Connecta amb nosaltres

Economia

‘Surfejant’ sobre la segona onada

Els pressupostos de l’Estat per a l’any vinent són tan ficticis com els dels anys anteriors i no fan preveure una recuperació ràpida

Publicat

on

Mentre els polítics surfegen damunt la segona onada de Covid-19 intentant passar per damunt d’una pandèmia que han estat incapaços de veure venir i menys d’aturar, les pitjors conseqüències econòmiques recauen sobre la classe treballadora, destinada a morir de fam. El Fons Monetari Internacional (FMI) preveu que l’Estat espanyol recuperi el PIB previ a la Covid-19 a finals del 2023, però el nivell d’atur previ a la pandèmia no s’assolirà abans del 2026. També preveu que el deute públic es dispararà fins al 123% del PIB i no es reduirà al 118% fins al 2025. El PIB caurà aquest any un 12,8% i estima un augment el 2021, però només del 7,1%, i assenyala la importància de mantenir el suport a l’economia atès que la de l’Estat espanyol és la més feble de tota la Unió Europea, com han comprovat col·lectius com l’hosteleria, la restauració, la cultura i els autònoms.

9.072 milions per a Defensa

Els pressupostos de l’Estat per al 2021 serien una bona eina per redreçar l’economia, i en aquest sentit l’FMI defensa impostos més progressius. Però el projecte presentat és tan fantasiós com el d’anys anteriors. Dedica a Defensa (sous i joguines de guerra) 9.072 milions d’euros, mentre que la Sanitat, en plena pandèmia, només en rebrà 7.329, i Educació 4.893, poc més que la meitat de Defensa, i per la Cultura només hi ha 1.148 milions. L’any vinent l’imperi castellà espoliarà al conjunt de catalans uns altres 16.000 milions d’euros a la seva última colònia. Amb un estat independent la pandèmia hauria estat suau com al nord d’Europa. Donar suport a aquests pressupostos per rebre 2.300 milions en inversions (que mai arribaran), quan un estudi de la Generalitat i de la Universitat de Barcelona estima que l’impacte en el PIB de les inversions no fetes entre 2002 i 2017 és de 23.820 milions d’euros i de 113.000 llocs de treball no creats, és una mostra del comportament submís dels esclaus d’ERC davant els botxins del 155.

L’estudiant Pablo Casado

Però, en general, el nivell dels polítics espanyols és tan patètic com el dels catalans. Sense anar més lluny, un dels que aspira a la presidència de l’Estat espanyol, Pablo Casado, es va matricular el 1999 a la universitat privada ICADE dels jesuïtes a Madrid de primer de Dret. El van expulsar per suspendre i esgotar totes les convocatòries. Llavors es va matricular a la Universidad Cardenal Cisneros (que és com de la senyoreta Pepis) i va trigar 8 anys en aprovar 13 assignatures; però el maig de 2007 és escollit diputat autonòmic del PP i es fa el miracle: en 4 mesos aprova 12 assignatures i acaba la carrera. Això és Espanya. Els que vulgueu ja us hi podeu quedar.

JOSEP MARIA TORREMORELL

Continua llegint

Economia

El test de Turing més a prop que mai

Publicat

on

Per

Qui no recorda pel·lícules com 2001 Odissea a l’Espai (1968) o Blade Runner (1982) on les intel·ligències artificials es comporten com humans…

De fet, el matemàtic britànic Alan Turing (1912) va idear el famós test de Turing que es basava en intentar detectar una conversa humana d’una conversa generada per un ordinador (llavors eren escrites). Fins a la data, malgrat els avenços, encara es considera que cap IA ha passat el test de forma completa. Tot i així, la fita sembla propera.

Estem immersos en plena revolució de la intel·ligència artificial i això ho canviarà tot igual que ho va canviar la revolució industrial o l’aparició d’Internet. Des de fa un any que cada dos per tres apareix alguna tecnologia innovadora derivada de la IA que ens deixa bocabadats i el fet sembla no tenir fi. La darrera ha estat aquest passat mes de maig. OpenAI, l’empresa creadora del famós ChatGPT, ha tret una nova versió que es denomina ChatGPT 4o. La lletra “o” es refereix a Omnicanal, és a dir, que no només xateja si no que pot treballar amb imatges, sons o vídeos.

El fet és que amb aquesta nova versió la IA pot dialogar verbalment amb nosaltres com ho faria un humà qualsevol. No hi ha decalatge entre converses, hi ha una entonació totalment humana i realista. Li podem ensenyar imatges o vídeos, parlar sobre elles i que ens doni detalls que per a nosaltres passen desapercebuts. Si veieu la demostració que circula per internet us en fareu creus. Si Turing fos viu ploraria d’emoció: el que ell pronosticava com una fita inassolible als anys 50, ara és a punt d’assolir-se.

