Connecta amb nosaltres

Cultura

La Sala Barts es converteix en Paral·lel 62

La nova gestora encara el repte de convertir la sala en una Casa de la Cultura i en una Casa de la Música

Publicat

on

Obre les portes la primera Casa de la Cultura de Barcelona. Després d’anys de gestió de la Sala Barts per part de The Project, des d’aquest estiu l’equipament municipal ha passat a mans de la UTE de cooperatives L’Afluent, Quesoni i la Sala Upload. Un conglomerat d’entitats que, sota l’encàrrec de l’Ajuntament, haurà de donar un nou caràcter a l’espai rebatejat amb el nom de Paral·lel 62. Tal com l’han presentat aquest passat octubre, el seu projecte es basarà en permeabilitzar el món de la música a altres disciplines: “Volem trencar l’hegemonia, treballar diverses disciplines, trencar tòpics d’emergents, consolidats… volem acollir el màxim de gent possible i generar el màxim d‘interacció i diàleg”, ha expressat la representant de la UTE, Anna Cerdà.

Segons la mateixa portaveu, el nou projecte neix amb la vocació “de sumar, no restar; no venim aquí a cancel·lar res”, ha assenyalat respecte a la continuïtat d’alguns espectacles consolidats per l’anterior gestora cultural. L’exemple: El Petit Príncep com a icona del Nadal més familiar. En tot cas, explica, la intenció és deixar enrere una marcada programació comercial per convertir la sala en un espai-laboratori. Segons el delegat de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, Daniel Granados, “ha de ser un nou tipus d’equipaments; la idea és que no només sigui un espai de difusió, sinó també d’ajuda a la creació”.

La voluntat: esdevenir Casa de la Música

Si bé la sala Paral·lel 62 s’ha projectat com una Casa de la Cultura (la primera que es basteix a Barcelona), la intenció de les entitats gestores i de l’Ajuntament és que una part de l’espai també passi a ser un engranatge més de la xarxa de Cases de la Música de Catalunya. Dit d’una altra manera, que l’equipament esdevingui “un espai que vetlli perquè les noves espurnes creatives puguin conquerir espais de centralitat i tinguin la seva oportunitat”, ha exposat el regidor de Cultura, Jordi Martí. En tot cas, tant consistori com gestora admeten que Paral·lel 62 haurà de trobar la seva pròpia lògica en la xarxa de Cases de la Música: “Segurament no serà, ni tindrà el mateix funcionament que la Casa de la Música de Manresa”, han exemplificat.

Ja de cara a la present temporada, Paral·lel 62 treballa amb una programació multidisciplinària i de noms propis com els de Hiromi, El Soterrani, Pony Bravo, Culturopolis, Facu Díaz o Mariona Escoda, entre d’altres.

Continua llegint

Cultura

Horrors d’Estocolm

Natt och Dag ha escrit una brillant trilogia de novel·la històrica amb notes terrorífiques

Publicat

on

Niklas Natt och Dag (Estocolm, 1979) és, sense cap dubte, el darrer diamant del que coneixem com novel·la negra nòrdica, un calaix de sastre en el que hi hem fet cabre des de Stieg Larsson fins a Camilla Läckberg, passant per Åsa Larsson, Henning Mankell, Jo Nesbo, Arnaldur Indriðason o Anne Holt. Però, com veurem, ens equivocaríem si pensem que les novel·les de Natt och Dag són més del mateix.

Aquest jove autor va irrompre el 2017 amb 1793. El llop i el vigilant, la primera part de la trilogia de Bellman noir. En aquesta obra, Natt och Dag hi barreja de forma sensacional la novel·la històrica amb elements del millor thriller –el grau d’excel·lència en la seva escriptura ha fet que l’obra hagi estat comparada amb El nom de la rosa d’Umberto Eco–.

L’escriptor va demostrar amb 1794. El foc i el minotaure que l’èxit no havia estat una casualitat, atrapant encara més el lector en la segona part de les aventures del vigilant Mickel Cardell i Anna Stina Knapp en un Estocolm terriblement fosc. Però encara quedava el millor: 1795. La germandat, un magnífic tancament per a la trilogia en el marc d’un Estocolm més corrupte que mai.

La trilogia ha estat traduïda al català per  Jordi Boixadós per a l’editorial Proa i, en un parell de setmanes, ja els tindrem tots tres en butxaca –un format ideal per a dur-los de vacances aquest estiu!–. En aquestes traduccions, Boixadós (1958) hi demostra la seva gran sensibilitat lingüística. Per cert, si voleu que aquest encís perduri, us proposo que llegiu alguna novel·la del mateix Boixadós, “el Tarkovski de les lletres catalanes”, com la magnífica Mentre la neu sigui blanca (2022) o l’excel·lent novel·la negra, L’home que comptava diners (2015).

