Connecta amb nosaltres

Societat

10 plans per sobreviure a l’agost

La guia estival per esquivar les altes temperatures, socialitzar i fer el guiri al teu propi barri

Publicat

on

Les estadístiques municipals assenyalen que un de cada tres veïns no marxen de vacances. Una dinàmica que deixa desemparats de plans als poblesequins que no tenen controlada l’agenda d’oci i activitats que queda activa durant el mes d’agost. Per aquesta raó, des del ZONA SEC et proposem 10 plans perquè puguis sobreviure a les altes temperatures ben a prop del sofà de casa. El millor? Que potser són idees que al llarg de l’any ni t’hauries proposat de fer i que ara pots decidir gaudir amb els amics, en família, la parella o… per què no, tot sol! Tu també pots farcir el teu Instagram d’stories sense haver de marxar a Punta Cana.

1. A vista d’ocell

Cansat de desplaçar-te sempre a peu, en metro o autobús? T’imagines veure el barri i tota la ciutat des del cel? Fa dècades que pots fer-ho, però segurament mai se t’ha acudit pujar al Telefèric de Montjuïc. Els seus 750 metres de recorregut permeten gaudir d’unes vistes incomparables, amb un trajecte que comença a l’estació del Funicular i que pots fer amb tota la família fins al Castell de Montjuïc acompanyat de set persones més. La forma més ràpida i espectacular d’arribar a la següent destinació de la ruta estival, des de 10 euros.

2. Sala BCN

Un cop enfilats al punt més alt de la muntanya, s’obre l’opció de visitar el pati d’armes del Castell de Montjuïc i assistir a algun dels concerts de la Sala BCN, la proposta cultural de l’Ajuntament de Barcelona. La programació compta amb concerts que van des de Júlia Colom fins a Marta Knight, passant per Guineu, Maio, Lma Afrobeat Ensemble o Kwame Adzraku, entre d’altres. A més, cada dia de concert també hi ha programada una DJ Session.

3. Del Poble-sec a la Grècia clàssica

Una mica més avall del castell, el Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) presenta Els Bronzes de Riace. La mirada artística de Luigi Spina. Una exposició fotogràfica que gira al voltant d’una de les troballes més excepcionals de la història de l’arqueologia. A través de les imatges en gran format del fotògraf Luigi Spina, l’espectador podrà recórrer amb detall l’anatomia de les estàtues dels dos herois grecs. Cal recordar que el vaixell que transportava les escultures va naufragar a l’antiguitat i van haver d’esperar al fons del mar fins a ser descobertes per atzar l’any 1972.

4. MNAC

Un agost més la visita al MNAC resulta pràcticament obligatòria. Enguany el museu presenta fins a quatre exposicions temporals: Dones visionàries, en la que s’analitza la singular creativitat de dues dones, la catalana Josefa Tolrà (1880-1959) i la britànica Madge Gill (1882-1961); Tensions i revoltes, la qual aplega part de la donació que ha fet l’artista Ferran García Sevilla al museu; La nova fotògrafa, en la que s’exposa l’obra de Mey Rahola; i Trena, la gran obra escultòrica de Laia Estruch que ocupa tota la Sala Oval.

5. Nits de rumba, blues i òpera

Tots els diumenges d’aquest estiu des de les 19 fins a les 22.30 hores el Poble Espanyol acull els tardeos de rumba amb els grups més rellevants del gènere musical: Piratas Rumbversions, Sabor de gràcia (trio) o Alma de Boquerón, entre d’altres.

Una proposta musical a la qual se’ls afegeixen els dimecres amb els vespres de blues. Tal com destaquen des de l’organització, la idea és combinar des del blues més melòdic, fins al més ballable ja no només els dimecres, sinó també els dissabtes 12 i 26 d’agost.

Per últim, els divendres serà el torn de la P!Ópera, una proposta destinada a (re)descobrir l’òpera clàssica a l’aire lliure, ja sigui assegut/da o bé estirat/da sobre la gespa. A més, el públic també tindrà l’oportunitat de gaudir d’un sopar tipus pícnic basat en productes de proximitat.

6. Tribut als clàssics del rock

En cas d’optar per estils musicals diferents, enguany el Poble Espanyol torna a ser la seu del Mahou Rock&Grill, el festival dels apassionats del rock. Una cita a l’aire lliure amb deu bandes tribut que faran tremolar la muntanya tots els dijous d’agost. Entre els artistes convidats, les bandes més emblemàtiques de la història: Iron Maiden, AC/DC, Kiss, Guns N’ Roses, Metallica o Motörhead, entre d’altres.

