Connecta amb nosaltres

Societat

Allau de multes contra activistes pel dret a l’habitatge

El Sindicat de Barri del Poble-sec denuncia més d’una vintena de sancions durant l’octubre

Publicat

on

Nova estratègia policial. Amb l’objectiu d’evitar més imatges de violència física contra activistes pel dret de l’habitatge, el cos dels Mossos d’Esquadra ha començat a aplicar una nova línia d’actuació: l’ús implacable de la Llei de Seguretat Ciutadana, popularment coneguda com a Llei Mordassa. Segons denuncia el membre del Sindicat de Barri del Poble-sec, Nazario Torres, només durant l’octubre els activistes ja han rebut aproximadament 25 denúncies per valor de 600 euros la unitat, després d’haver sigut identificats i denunciats quan provaven d’aturar un desnonament al carrer de la Creu dels Molers.

“Aquest dijous 28 d’octubre els companys del sindicat hem intentat aturar dos desnonaments, però s’han acabat executant després que els Mossos d’Esquadra hagin fet un cordó policial i ens hagin amenaçat amb què qui decidís no marxar de la porta, seria identificat i sancionat”, explica Torres. Si bé temps enrere la consigna hauria sigut la de resistir al portal, des que s’han començat a rebre les multes que el sindicat dona lliure albir als activistes sobre si quedar-se i assumir la possible denúncia o enretirar-se. “Hem de tenir en compte que les persones que intenten aturar els desnonaments també són humils i es troben en situacions compromeses econòmicament, de manera que no poden fer front a unes multes amb un cost exagerat de 600 euros”, afegeix Torres.

La desincentivació de l’activisme

Segons assenyalen des del sindicat, la nova dinàmica policial els obligarà a replantejar-se les estratègies davant dels desnonaments, ja que en cas de rebre una segona multa, aquesta no és novament de 600 euros, sinó que ja ascendeix als 1.000 euros. “Setmanes enrere una companya va rebre una multa de 600 euros i una segona per desordres públics de 100 euros; des del sindicat vam celebrar una acció per recaptar fons i sufragar el cost, però és evident que ara no podem fer front a més de vint multes simultànies”, admeten.

Encara que des del front organitzat ja hagin provat de recórrer alguna de les sancions a la justícia, els jutges els han tombat, fet que de retruc els ha comportat haver d’assumir les costes legals dels advocats. “Abans, quan anàvem a aturar un desnonament ens trobàvem que era la comitiva judicial qui decidia què s’havia de fer, però ara ja veiem que són un espantaocells i que en realitat és el jutge qui d’avançada ja contacta amb la policia; quan ve la Brimo sabem que el llançament s’executarà, perquè davant l’amenaça de les multes nosaltres ja no hi podem fer res”, lamenta.

La fi de la llei mordassa?

Només un canvi legal en la Llei de Seguretat Ciutadana permetria posar punt final a aquesta pràctica que dona via lliure als agents policials a l’hora d’imposar aquestes sancions. Una reforma legislativa en la qual Torres no té cap esperança: “La llei ja porta molt de temps en marxa i mai ens han collat tant com fins aquest darrer mes: desnonament que es convoca, desnonament que s’executa gràcies a la Brimo dels Mossos d’Esquadra.

Continua llegint

Societat

‘Nou Montjuïc’, el full de ruta de la muntanya màgica

Publicat

on

Per

L’alcalde Jaume Collboni ha presentat el projecte ‘Nou Montjuïc’, que inclou diverses actuacions amb efectes directes al Poble-sec. Entre els canvis destacats hi ha la creació d’un nou barri entre el Paral·lel i Rius i Taulet, amb 500 habitatges públics, un poliesportiu municipal (veure pàgina 3) i un nou CAP que donarà servei al Poble-sec i la Font de la Guatlla. Aquesta iniciativa, dins d’un pla de 460 milions d’euros, es desenvoluparà durant la pròxima dècada.