Continua llegint

Cultura

Saturació d’espectacles culturals durant l’estiu

Trobar un equilibri entre la quantitat d’esdeveniments i la preservació de la qualitat de vida del veïnat és essencial

Publicat

on

Amb l’arribada de l’estiu, el Poble-sec es prepara per rebre una allau de festivals culturals que ompliran els seus carrers de música, art i entreteniment. No obstant això, aquesta proliferació d’esdeveniments també planteja interrogants sobre la saturació del barri i l’equilibri necessari per mantenir la qualitat de vida dels seus residents.

Si bé aquests festivals contribueixen a la vitalitat i dinamisme del barri, alguns residents expressen preocupació per la creixent saturació i els impactes associats. L’augment de l’afluència de visitants durant els esdeveniments pot donar lloc a soroll excessiu, congestió als carrers i dificultats per per tal d’accedir a serveis bàsics. A més, la pressió sobre l’habitatge s’intensifica amb el creixement dels lloguers turístics, la qual cosa desplaça a alguns residents i amenaça la cohesió social del barri.

Ple a la muntanya de Montjuïc

Només aquest estiu, la muntanya de Montjuïc albergarà els concerts del Poble Espanyol (Elrow, l’OFFSònar, el Brunch electrònic) i la riuada de gent que gaudirà del cinema a la fresca a la Sala Montjuïc, i així també amb l’extensa programació del Festival Grec. A banda, evidentment, de totes les sales de festes que viuen a l’estiu una pujada d’assistència de turistes.

Beneficis econòmics

És important destacar que els festivals també són una oportunitat perquè el barri es beneficiï econòmicament i es promogui el turisme cultural, però tampoc és bona la sobresaturació de programació cultural. És essencial trobar un equilibri entre la promoció d’esdeveniments i la preservació de la qualitat de vida del veïnat, cosa que s’assegura amb la deslocalització i no en un únic espai dels espectacles, com fa uns anys que fa el Festival Grec, que no se celebra només al Teatre Grec sinó també a molts altres punts de la ciutat.

Continua llegint

Cultura

100 anys de l’Escacs Comtal Club amb Miguel Illescas d’invitat

Exposicions, sopars, tornejos i un documental són els protagonistes de les celebracions del centenari del club

Publicat

on

Aquest any l’Escacs Comtal Club celebra una fita significativa en la seva història: el seu centenari com a referent dels escacs a la ciutat. Fundat el 1923, és un dels clubs d’escacs més antics d’Espanya, i una de les 13 entitats que varen fundar la Federació Catalana d’Escacs el 1925. En tot aquest temps, el club ha estat un bastió per als amants d’aquest apassionant joc, promovent la companyonia, l’aprenentatge i la competència entre els seus socis i jugadors de totes les edats.

A principis del segle XX, quasi tots els jugadors d’escacs de Barcelona es trobaven a la Sala Imperio. Quan aquesta va desaparèixer el 1918, es van dispersar. El 20 de novembre de 1923 té lloc al Café Condal de l’avinguda del Paral·lel l’acte de fundació del Club. “El Club era una manera no només de jugar als escacs, sino de fer vida social amb la familia, cosa que actualment s’ha perdut força”, comenta Gerard Rodríguez, president de l’Escacs Comtal Club.

Aquí va començar Illescas

Durant aquests cent anys ha estat un lloc de trobada i ha fomentat la participació activa de joves promeses, com és el cas de Miguel Illescas, avui dia Gran Mestre Internacional dels escacs, que va començar el seu camí en aquest petit club.

En el marc del seu centenari, l’Escacs Comtal Club ha programat una sèrie d’esdeveniments commemoratius. Entre ells s’inclouen un torneig en què conviden a 9 clubs de la ciutat per competir al Centre Cívic El Sortidor, programat per l’1 de juliol al matí, un matx de 12 vs 12 contra el Barcelona Club d’Escacs (un altre club centenari), un torneig individual per a federats a la tardor, i un sopar de socis i exsocis en què es durà a terme una entrega de plaques commemoratives i la tria d’un president d’honor, a finals de novembre. De forma simultània, estan gravant un documental sobre aquests 100 anys de vida i faran una exposició al Centre Cultural Albareda, de la qual encara queda per confirmar la data.

Continua llegint
PUBLICITAT

El més llegit

Copyright © ZonaSec Comunicació, 2021