7. La Jamboree, al Paral·lel

Per celebrar el primer aniversari de Rhythm’n’Jamboree, la Sala Paral·lel 62 celebrarà diumenge 27 d’agost una trobada de primer nivell amb la Barcelona Big Blues Band, Dani Nel·lo, Wax & Boogie i el grup vocal The Sparkles. Aquella mateixa nit, la Barcelona Big Blues Band comptarà, a més, amb un altre convidat d’excepció: el pianista eslovè Uros Peric.

8. Comèdia a l’Apolo

Un any més el Teatre Apolo es torna a convertir en el buc insígnia de la comèdia al Paral·lel. Enguany, l’espai acull Corta el cable rojo, una obra interpretada per Ruben Tejerina, Mai Boncompte i Manu Pradas. L’aposta de l’Apolo per aquest estiu ja acumula onze anys de representacions ininterrompudes per la resta de l’Estat.

En cas de preferir el teatre musical, el mateix recinte oferirà El musical dels 80s 90s de la mà de la Companyia Onbeat. Un espectacle que radiografia una època única, amb el millor pop espanyol i els èxits internacionals dels anys 80 i 90.

9. Estiu amb pressa de consciència

El Museu Marítim de Barcelona tancarà entre aquest mes d’agost i setembre l’exposició Prestige: crònica d’una catàstrofe. La proposta analitza, des d’una perspectiva ecològica i econòmica, l’impacte que va provocar l’enfonsament del vaixell amb 77.000 tones de fueloil dens d’ara fa 20 anys. En paral·lel, i per tal de fomentar la pressa de consciència, la mateixa mostra també posa èmfasi en la importància de la sostenibilitat, les energies renovables i la relació que han de guardar les persones amb el medi ambient.

10. Ruta pel cementiri

Per últim, ben a prop del barri, però lluny del frenesí i el soroll de la ciutat, el Cementiri de Montjuïc proposa tres rutes des de la Col·lecció de Carrosses Fúnebres. La primera d’elles és la ruta artística, la qual ressegueix 40 sepultures, entre les quals inclou panteons i escultures d’alt valor artístic realitzades per arquitectes o escultors dels anys 1888 i 1936. La segona es tracta de la ruta històrica, la qual, recorre 48 sepultures pertanyents a personalitats de la Barcelona del mateix període, i, en darrer lloc, també hi ha l’opció de fer la ruta combinada, que comprèn 37 sepultures i està concebuda com una mostra de la riquesa patrimonial del cementiri.

Societat

Arrenca la Festa Major!

El tret de sortida serà divendres 18 a les 20 hores amb el tradicional Toc a la Festa, la cercavila de les entitats

Publicat

on

Ja és aquí la Festa Major! Del 18 al 27 de juliol, el barri viurà una nova edició de la seva setmana gran. Organitzada per la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec i amb la participació de desenes d’associacions, la festa omplirà els carrers de vida amb més de 200 activitats.

El divendres 18 a les 20 hores arrencarà la festa amb el tradicional Toc a la Festa, la cercavila de les entitats del Consell de Cultura Popular i Tradicional. Tot seguit, es podrà gaudir d’una mostra d’imatgeria festiva i l’actuació d’Aires Celtas. El pregó enguany tindrà un component plenament familiar: avi i neta, Javier Velasco (Gegants del Poble-sec) i Marta Calaf (Diables del Poble-sec), donaran el tret de sortida a les festes des de l’escenari dels Jardins de les Tres Xemeneies a les 21.30 hores.

Per acabar la primera nit, torna el Sec a Sac, un festival organitzat pels Castellers del Poble-sec que aposta per la cultura popular emergent feminista. Svetlana, Sybarites i DJ Perla Negra seran els primers noms d’un cartell que també tindrà una segona jornada dissabte a la nit.

El dissabte 19 serà un dels dies més intensos. Des de primera hora, el barri es despertarà amb tornejos esportius, esmorzars populars i bitlles catalanes. Rutes, vermuts i murals col·laboratius ompliran espais com el Sortidor, Santa Madrona, o la Casa de la Premsa.

A la tarda, la cultura popular serà la protagonista amb plantades i cercaviles de gegants, ballades de sardanes i trobades d’esbarts. I al vespre… arriba la nit gran: concerts simultanis a Blesa, Navas, Concòrdia, Santa Madrona i el Marcelino, una autèntica festa a cada racó.

Diumenge 20 començarà amb la XXVII Cursa del Poble-sec i continuarà amb una jornada d’escacs, tallers de taitxí i concerts de jazz i flamenc.

Entre el dilluns 21 i el dijous 24, més propostes per a tots els gustos. Entre aquestes destaquen:

-Dilluns 21: Òpera a Koska Taverna i concert d’Asian Passerby a Blesa.