VÍCTOR CARBONELL (victor.carbonell@gmail.com)

Continua llegint

Economia

Els rics de debò no paguen per Patrimoni

Un estudi demostra que l’impost del Patrimoni grava més a professionals d’ingressos alts que als titulars de grans fortunes

Publicat

on

Per

El 1978 es va crear l’Impost Extraordinari sobre el Patrimoni, que com el seu nom indica era transitori, però fa 46 anys que està en vigor. Dels 34 països de l’OCDE (els més desenvolupats del món), només s’aplica a l’Estat espanyol, Noruega i Suïssa. Amb dades d’Hisenda del 2021 (últim exercici tancat), aquest impost va recaptar 1,244,5 milions d’euros, dels quals 596,2 a Catalunya, el 49,7% del total, i a Madrid 1,2 milions, el 0,09%. Les comunitats de Madrid, Andalusia, Cantabria i Extremadura apliquen bonificacions del 100%. El 2022 el govern espanyol va crear l’Impost Temporal de Solidaritat de les Grans Fortunes (que a finals del 2023 va esdevenir indefinit) per compensar la manca de recaptació de les comunitats governades per la dreta extrema del PP i Vox.

Els megarrics paguen menys

Jordi Galí, catedràtic de la UPF, i Èlia Capella han publicat un estudi titulat Qui (no) paga l’Impost sobre el Patrimoni a Catalunya? que demostra que els rics de debò no paguen pas, o no tant com haurien de fer-ho. Els perfils més baixos, sovint de professionals d’alta qualificació, amb propietats immobiliàries i inversions productives basades en les rendes del treball, paguen en concepte de patrimoni més que no pas els megarrics, uns perfils més del gran capital o de nissagues empresarials. Aquesta regressivitat s’explica per una sèrie d’exempcions i límits a la quota que afavoreixen les grans fortunes i, d’altra banda, com la quota de Patrimoni sumada a la de l’IRPF no pot superar el 60% de les bases imposables de la renda, els professionals d’alts ingressos rarament compleixen el requisit, mentre que les fortunes que “no treballen” i viuen d’altres rendiments els permet rebaixes de fins el 80% del total imposable. Els autors de l’estudi proposen que s’apliquin les receptes de l’economista francès Gabriel Zucman, que amb la mateixa recaptació faria que es passés dels més de 87.700 pagadors catalans actuals als 3.113 més rics.

Més pobre, més de VOX

Després d’una campanya electoral adulterada, no tant perquè un candidat competia en inferioritat de condicions, sinó per la interferència del psicodrama de Pedro Sánchez i per l’habitual tupinada amb el vot exterior, seguim sense saber qui presidirà la Generalitat. Però la qüestió de fons és sempre la mateixa: en un país normal hi ha un eix multicolor dreta-esquerra, però en un país ocupat es combina amb l’eix ocupants-autòctons. En els barris més pobres de Barcelona, que haurien de ser feu de l’esquerra, Vox ha tret un 18% a Torre Baró o un 13% a Trinitat Vella: vot ètnic espanyol i anticatalà. Poc abans, el paràsit de La Zarzuela havia atorgat el títol de reial a la Reyal Acadèmi de sa Llengo Baléà, una llengua imaginaria: una irrupció com un elefant en una cristalleria. Ja son pare rebia el nom clau de Elefante Blanco en el cop d’estat del 23F, pres del nom del prostíbul madrileny que solia freqüentar. Aquest és el panorama.

Josep Maria Torremorell
Economista

Continua llegint

Economia

La Font del Gat tornarà a tenir restaurant a partir d’aquest estiu

Després de 4 anys, l’Ajuntament de Barcelona ha adjudicat la gestió del local al grup La Confiteria

Publicat

on

La Font del Gat, situada als Jardins de Laribal, a la muntanya de Montjuïc, tornarà a tenir un restaurant. Tal com ha pogut conèixer aquest mitjà de comunicació, obrirà aquest estiu i continuarà anomenant-se Font del Gat. Després d’un temps en silenci, finalment el grup La Confiteria s’ha fet càrrec de la gestió d’aquest espai emblemàtic, que mantindrà l’essència original del local.

Segons el Lito Baldovinosles, copropietari juntament amb l’Enric Rebordosa del grup La Confiteria, encara no han començat les obres, però tenen present que el disseny del restaurant serà antic i modernista. A més, volen que l’experiència gastronòmica ofereixi tapes catalanes típiques però amb un toc contemporani.

Una gran programació 

Tot i això, el més destacat de la nova Font del Gat serà el seu enfocament cultural. Es planeja convertir el local en un punt de trobada important per a esdeveniments culturals, com ara projeccions de cinema a l’aire lliure, concerts, nits de rumba i sessions de piano. La intenció és crear un espai vibrant que atregui tant locals com visitants, i que es converteixi en un punt de referència cultural a la ciutat.

Tot i que l’obertura està prevista per al mes de juny que ve, el ritme de les obres i els permisos necessaris podrien influir en la data exacta. A més, cal destacar que, contrari al que alguns mitjans han suggerit, La Font del Gat no serà només una destinació estacional. Tot i que s’espera que durant l’estiu s’ofereixi una programació més àmplia a causa de les possibilitats que ofereix la terrassa, el restaurant també té la intenció d’obrir les portes durant els mesos d’hivern, encara que sigui únicament els caps de setmana.

Continua llegint
PUBLICITAT

El més llegit

Copyright © ZonaSec Comunicació, 2024