La connectivitat també millorarà amb l’ampliació de l’L2 fins a Montjuïc, que connectarà el Poble-sec amb l’Anella Olímpica i la Marina del Prat Vermell. Fins que s’executi, la nova línia d’autobús X3, amb parada al Paral·lel, i el Montjuïc Bus (actual línia 150) facilitaran l’accés. A més, un nou carril bici de 6,6 quilòmetres unirà el Poble-sec amb la Font Màgica.

El Pla de Barris invertirà 15 milions d’euros al Poble-sec per a la renovació urbana, mentre que l’eix cultural del Paral·lel es reforçarà com a corredor de lleure connectat amb Montjuïc. La transformació del Morrot, amb un passeig per a vianants i bicicletes, i la renovació dels jardins històrics completen un pla que busca integrar el barri amb la muntanya.

Val a dir, però, que el pla ‘Nou Montjuïc’ més aviat condensa múltiples projectes ja en marxa o en procés de redacció.

Continua llegint

Societat

El repte del Pla Endreça

Publicat

on

El barri del Poble-sec es convertirà en un dels punts calents del Pla Endreça, el projecte impulsat per l’Ajuntament de Barcelona per transformar l’espai públic. Però darrere d’aquest gran anunci de millores, alguns veïns asseguren que s’amaga també el fantasma del col·lapse: més obres, sorolls i molèsties. 

El pla tindrà com a punt calent el Poble-sec. Les reformes inclouran la millora de l’enllumenat al passeig de Montjuïc, la renovació dels semàfors al carrer de Vila i Vilà o l’optimització del sistema de reg als parcs.

Actualitzacions, però, que generen desconcert. D’una banda, celebren la modernització: “Fa anys que patim carrers foscos. Qualsevol millora és benvinguda”, diu la Maria Fernández, veïna des de fa més de dues dècades. Però no tothom comparteix aquest entusiasme. “Estic farta d’obres eternes que mai acaben. Segur que quan les acabin ja caldrà tornar-les a fer”, es queixa la Rosa Vila, una altra resident.

El comerç local també es veu amenaçat per la situació. En Pere Solé pateix que el trànsit de vianants es redueixi dràsticament durant les reformes. “Estem farts d’obres que mai acaben. Qui vindrà a comprar si tot està en obres?”, lamenta.

El Pla Endreça forma part d’una estratègia de l’Ajuntament per posar a punt la ciutat, però, podria ser una operació de maquillatge amb conseqüències imprevisibles? El dubte plana sobre el veïnat.

Continua llegint

Societat

Els arqueòlegs documenten el refugi antiaeri 292, tancat al públic durant 80 anys

De seixanta metres de longitud, té accés pel carrer de Piquer, però no es pot visitar

Publicat

on

El Servei d’Arqueologia de Barcelona ha finalitzat la documentació del refugi 292, situat al carrer Piquer. Construït el 1938 durant la Guerra Civil, aquest refugi ha estat inaccessible durant més de vuitanta anys. Ara, gràcies als treballs d’excavació i estudi, s’ha pogut recuperar informació sobre la seva estructura i funció històrica.

El refugi, de seixanta metres de longitud, conserva cinc cartells originals amb instruccions per als veïns que hi buscaven protecció durant els bombardejos. Aquests missatges, escrits en català i castellà, indiquen normes com la de contribuir econòmicament al manteniment de l’espai i la cessió de seients a dones i infants. També, un dels cartells mostra una inscripció afegida a mà que evidencia el desacord d’alguns ciutadans amb el pagament obligatori.

Malgrat la importància històrica del refugi, encara no s’ha decidit si es podrà obrir al públic. “Encara s’ha de valorar si es podrà visitar”, expliquen fonts de l’ICUB a ZONA SEC. Tot i aquesta incertesa, la documentació de l’espai aporta més informació sobre la xarxa de refugis antiaeris de Barcelona.

Les tasques de documentació han comptat amb la direcció de l’arqueòleg Marc Larumbe Gallardo, de l’empresa Baula Recerca Arqueològica SL.•

Continua llegint
PUBLICITAT

El més llegit

Copyright © ZonaSec Comunicació, 2024