-Dimarts 22: tarda d’espectacles, xocolatada i salsa a Santa Madrona.

-Dimecres 23: jornada comunitària al Sortidor i concerts.

-Dijous 24: visita a El Molino, cabaret i sopar popular.

El divendres 25 i dissabte 26 seran dies de màxima efervescència. Hi haurà música a totes les places, olimpíades feministes, i la nit jove amb DJ fins ben entrada la matinada. El dissabte culminarà amb el correfoc adult (22.15 h) i l’espectacle de foc dels Diables del Poble-sec.

Diumenge 27 arribarà el final de festa. Amb havaneres, circ i, com ja és tradició, la baixada de carretons a la tarda. El castell de focs serà a les 22 h, el punt final perfecte per a deu dies ben intensos.

La Coordinadora d’Entitats ha tornat a fer realitat una festa que aposta per la convivència, la cultura i el dret a gaudir l’espai públic. Tothom hi és benvingut. Ara sí: que comenci la festa! 

 

Continua llegint

Societat

L’Institut Icària recupera la història de la poblesequina Maria Hernández, víctima del nazisme

Publicat

on

Potser la majoria de poblesequins no en saben res d’ella. Va viure al número 5 del carrer Lleida, fa vuitanta anys. La Maria Hernández tenia vint anys i una convicció ferma: no abaixar el cap davant del feixisme. Exiliada, resistent, deportada, supervivent. I desapareguda del relat durant dècades. Fins ara.

Aquest curs, una seixantena d’alumnes de l’Institut Icària han organitzat un acte emotiu davant del carrer on la Maria va viure abans de l’exili. Entre lectures de poemes, música en directe i el silenci col·lectiu, han fet un homenatge a la poblesequina que va patir l’horror nazi en primera persona.

El reconeixement forma part del projecte Stolpersteine Barcelona, una iniciativa educativa impulsada per la Regidoria de Memòria Democràtica i les amicals de Mauthausen i Ravensbrück. El programa proposa recuperar les biografies de deportats barcelonins durant el nazisme i tornar-les al lloc d’on mai haurien d’haver estat esborrades. A través de petites llambordes de llautó (les Stolpersteine, paraula alemanya que vol dir “pedres que fan ensopegar”) s’hi inscriuen els noms i les dades de les víctimes.

No són monuments grandiloqüents, sinó recordatoris a peu de carrer. Són pedres per a la memòria que obliguen a mirar avall i ensopegar simbòlicament amb la història que el temps havia deixat enrere. Al Poble-sec, això s’ha traduït en una Stolperstein en honor a la Maria. Encara no hi és físicament, però aviat s’hi col·locarà.

A banda d’aquesta, ja hi ha altres llambordes col·locades com a recordatori actiu del passat. Una de les més significatives és la dedicada a Francesc Boix (fotògraf de Mauthausen) situada al carrer Margarit, 17 o la que ret homenatge a la Carme Boatell (activa lluitadora antifeixista) al carrer Tenor Masini, 99. Amb cada nova llamborda, el barri restitueix la dignitat d’aquells que van patir perquè mai més no s’esborri el seu nom. // MÒNICA RIU

Continua llegint

Societat

Comencen les obres per a la rehabilitació del Teatre Arnau

Es preveu que l’equipament pugui aixecar el teló el primer trimestre de 2027

Publicat

on

Aquelles persones més curioses que deambulen pel Paral·lel s’hauran adonat que els operaris ja han començat a treballar en la rehabilitació del Teatre Arnau. 14 anys després que l’Ajuntament comprés l’edifici, l’equipament cultural ja ha començat a traçar la seva nova etapa. La previsió és que l’espai pugui aixecar el teló al llarg del primer trimestre de 2027.

Sota la batuta de l’estudi Harquitectes, el nou Arnau mantindrà la seva identitat de teatre de barraca i recuperarà elements com la fusta i el formigó. En total es preveu invertir 10 milions d’euros municipals per poder oferir al món cultural un edifici amb un important espai polivalent (el projecte inicial es va haver de retallar per qüestions pressupostàries, malgrat l’enuig de les entitats que van formar part del procés participatiu).

Més enllà del foment de la cultura, l’equipament també servirà per dinamitzar el Paral·lel, avinguda que en els darrers temps també ha vist com recuperava El Molino a través d’una gestió publicoprivada. En el cas de l’Arnau, encara no s’ha oficialitzat quin tipus de gestió s’executarà. Tanmateix, al llarg dels darrers anys els qui realment han mantingut viu l’esperit del teatre han sigut les entitats que han dinamitzat el projecte Arnau Itinerant. 

Continua llegint
PUBLICITAT

El més llegit

Copyright © ZonaSec Comunicació, 2024