Connecta amb nosaltres

Societat

Allau de multes contra activistes pel dret a l’habitatge

El Sindicat de Barri del Poble-sec denuncia més d’una vintena de sancions durant l’octubre

Publicat

on

Nova estratègia policial. Amb l’objectiu d’evitar més imatges de violència física contra activistes pel dret de l’habitatge, el cos dels Mossos d’Esquadra ha començat a aplicar una nova línia d’actuació: l’ús implacable de la Llei de Seguretat Ciutadana, popularment coneguda com a Llei Mordassa. Segons denuncia el membre del Sindicat de Barri del Poble-sec, Nazario Torres, només durant l’octubre els activistes ja han rebut aproximadament 25 denúncies per valor de 600 euros la unitat, després d’haver sigut identificats i denunciats quan provaven d’aturar un desnonament al carrer de la Creu dels Molers.

“Aquest dijous 28 d’octubre els companys del sindicat hem intentat aturar dos desnonaments, però s’han acabat executant després que els Mossos d’Esquadra hagin fet un cordó policial i ens hagin amenaçat amb què qui decidís no marxar de la porta, seria identificat i sancionat”, explica Torres. Si bé temps enrere la consigna hauria sigut la de resistir al portal, des que s’han començat a rebre les multes que el sindicat dona lliure albir als activistes sobre si quedar-se i assumir la possible denúncia o enretirar-se. “Hem de tenir en compte que les persones que intenten aturar els desnonaments també són humils i es troben en situacions compromeses econòmicament, de manera que no poden fer front a unes multes amb un cost exagerat de 600 euros”, afegeix Torres.

La desincentivació de l’activisme

Segons assenyalen des del sindicat, la nova dinàmica policial els obligarà a replantejar-se les estratègies davant dels desnonaments, ja que en cas de rebre una segona multa, aquesta no és novament de 600 euros, sinó que ja ascendeix als 1.000 euros. “Setmanes enrere una companya va rebre una multa de 600 euros i una segona per desordres públics de 100 euros; des del sindicat vam celebrar una acció per recaptar fons i sufragar el cost, però és evident que ara no podem fer front a més de vint multes simultànies”, admeten.

Encara que des del front organitzat ja hagin provat de recórrer alguna de les sancions a la justícia, els jutges els han tombat, fet que de retruc els ha comportat haver d’assumir les costes legals dels advocats. “Abans, quan anàvem a aturar un desnonament ens trobàvem que era la comitiva judicial qui decidia què s’havia de fer, però ara ja veiem que són un espantaocells i que en realitat és el jutge qui d’avançada ja contacta amb la policia; quan ve la Brimo sabem que el llançament s’executarà, perquè davant l’amenaça de les multes nosaltres ja no hi podem fer res”, lamenta.

La fi de la llei mordassa?

Només un canvi legal en la Llei de Seguretat Ciutadana permetria posar punt final a aquesta pràctica que dona via lliure als agents policials a l’hora d’imposar aquestes sancions. Una reforma legislativa en la qual Torres no té cap esperança: “La llei ja porta molt de temps en marxa i mai ens han collat tant com fins aquest darrer mes: desnonament que es convoca, desnonament que s’executa gràcies a la Brimo dels Mossos d’Esquadra.

Continua llegint

Societat

Un bloc de la plaça de Santa Madrona, a un pas de canviar veïns per turistes

La família propietària, que té uns altres 300 habitatges, renova els contractes de lloguer als inquilins mes a mes des de fa anys

Publicat

on

A un pas de quedar-se al carrer. O, més aviat, a sis mesos de perdre l’habitatge. Aquesta és la situació en què es troben quatre famílies que viuen al número 2 de la plaça de Santa Madrona. La raó: han aconseguit forçar una pròrroga del lloguer que tenen signat, malgrat que els propietaris els volien fer fora el pàssat 30 d’abril per destinar els pisos a habitatges turístics. Tal com ha denunciat el Sindicat de Barri del Poble-sec, aquestes llicències (unes cinc en total) les va aconseguir la propietat quan el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va tombar momentàniament el pla que prohibia la creació de nous allotjaments turístics.

