Fa temps que, a alguns veïns agrupats en entitats de Sant Antoni, els voltava la idea de promoure una iniciativa cultural per donar a conèixer intèrprets i grups locals i per treure més partit a un dels espais emblemàtics del barri, el Mercat de Sant Antoni. Amb la pandèmia, la proposta sembla delicada, però no impossible: “La nostra idea és promoure els esdeveniments i la vida cultural i fer-ho a l’aire lliure, donades les condicions derivades de la Covid-19”, explica Marc Folch, un dels impulsors de l’anomenada Sala Mercat i tècnic de la federació Calàbria 66. En acabar el confinament més estricte, Folch i un grup de persones d’aquestes entitats van començar a idear l’organització d’algun tipus d’acte al mercat, que resulta ser un espai força idoni per les característiques que té.
Un projecte il·lusionant
“El que ens plantegem és fer una programació mensual de concerts, tot i que es podria nodrir amb altres activitats culturals”, diuen els organitzadors. El primer concert, protagonitzat pels músics de jazz Jaume Guerra i Víctor Oller, es va celebrar sense problemes el dia 10 de juliol a la placeta de Tamarit i ara plantegen la possibilitat de mantenir una programació estable, també amb l’objectiu de recuperar activitats que no s’han pogut celebrar a causa del confinament, com el Dia de la Música o la Mostra de Teatre que coordinen des de Calàbria 66. Ara per ara, no obstant, és una idea experimental, ja que hi ha diversos aspectes a cobrir: la primera és una qüestió de material i infraestructures, perquè els cal el suport del Districte i encara no saben si hi podran comptar. La segona és que els impulsors de la Sala Mercat tenen clar que volen que els artistes i els treballadors culturals cobrin i tinguin unes condicions dignes com qualsevol treballador: “La Covid-19 ha posat sobre la taula la problemàtica del treball no regularitzat entre els artistes, molts dels quals s’han quedat sense ajudes i sense aconseguir cap mena d’ingressos”, apunta March Folch.
Concerts per gaudir assegut
Pel que fa a la programació, en principi es faran concerts que el públic, amb un aforament màxim de 150 persones, pugui gaudir assegut: “És molt complicat programar música que convidi a ballar i molt antinatural fer-ho quan no es pot ballar, per això programarem concerts que el públic pugui gaudir des de la cadira”. També volen fer encaixar la música amb el descans del veïnat i no ser un destorb, i assentar aquesta activitat que dona vida i alegria al barri en aquests moments complicats.
Amb tot, el destí d’aquesta proposta cultural està en mans de les institucions, les mateixes que han facilitat que es facin altres festivals, com el Grec o el Cruïlla. Però, en aquest cas, en tractar-se d’una iniciativa veïnal, sembla que els impulsors no ho estan tenint fàcil per aconseguir permisos i subvencions.