Connecta amb nosaltres

Cultura

Música, teatre, cultura i experiències vitals sense haver d’agafar el cotxe

Si enguany no podràs trepitjar gaire la platja o la muntanya, que sàpigues que quedar-te al Poble-sec no és excusa per passar l’estiu dins de casa

Publicat

on

Aquest 2021, ni Punta Cana, ni pràcticament Grècia. Les restriccions sanitàries han transformat el turisme d’estiu i moltes famílies han optat per desconnectar pels racons que té el país. Però… i què fer els 15 dies restants de vacances que et queden a casa? Ben fàcil: esprémer tota l’oferta cultural i d’oci que ofereix el Poble-sec. Des del ZONA SEC et proposem 10 plans perquè puguis sobreviure a les altes temperatures de l’agost. El millor? Que en menys d’un quart d’hora ja podràs estar a casa teva.

1. Barcelona des de l’aire

Per fer una excursió primer sempre cal fer el desplaçament, el qual pot ser o feixuc, o inoblidable. Nosaltres optarem per la segona opció i no pas per haver de punxar una roda en plena carretera, sinó perquè el nostre mitjà de transport no en té pas de pneumàtics. Veure Barcelona a vista d’ocell és una possibilitat i té dues opcions: el transbordador del Port i el telefèric de Montjuïc. Sí, encara que sigui el mateix sistema de transport, són dues empreses diferents, motiu pel qual sempre pots optar per tastar només un dels dos recorreguts, o llençar-te a conquerir el castell des del Port de Barcelona.

2. Música al castell

El pati d’armes del Castell de Montjuïc acull fins al 29 d’agost una quarantena d’actuacions i concerts dins del projecte Sala BCN. Una programació que té la intenció d’ajudar al teixit cultural de la ciutat i reactivar la música en directe davant la crisi que pateixen les sales de concerts. Per aquesta raó, s’ha plantejat un cartell eclèctic que combina artistes i grups com Axolotes Mexicanos, Mujeres o Joan Colomo. A més, en la prèvia dels concerts, també hi haurà punxadiscos per animar la vetllada i servei de bar. Per tal de combatre la transmissió de la Covid-19 l’organització assegura que s’aplicaran totes les mesures sanitàries i que l’aforament serà limitat.

3. Tribut als clàssics del rock

En cas de quedar-te sense entrada o optar per estils musicals diferents, enguany el Poble Espanyol torna a ser la seu del Mahou Rock&Grill, el festival dels apassionats del rock. Una cita a l’aire lliure amb més de 20 bandes tribut que faran tremolar la muntanya durant tot el mes d’agost. Entre els artistes convidats, les bandes més emblemàtiques de la història: AC/DC, U2, Motörhead, The Rolling Stones, Metallica, Pearl Jam, David Bowie o Queen, entre moltes d’altres.

4. El ritme que s’encomana

Si el que t’agrada és la rumba i no el rock, aquest estiu és per a tu. Sense sortir de les muralles d’Àvila, cada vespre de diumenge el Poble Espanyol comptarà amb tot d’actuacions en petit format de la mà d’una acurada selecció d’artistes que, a través de la seva passió, faran les delícies dels amants de la bona música: Alma de Boquerón, Piratas Rumbversiones, Rafalito o Sabor de Gràcia (4 músics). En canvi, si prefereixes la música en gran format, els mateixos components de Sabor de Gràcia prendran durant tot l’agost el Teatre Apolo per recuperar la música dels grans de la rumba acatalana, com Peret, Gato Pérez, Los Amaya, Las Grecas, Pescaílla, Gipsy Kings o Chacho, entre molts d’altres.

5. Que torni l’alegria

Per sisè any consecutiu, el Festival d’Humor d’Estiu de Barcelona es torna a instal·lar, novament, al Poble Espanyol. Un esdeveniment que concentra als millors monologuistes de la temporada sobre l’escenari perquè el públic desconnecti del seu dia a dia gràcies a l’humor, la improvisació i la màgia. En total, més de 20 artistes, on destaquen noms com els de Dani Pérez, Eva Cabezas o Carmen Romero. En paral·lel, les nits de divendres el recinte acollirà la Sing Fight Festa, una cita on s’enfrontaran els millors i més peculiars intèrprets de karaoke del país. Qui s’alçarà amb la corona? La glòria només quedarà en mans del vot del públic.