En el mateix sentit, des del Sindicat de Barri denuncien que no es tracta d’un petit particular qui vol expulsar aquestes quatre famílies, sinó que es tracta d’un gran tenidor. Tal com han exposat en roda de premsa, es tracta d’una empresa familiar que té en cartera fins a 300 pisos a l’àrea metropolitana de Barcelona. Un patrimoni que ara volen començar a orientar cap al negoci turístic. De fet, es tracta d’una operació similar a la que va saltar a l’esfera mediàtica fa unes setmanes, quan es va conèixer que un propietari volia expulsar a tots els veïns d’un bloc del carrer de Tarragona per fer allotjaments turístics amb les llicències que va aconseguir durant el mateix impàs del TSJC.

Pressió a la propietat

Segons els afectats, també hi hauria entre dos i tres pisos més del bloc de Santa Madrona que tindrien la llicència turística sol·licitada, però, en aquest cas, l’atorgament estaria en litigi judicial. Una circumstància que no anul·la el neguit de les famílies, les quals des de l’any 2020 s’han vist abocades a renovar el seu contracte de lloguer mes a mes (en comptes de fer-ho anualment a conseqüència d’una clàusula del contracte que desconeixien). Si bé els inquilins dels pisos amb llicència van rebre a finals de març un burofax que els feia fora de casa seva, a hores d’ara han aconseguit una pròrroga de sis mesos. Un oxigen que ara volen aprofitar per fer que la justícia revoqui les llicències.

Escletxes legals

En paral·lel, l’Ajuntament de Barcelona també ha començat a treballar en una escletxa legal per retirar la llicència turística que se’ls va atorgar. Segons assenyalen des del consistori, la llei catalana estableix que es pot retirar la llicència si no s’ha fet ús d’aquesta transcorreguts tres mesos des de la presentació de la comunicació. Per últim, destacar que des del Sindicat de Barri exigeixen a la propietat una negociació per establir unes condicions de lloguer dignes per als inquilins, de manera que aquests no hagin de marxar del barri.

Continua llegint

Societat

Inaugurat l’espai del solar de l’antic Teatre Talia

Amb una festa evocadora del vell Paral·lel de les revistes, el cabaret i el music-hall, el passat 11 de març es va celebrar l’obertura al barri del solar de l’antic Teatre Talia

Publicat

on

Després d’un any de la seva expropiació, l’Ajuntament de Barcelona va celebrar una festa d’inauguració de l’espai d’estada i d’ús veïnal del solar de l’antic Teatre Talia, a l’avinguda del Paral·lel, cantonada amb Borrell. L’espai té un escenari d’obra on fer actes culturals, una zona d’estada amb bancs, petites jardineres i arbres i horts urbans que gestionaran escoles i entitats.

Ja feia molt de temps que el solar d’aquest conegut teatre estava en desús i els veïns i veïnes reclamaven que l’Ajuntament l’expropiés per tal de construir equipaments i pisos públics. A principis del 2022, el consistori va fer efectiva l’expropiació del terreny per 5,7 milions d’euros, i el veïnat i l’administració van acordar fer un espai provisional per a donar-li ús abans no es faci la reconversió total del solar.

Una iniciativa molt benvinguda pel veïnat

Els jardins s’han estrenat amb un escenari d’obra, uns horts urbans i amb una figuera que ha estat conservada després d’una delicada operació de cirurgia botànica. Queda pendent d’instal·lar una zona de joc infantil, més que res perquè els tràmits per a licitar-la i fer la comanda a fàbrica no han anat compassats amb la resta dels treballs. Seran la guinda del que, després de debatre-ho amb el veïnat, s’ha decidit que sigui aquest parc, petit, sí, però molt benvingut en aquesta frontera del barri de Sant Antoni.

L’artista Brigitta Lamoure i la ballarina Susana Larriba van ser les encarregades de conduir la celebració, que també va comptar amb l’espectacle infantil de Petjades Musicals i les actuacions dels grups Luismi Segurado Trio, amb influències del jazz més bebop, i Montes Turquesa, amb un estil on convergeixen el neo-soul i el hip-hop. Per altra banda, també hi va haver parlaments de l’Associació de Veïns de Sant Antoni, la presidenta del Districte, Eva Baró, i el regidor del Districte, Pau González.

