Connecta amb nosaltres

Economia

Intel·ligència artificial per a la Història

Publicat

on

Tots hem vist estàtues d’emperadors romans, d’escriptors famosos o quadres de celebritats, però són obres d’art tot i que siguin excel·lents. En la majoria d’ocasions desconeixem la realitat, és a dir, com era aquell personatge històric en carn i ossos. Els historiadors porten dècades intentant esbrinar-ho, però ara som a l’era de fer realitat el que abans era impossible.

Avui, la tecnologia permet arribar on mai s’havia arribat. Mitjançant la Intel·ligència Artificial (IA) aplicada a múltiples imatges d’aquells personatges s’ha arribat a reproduir de forma realista la seva aparença. Però no només això, el potencial d’aquesta tecnologia és tan gran que fins i tot s’ha aconseguit recrear aquells personatges i saber com serien avui dia, adaptats a l’estètica dels nostres temps. Els resultats es poden veure a la fotografia adjunta. Són més curiosos que científics però no deixen d’apropar-nos a aquells personatges i veure’ls més a prop, com les persones que realment eren.

Si ens fixem en la fotografia adjunta aquestes persones no existeixen, són reproduccions digitals basades en IA que ens mostren com serien actualment certs personatges històrics. A la primera filera hi trobem a Napoleó Bonaparte, Mozart i Juli César. A la segona filera hi trobem la model del quadre La Mona Lisa de Leonardo Da Vinci, William Shakespeare i a Isabella Eugenie Boyer, duquessa i esposa del propietari de les màquines de cosir Singer, però més famosa per ser la model de l’estàtua de la Llibertat. La tecnologia no deixa de sorprendre’ns per la seva capacitat de fer-nos entendre el passat i construir el futur.

Continua llegint

Economia

La inflació pot haver tocat sostre

S’apliquen remeis d’inflació de demanda a l’actual inflació d’oferta, per la covardia dels polítics a perdre les seves poltrones si prenen altres mesures

Publicat

on

Per

L’IPC definitiu d’octubre, ha resultat en un increment interanual dels preus del 7,3% en el conjunt de l’Estat i del 6,8% a Catalunya, la dada més baixa de totes les comunitats, després de la de Madrid (6,3%). Quan llegiu aquestes línies ja s’haurà publicat la dada avançada de l’IPC de novembre (la definitiva, el 15 de desembre). Però el més preocupant és que la inflació subjacent, la més estructural, que no inclou els components més volàtils i conjunturals com són l’energia i els aliments frescos, es manté en el 6,2%, en una progressió sempre al alça des del 0,0% de l’abril del 2021 fins al 6,4% de l’agost d’enguany. Per cert, una dada que demostra que la guerra d’Ucraïna no n’és la causa malgrat que hagi afegit llenya al foc.

No tot és culpa de Putin

La inflació pot ser causada per l’excés de demanda o per la manca d’oferta. L’actual és d’oferta, però el remei aplicat és el mateix que si fos de demanda: apujar els tipus d’interès. Per què? Doncs perquè actuar sobre l’oferta és més complicat i té conseqüències polítiques i els polítics segueixen enganxats a les seves poltrones. Mesures possibles? Modificar els sistemes de càlcul del preu de l’energia, crear centrals internacionals de compra de primeres matèries, impostos progressius sobre el luxe en funció del valor, analitzar l’eficiència de cada cèntim de despesa pública, etc. A llarg termini els preus baixaran perquè l’increment de tipus d’interès farà que l’economia es vagi aturant, però amb un cost social molt elevat. Diran que la culpa és de Putin, però, i les tones de diner gratuït injectat al sistema els darrers anys? I l’augment del deute públic? I l’incompliment dels compromisos de dèficit?

‘Mestrestant’

Per incompliments, el del partit que administra el mestrestant de la Generalitat amb només un 24,4% de suport parlamentari, després de renegar de l’1-O, mentre no para d’ampliar la seva base espanyolista segons el CEO, i ara convertit en el masover de la colònia castellana. Fins i tot ha pactat la “supressió” del delicte de sedició, ara dit “desordre públic agreujat”: serà delicte “intimidar persones o coses”. Com diu Antonio Baños en una piulada: “ja tinc una cadira acollonida”. Les “mirades d’odi” que veien els piolins en nosaltres ara són terrorisme. Caldrà manifestar-se amb ulleres de sol. I mentrestant… els bascos pacten amb l’Estat pagar només 1.472 milions d’euros pel cupo, dels 15.963 recaptats el 2021. Catalunya en va recaptar 44.200, dels quals ens tornaran només 26.600 el 2023. I mentrestant… davant el no de la Generalitat a ampliar l’aeroport, Aena anuncia que invertirà 2.400 milions més a Barajas. I mentrestant… 1.500 empresaris catalans i valencians pidolen a Barcelona l’eix del Mediterrani parlant en castellà! (alguns d’ells van treure les seus de Catalunya). I mentrestant… el suïcidi de la nació catalana està servit.

