirà quins d’aquests projectes es faran realitat i marcaran el futur del barri.

Continua llegint
PUBLICITAT

El més llegit

Copyright © ZonaSec Comunicació, 2024