Tot i la gran assistència del veïnat, un dels fets que ha aixecat polèmica després de la descoberta de l’espai ha estat la imatge virtual que es va presentar en el moment d’ensenyar el projecte i el resultat final que els veïns s’han trobat. Si bé a la imatge inicial es podien observar un predomini de les zones verdes, la inauguració ha mostrat que el verd i la natura no en són protagonistes. Tot i així, Toni Oller, de l’Associació Talía Olympia, comenta que el veïnat està molt satisfet de la inauguració: “Es pot generar un Espai Talia als Jardinets del Talia i agermanar-los a la Sala Mercat com espais urbans, amb especialitats de música i dansa, com han fet amb els Cinemes Texas, que serà un espai per al cinema i el teatre”.

Continua llegint

Societat

L’Escola Jacint Verdaguer es planta enfront la contaminació acústica

L’AFA es mobilitza per la pacificació del carrer Lleida i el carrer Rius i Taulet

Publicat

on

Famílies i alumnes de l’escola Jacint Verdaguer, al barri del Poble-sec demanen que es pacifiqui el carrer Lleida per fer amable l’entorn escolar. Des de l’AFA denuncien que hi ha molt trànsit i que això provoca contaminació i soroll que afecta negativament l’alumnat, i per això s’han fet talls de carrer per reivindicar-ne la pacificació.

Des de l’AFA de l’escola asseguren que el carrer Lleida està suportant una càrrega de trànsit molt superior a la que hauria de tenir un entorn escolar i que això provoca un problema de contaminació, tant atmosfèrica com acústica. Per aquesta raó, ja des del curs passat, demanen mesures que redueixin el trànsit d’aquest carrer.

Aquesta acció es dóna en el marc de Revolta Escolar, que són diferents AFAs i AMPAs de tot Catalunya, amb la col·laboració d’entitats veïnals i ecologistes, que estan promovent talls de carrer davant les escoles cada primer divendres de mes a l’hora de sortida de l’escola per tal de reclamar una major pacificació als entorns escolars, menys contaminació i menys soroll.

Protestes conituandes

La protesta va començar a Barcelona el desembre de 2020, amb 20 escoles fent 17 talls de carrer. Des de llavors no ha parat de créixer: durant el curs 20/21 van fer 12 divendres de protesta. Actualment ja son més de 100 centres mobilitzats a 17 ciutats diferents Catalunya i de l’Estat espanyol: Badalona, Barcelona, Bilbao, Cardedeu, Cartagena, Getafe, Girona, Guadalajara, Lugo, Madrid, Melilla, Mollet del Vallès, Olot, Sabadell, Sant Cugat, València, Vigo i Saragossa.

Per reivindicar la pacificació del carrer i de forma conjunta amb infants, famílies, direcció i escola, van tallar el trànsit a la sortida de l’escola. Laia Pérez, presidenta de l’AFA Jacint Verdaguer, comenta que “és una escola de màxima complexitat, amb una gran pluralitat de procedències, cultures i costums, pel que no veurem una protesta des de la mateixa perspectiva. Hem intentat fer una tasca pedagògica amb totes les famílies, a més a més de fer que els talls tinguin activitats lúdiques amb música, circuits i d’altres”.

Insonoritzar les finestres

Ara per ara, al carrer Lleida s’ha reforçat la senyalització horitzontal de velocitat de la via, que és de 30 km/h, ja que és un entorn escolar. També s’ha col·locat un radar pedagògic al pas de vianants que hi ha just abans de l’escola, que informa als conductors de la velocitat a la qual condueixen el seu vehicle per alertar-los en cas que superin el límit permès. Des de l’AFA també reclamen que s’insonoritzin les finestres, com a mínim les del carrer Lleida, perquè no aïllen del soroll, ni del fred, ni de la calor, ja que l’edifici és de 1929. “Des del Districte i el Consorci ara comencen a mostrar interès en canviar algunes coses, nosaltres seguirem sortint al carrer amb #RevoltaEscolar”, apunta Pérez.

Continua llegint
PUBLICITAT

El més llegit

Copyright © ZonaSec Comunicació, 2021