Connecta amb nosaltres

Societat

L’organització Cuidem Montjuïc neteja la muntanya cada mes

Una altra recollida de residus i brutícia el 21 de novembre

Publicat

on

L’organització Cuidem Montjuïc ja ha recollit 969 quilograms de residus des de la seva creació, el març de 2021. La iniciativa està promulgada per les veïnes del Poble-sec, que s’autodenominen ecologistes urbanes. Actualment, Chiara Pasotti, Chantal Hubert, Elinor Ridler i Justine Roux en són les coordinadores i s’encarreguen de dinamitzar recollides mensuals de residus a la muntanya de Montjuïc.

El seu objectiu és conscienciar la població i revisar les pràctiques de consum habituals. Fins al moment, ja han realitzat quatre neteges, d’una hora cadascuna, i tenen programada una cinquena; el diumenge 21 de novembre a l’esplanada del camp de futbol de la Satalia. En aquestes sessions, es troben fins a un màxim de 60 persones, per recollir tots aquells objectes que no formen part del medi natural. La majoria de residus provenen del plàstic, però estan tan desgastats que ja no poden reciclar-se. La resta es divideix segons la tipologia, es pesa per tenir un registre i es bolca en els contenidors pertinents. Aquells objectes que poden rebre una segona vida es regalen.

Un moviment comunitari

Les persones que hi participen són variades, hi abunden famílies amb infants, però també hi ha joves i persones grans. Majoritàriament són veïnes i veïns del barri, cosa que respon a un dels objectius de l’organització. “Volem crear comunitat i creiem que és molt important que la gent que viu en un espai, el cuidi”. Així ho expressa una de les impulsores, Chiara Pasotti, que afegeix: “les nostres neteges comencen amb la conscienciació de com és d’important reduir els residus. Reciclar hauria de ser l’últim pas, quan ja no saps què més pots fer amb l’objecte que tens”.

Segons les dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), Catalunya genera 4 milions de tones de residus municipals cada any. Aquesta dada, registrada el 2019, s’està incrementant exponencialment des del 2013 i significa que, cada dia, una persona produeix 1,4 kg de brossa. Per Chiara, els hàbits de consum estan desproporcionats: “Venim d’un segle amb molta pobresa, fruit de la guerra, i ara estem ansiosos per tenir més i més”.

A més consciència, menys residu

La solució que es proposa des de Cuidem Montjuïc és la conscienciació. Les organitzadores tenen present que molta de la brossa generada prové de turistes i botellades però, tot i això, creuen que tothom és responsable de l’espai en què viu pel que agraeixen la participació del veïnat.

En la tercera Fira d’Economia Social, Solidària i Sostenible del Poble-sec (2 d’octubre), l’organització va realitzar un taller de creació de cartells. Fets amb fusta, aquests incorporen frases i dibuixos d’alerta que apel·len a tenir cura de l’entorn. L’objectiu és generar consciència; una consciència que també volen apropar a les escoles del barri. Chiara Pasotti destaca la importància de revisar la manera que tenim de consumir i creu que és imprescindible que això comenci amb els infants i els joves.

Per inscriure’s en la cinquena recollida, només cal enviar un correu a cuidem.montjuic@gmx.es i assistir a la trobada, si pot ser, amb uns guants de jardineria. Com explica la Chiara, “amb què arribem a una persona més en cada neteja i que aquesta es plantegi canviar quelcom en la seva rutina ja és un èxit brutal”.

Continua llegint

Societat

Més a prop de la pacificació de la Ronda de Sant Antoni

L’Ajuntament estudiarà com actualitzar el projecte de reforma del 2018, basant-se en un estudi sobre les quatre rondes que uneixen l’Eixample i Ciutat Vella

Publicat

on

La llosa de formigó de la Ronda de Sant Antoni, que ha fet de frontera amb el barri del Raval aquests darrers anys, té els dies comptats. Si bé no existeix una data concreta, l’Ajuntament de Barcelona va comunicar que les obres per retirar la llossa i pacificar la zona començarien a finals d’any. Unes obres que, a hores d’ara, només compten amb un gran consens: la retirada urgent de la llosa que va servir de suport a les paradetes del mercat provisional fins al 2018. La resta d’elements centrals són elements de tensió entre veïns i comerciants, formacions polítiques i fins i tot els mateixos partits del govern de coalició municipal.

El darrer pla anunciat per l’Ajuntament inclou que en el futur hi passi un bus de baixada i hi hagi un doble carril bici. “Cap de les dues coses cal. El que volem és una pacificació real. Si hi ha trànsit, no ho és”, resumeix Xavier Caballé, portaveu de la Plataforma Propacificació de la Ronda de Sant Antoni.

A la recerca del consens definitiu

Tot i no existir un consens amb aquestes entitats, la segona tinent d’alcaldia i màxima responsable d’Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, va explicar que la intenció era licitar les obres de reforma de la via l’abril del 2023.  Un cop retirada la llosa, la nova Ronda de Sant Antoni no permetrà la circulació de cotxes, però sí de bicis i alguns autobusos (només en un únic carril de baixada). El projecte que planteja l’Ajuntament contempla un doble carril, bidireccional, per a bicicletes: “Ja tenim molta circulació de bicicletes per aquesta zona, així que ara es podrà fer de manera segura”, afirma el regidor del Districte de l’Eixample, Pau González.