6. Caps de setmana aquàtics

A l’estiu la millor manera de refrescar-se és la gran festa de l’aigua del Poble Espanyol. Tots els dissabtes i diumenges d’agost el recinte celebra l’Splash, amb activitats per a petits i grans. Des de castells inflables aquàtics, fins a batalles de globus, passant per aspersors, pistoles d’aigua i una gran festa de l’escuma. A més, per tot el poble es podran trobar activitats com El Joc del Sarró, una gimcana interactiva, jocs d’habilitat o un enorme castell inflable, entre d’altres.

7. L’estiu de Joan Pera

Encara que l’escena teatral tradicionalment descansa a l’agost i fa el tret de sortida de la nova temporada al setembre, el Teatre Condal no abaixarà el teló fins al 15 d’agost. Qui serà el propietari de l’escenari durant aquesta primera quinzena? L’irrepetible i incombustible Joan Pera, qui amb la companyia de David Olivares i sota la direcció d’Enric Llort, no deixarà respirar a un públic que riurà de forma incontrolada amb la comèdia Alguns neixen estrellats.

8. La realitat LGTBIQ

Estiu és temps de diversió, però també de reflexió i aprenentatge. Per aquesta raó, el Museu Marítim de Barcelona proposa una exposició destinada a posar llum sobre un dels temes més silenciats de la història de la navegació: la sexualitat dels homes que passaven dies, mesos i fins i tot anys embarcats en espais molt reduïts, on la intimitat era gairebé inexistent. En un espai aïllat i sense dones, on convivien homes de diferents religions, edats i estrats socials, la sexualitat també es vivia de manera fluida i flexible. Una realitat en què s’endinsa l’exposició El desig és tan fluid com la mar, la qual posa el focus sobre les relacions eròtiques, sexuals i sentimentals que s’han donat, durant segles, a bord.

9. MNAC

El Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) presenta al llarg de tot l’any múltiples exposicions, però si alguna de les darreres és diferent, és la que presenta al llarg del mes d’agost. Emmarcada en la sèrie de mostres relacionades amb la Guerra Civil, a l’exposició Aeronàutica (vol) interior l’artista Francesc Torres porta a la Sala Oval dos avions a escala 1:1 i rèpliques de dos models d’aeroplans que van participar en la Guerra Civil espanyola. Per explicar el lligam entre el sacrifici bèl·lic i el sacrifici per la fe religiosa, Torres juga amb la iconografia de la crucifixió i, en especial, amb la pintura gòtica del martiri de Sant Pere, del mestre Pere Serra (segle XIV).

10. Un gelat amb vistes

No és estiu si no es visita la zona monumental de Montjuïc. Sigui sol, en parella o amb la família, el que és segur és que difícilment es podrà tornar a gaudir de les vistes de la ciutat amb pocs turistes com succeirà aquest estiu. Compra un gelat a qualsevol de les guinguetes i gaudeix d’una vista privilegiada.

Fotografia | FERRAN DESCARREGA – POBLE ESPANYOL

Cultura

L’encís d’una estranya casa

Julien Gracq ens obre la porta a un territori amarat de misteri, introspecció i estranyesa

Publicat

on

Julien Gracq (1910-2007) és el pseudònim de Louis Poirier, un escriptor francès proper al surrealisme que es caracteritzà per una sensibilitat cap al paisatge i l’entorn rural que l’apropà més a la dels romàntics alemanys que no pas a la dels seus contemporanis.

La seva prosa poètica, com el bon vi, està plena de reminiscències i tocs que ens traslladen a altres espais (Wagner, Lautréamont, el Sant Greal, E. A. Poe…), i ens conviden a una degustació llarga, tranquil·la, profunda per poder captar totes les seves notes i gaudir-la com cal. De fet, és ben natural que una escriptura travessada i posseïda completament pel desig, hagi de ser paladejada amb calma per poder-ne detectar totes les seves textures.

La casa, la breu i fascinant narració que ens ocupa, ha estat publicada per una editorial mallorquina que destaca per la seva elegància i bon gust, Lleonard Muntaner. La deliciosa traducció està realitzada per un dels millors prosistes actuals de casa nostra, Julià de Jòdar, que ens regala una fascinant versió de la història d’un home que, en plena ocupació nazi de França, travessa periòdicament una terra eixorca i innominada, fins que un dia decideix deixar-se endur per l’atracció del misteri i endinsar-se en l’estranya casa que hi ha al fons del paisatge.