JOSEP MARIA TORREMORELL

Economista

Continua llegint

Economia

Suspens en la gestió de residus

La meitat dels establiments comercials inspeccionats per l’Ajuntament no separa bé els residus i desborda els contenidors destinats al veïnat

Publicat

on

Si bé el reciclatge per part del veïnat és més aviat una recomanació que no pas una obligació, en el cas dels establiments comercials la normativa municipal en matèria de gestió de residus és ben diferent. Un aspecte, però, que sembla que no tots els gerents de negocis del Poble-sec semblen conèixer, ja que la darrera macroinspecció duta a terme per la Direcció de Serveis d’Inspecció el passat octubre ha deixat unes xifres preocupants: dels 79 locals comercials que han visitat al Poble-sec, més de la meitat no gestionaven bé els residus que generaven.

Fonts municipals assenyalen que la inspecció no va tenir un caràcter sorpresa per als responsables dels establiments. Segons han explicat a ZONA SEC, dies abans diferents equips d’informadors van visitar i explicar als comerços de les zones amb recollida de residus específica i individualitzada com han de gestionar els residus i el cartó comercial (horaris, dies, llocs on dipositar-lo, etc.). Malgrat tot això, el 51% dels comerços inspeccionats dies després van seguir presentant algun incompliment en relació amb la gestió dels residus que generaven. Irregularitats que, segons les mateixes fonts, han derivat en sancions de fins a 300 euros.

La restauració, el sector més inspeccionat

Les dades a les quals ha tingut accés aquest mitjà de comunicació posen de relleu el fet que els equips d’inspecció s’han centrat sobretot en els locals de restauració. Dels 79 negocis inspeccionats, 25 eren restaurants (15 dels quals no feia un bon tractament dels residus) i uns altres 10 només tenien servei de bar (la meitat dels quals també han rebut una sanció). Pel que fa al negoci de l’alimentació en general, s’han visitat fins a onze locals i només quatre han esquivat la multa.

Des del consistori assenyalen que l’actuació d’inspecció s’ha emmarcat en la campanya de corresponsabilització del Pla Cuidem Barcelona, després de detectar un gran nombre de contenidors desbordats per culpa de l’ús que en fan els comerços, quan en realitat només els poden fer servir els veïns. De fet, recorden que els establiments ja compten amb un sistema de recollida comercial. En aquest cas, cal destacar que si bé al conjunt de la ciutat un de cada tres establiments incompleixen la normativa, al Poble-sec han resultat ser la meitat del total.

Continua llegint

Economia

Cap a la setmana laboral de quatre dies

La setmana laboral de quatre dies ha demostrat ser beneficiosa per empresaris i treballadors, almenys en les grans empreses

Publicat

on

Per

La Llei de Fàbriques britànica del 1850, va obligar els molins tèxtils a tancar els dissabtes a les dues de la tarda i així va néixer la “setmana anglesa” de cinc dies i mig. Aquí tardaria gairebé un segle en arribar, com a pas previ a la setmana de cinc dies. Ara s’està provant la setmana laboral de quatre dies, que pot fer-se de tres maneres: la primera és la que s’ha aprovat a Bèlgica, consistent en repartir les mateixes hores setmanals en quatre dies: el treballador cobra el mateix, però té l’avantatge de gaudir de tres dies de festa a la setmana. Una segona via és reduir tan la jornada laboral com el sou, i la tercera manera és reduir les hores de feina i mantenir la retribució, però si es produís una pèrdua de productivitat no crec que els accionistes hi estiguessin d’acord.

Ara hi ha en marxa la prova pilot 4 Days Week Global en la que hi participen més de 180 grans empreses de més de 3.000 treballadors de diversos països. Un tast dels primers resultats: el 88% dels empresaris ho veuen positiu, atès que en el 49% la productivitat ha augmentat i en el 46% s’ha mantingut. Per això, el 86% d’aquestes empreses volen mantenir la setmana de quatre dies quan acabi la prova pilot. Al 63% de les empreses els va resultar més fàcil atraure i retenir talent, i el 78% dels empleats són més feliços i estan menys estressats: poden descansar més, i compaginar millor la feina amb la vida familiar i personal,  redueixen temps de desplaçaments i estalvien en transport uns 3.700 euros anuals. Això no obstant, en les empreses més petites, la prova no ha funcionat tan bé. Trobareu més informació a www.4dayweek.com.

Els que encara treballen menys són els nostres representants polítics, amb privilegis de tota mena i sous que ells mateixos es fixen. Aquests pactes sí que es compleixen. En canvi, les lleis aprovades pels partits pseudoindependentistes del Parlament, que haurien millorat la vida dels ciutadans, són tombades per l’Estat profund, mitjançant la màfia judicial: impost a l’energia nuclear (2014), taxa als operadors d’internet (2015). I el 2016: el decret-llei contra la pobresa energètica, impost als habitatges buits, igualtat efectiva homes-dones, prohibició del fracking, llei d’emergència de l’habitatge, llei contra el canvi climàtic. Si aquest Parlament de fireta no violenta la legalitat espanyola, l’última colònia castellana d’Europa està perduda, però lamentablement tenim traïdors dins del Parlament. No oblideu el que va dir Kenneth Rogoff, execonomista de l’FMI i professor de Princeton i Harvard: “Catalunya, aïllada, seria un dels països més rics del món” (diari Ara, del 4 d’abril de 2011).

Josep M. Torremorell      

jmtorremorell@yahoo.com 

Continua llegint
PUBLICITAT

El més llegit

Copyright © ZonaSec Comunicació, 2021