La nova proposta també mantindrà els espais “puntuals” de càrrega i descàrrega, una de les peticions més reclamades dels comerços de l’espai. Els caps de setmana, però, la pacificació sí que serà total: l’espai de la ronda serà completament per als veïns, sumant-se així a la iniciativa “Obrim Carrers”.

L’Ajuntament preveu enllestir la retirada de la llosa el més aviat possible i que a principis d’abril del 2023 comenci tot el projecte final. “Mentrestant, farem activitats al carrer obertes a tothom per sumar-nos a les que ja estan fent els veïns del barri”, afirma González.

Continua llegint

Societat

El Nadal Solidari al Poble-sec

Recollida d’aliments bàsics, material escolar nou i productes d’higiene personal per a les famílies més necessitades

Publicat

on

Torna a ser desembre i, com cada any, el Poble-sec s’encén amb les llums de Nadal. Amb la mirada posada en la solidaritat i les relacions humanes, les vacances d’hivern es presenten com un període d’autoavaluació, però també de gaudi. Les entitats del barri, liderades per la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec han organitzat una sèrie de campanyes i esdeveniments per assegurar que així sigui.

Una de les propostes habituals és el Nadal Solidari. Juntament amb les Parròquies de Poble-sec, Càritas, Compartim Poble-sec, l’Associació Els Amics de la Plaça de Santa Madrona i Bona Voluntat en Acció, del 10 de novembre al 13 de desembre la Coordinadora dinamitza una recollida d’aliments bàsics, material escolar nou i productes d’higiene personal per a les famílies més necessitades del barri a diferents parròquies, centres cívics i escoles i instituts poblesequins.

A part de productes de primera necessitat, al Poble-sec també s’hi recolliran joguines. La Coordinadora d’Entitats fa una crida a particulars i empreses per poder col·laborar-hi. L’objectiu, com explica Antoni Reig, president de la Coordinadora, és “portar la felicitat i la il·lusió de cada any als infants del barri”.

Les joguines han de ser noves i es poden portar als llocs de recollida fins al 5 de gener. Algunes de les ubicacions són el Centre Cívic El Sortidor, la seu de Bona Voluntat en Acció, les parròquies del barri, el casal de Concòrdia, la seu dels castellers i la de la pròpia Coordinadora. Després, un centenar de voluntaris les classificarà en lots, organitzats segons edats i gènere, per a repartir entre 300 i 400 famílies amb infants del Poble-sec.

Activitats nadalenques

L’activitat no s’atura aquí i és que a principis de gener ve el patge reial al Poble-sec. El format encara està per decidir, i és que les entitats han de decidir si faran la tradicional rua o un acte estàtic. Així, la Patge Estel encara no pot revelar als infants quina serà la seva ubicació.

Finalment, de l’1 al 24 de desembre es celebrarà la tradicional Fira de Nadal a la plaça del Molino. Com és habitual, hi podrem trobar el verd per a decorar els tradicionals pessebres, les figuretes que representen els pastorets i els personatges bíblics que van viure el naixement de Jesús de Natzaret, entre els quals hi ha els Reis d’Orient, i altres peces d’artesania, com les cases, ponts i animals que formen part de la representació.

Continua llegint

Societat

Compte enrere per inaugurar el primer camp de criquet

La reforma comportarà 1,6 milions d’inversió i ja compta amb el projecte executiu aprovat

Publicat

on

Després de batre el rècord de suports en els darrers Pressupostos Participatius de Barcelona amb 2.890 vots a favor entre els 800 projectes presentats, els equips de l’Ajuntament de Barcelona ja treballen per poder tenir enllestit el primer camp de criquet de la ciutat a les instal·lacions de Julià de Capmany (Montjuïc). L’obra, pressupostada en 1,6 milions d’euros, suposarà la reforma integral de l’espai, la instal·lació de gespa artificial, el pintat de les línies de pitch, es crearà el túnel de batuda, la col·locació de punts de llum i la construcció de vestidors i la tanca perimetral.

El projecte, que compta amb el suport del programa Criquet Jove BCN, és una reivindicació de les jugadores d’aquest esport al Poble-sec. Ja l’any 2018 l’Institut Consell de Cent va organitzar la primera Lliga Femenina de Criquet de Barcelona per donar sortida a la pràctica espontània d’aquest esport al solar de Julià de Capmany i, pocs anys després, l’equip del mateix centre es va alçar repetidament amb el campionat d’una competició que no només aplegava noies poblesequines, sinó també d’altres barris com la Trinitat Vella o el Raval.

Un fenomen entre la comunitat estrangera

Cal tenir en compte que, si bé el criquet no és un esport especialment practicat pels catalans, sí que és un fenomen de masses en països com el Pakistan, l’Índia o Bangladesh. De fet, són els fills de moltes d’aquestes famílies migrants els que han fet aflorar la seva pràctica esportiva a la ciutat i, sobretot, al Poble-sec, on les comunitats d’aquests tres països ja representen el 6,5% de tot el veïnat.

Mentre que, per una banda, el disseny del nou camp de criquet ha comptat amb la implicació i validació de les jugadores del Poble-sec i de la Federació Catalana de Criquet, per l’altra, el passat novembre s’ha aprovat el projecte executiu definitiu i permetrà iniciar la reforma en els propers mesos.

Continua llegint
PUBLICITAT

El més llegit

Copyright © ZonaSec Comunicació, 2021