El lector que s’endinsi en aquesta casa hi trobarà ressons baudelerians, kafkians i impressionistes en el si d’una escriptura que materialitza l’espai, amb un personatge que s’entrelliga amb un espai, una característica molt comuna en moltes de les obres de Gracq: des d’Au château d’Argol (1938) a Un balcon en forêt (1958), passant, per exemple, per Un beau ténébreux (1945) o Le Rivage des Syrtes (1951). Atreviu-vos a entrar a La casa i gaudiu d’una corprenedora “iniciació espiritual enmig de la devastació”.

Continua llegint

Cultura

L’Ajuntament es decideix (per fi) a salvar el Teatre Arnau

Publicat

on

El Teatre Arnau es prepara per recuperar l’esplendor. Després de més d’una dècada d’espera i d’un llarg procés administratiu, l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat definitivament el projecte de rehabilitació. Les obres començaran durant el segon trimestre de 2025 i finalitzaran a principis de 2027, amb una inversió que supera els 10 milions d’euros. Aquesta actuació s’emmarca dins l’estratègia municipal per revitalitzar l’avinguda del Paral·lel i recuperar espais culturals històrics de la ciutat.

Un llarg camí fins a la rehabilitació

L’Ajuntament va adquirir l’edifici el 2011, després d’una etapa de decadència i clausura. El futur del teatre, però, no es va decidir de manera immediata: es va obrir un procés participatiu que va involucrar entitats i veïns del Poble-sec, el Raval i Sant Antoni. D’aquell diàleg va sorgir la voluntat de mantenir els elements arquitectònics originals, com la històrica façana i l’estructura de fusta, però adaptant l’espai a nous usos culturals i comunitaris.

El projecte definitiu ha estat dissenyat per H Arquitectes sota el nom “Boca a Boca”, seleccionat el 2018. Des d’aleshores, el model ha patit diverses modificacions, l’última de les quals suprimeix la planta soterrada per optimitzar l’espai i ajustar el pressupost.

Un nou centre per a la cultura comunitària

Quan reobri, el Teatre Arnau es convertirà en un espai polivalent dedicat a les arts escèniques i la cultura de proximitat. Però no tothom celebra el resultat final. Algunes entitats vinculades al procés participatiu inicial consideren que el model que s’ha aprovat s’allunya de la filosofia original. Especialment crític s’ha mostrat el projecte ‘Arnau Itinerant’, que defensa una gestió més vinculada a les entitats de barri i veu en aquesta reforma una “orientació massa institucionalitzada i comercial”. Afirmen que “la idea inicial no era aquesta”.

Ara, amb el calendari d’obres definit, queda veure com aquesta rehabilitació respondrà a les expectatives. La transformació del teatre està en marxa, però el debat sobre el seu futur encara continua obert.

Continua llegint

Cultura

Tornen les Festes de Santa Madrona amb activitats per a tota la família

Publicat

on

Del 14 al 16 de març, el barri celebra les Festes de Santa Madrona amb un programa variat d’activitats per a tots els públics, amb la plaça Santa Madrona com a epicentre.

Divendres, 14 de març

La festa comença a la tarda amb una cercavila amb la Gegantona Cinta i els Capgrossos de l’Escola Jacint Verdaguer. Els més petits podran gaudir d’una xocolatada infantil seguida d’un taller de danses tradicionals. La jornada es tancarà amb una ballada de sardanes.

Dissabte, 15 de març

Al matí, es podrà visitar el refugi 307, fer un itinerari històric sobre Leonor Ferrer i participar en un torneig infantil d’escacs. A partir de migdia, la plaça Santa Madrona s’omplirà d’energia amb una sessió de Taitxí, una actuació teatral amb “Vintash!” i un vermut popular.

A la tarda, es farà la tradicional paella popular, seguida d’un espectacle familiar. La música serà protagonista amb el “Dive Divoso DJ set”, l’exhibició de catifa floral i la missa de Santa Madrona. La nit acabarà amb sessions de DJ Sundance i DJ Cesar de Melero.

Diumenge, 16 de març

La jornada començarà amb una trobada de col·leccionistes a l’Escola Jacint Verdaguer. Al migdia, la plaça Santa Madrona acollirà la Diada Castellera amb la participació de diverses colles. A la tarda, hi haurà una botifarrada popular i la jornada es tancarà amb una binga musical amb PD Renatas.

Un cap de setmana de tradició, cultura i diversió!

Continua llegint
PUBLICITAT

El més llegit

Copyright © ZonaSec Comunicació, 2024