Connecta amb nosaltres

Societat

Les Tres Xemeneies, desbloquejades

Tots els grups polítics avalen que promotor i Ajuntament es reparteixin els 22,5 milions d’euros de plusvàlua a parts iguals

Publicat

on

Passa endavant i de consens per a les Tres Xemeneies. Aquest passat 27 d’octubre tots els grups polítics del Ple de l’Ajuntament de Barcelona han donat suport a l’aprovació provisional de la Modificació del Pla General Metropolità (MPGM). Una passa burocràtica que ha permès desbloquejar el futur urbanístic d’aquest complex en estat d’abandonament parcial des de fa anys i que ara encara una nova etapa d’usos privats i públics.

L’aprovació de la Casa Gran té com a fil conductor l’acord signat entre el propietari dels dos edificis, Conren Tramway, i l’anterior Govern municipal d’Ada Colau. Per tant, ja ha quedat segellat el fet que als dos edificis buits el promotor privat faci oficines i que als espais cedits a l’Ajuntament s’ubiqui el nou Centre de Coordinació Operativa d’Emergències de Barcelona (CECOR). En paral·lel, els Jardins de les Tres Xemeneies també seran reurbanitzats amb els diners de l’operació.

Una passa clau

Per què fins a l’aprovació plenària no s’ha pogut tirar endavant l’obra? Cal tenir en compte que els dos edificis que Conren Tramway va comprar l’any 2017 tenen una qualificació urbanística que només els permet acollir un determinat tipus d’activitat de serveis tècnics relacionats amb la llum, aigua, gas i les telecomunicacions. De manera que, per encabir les diverses oficines que volen fer, l’Ajuntament ha hagut de donar un primer vistiplau per començar la requalificació de la parcel·la.

El fet que el solar sigui requalificat per acollir un nou tipus d’activitat econòmica ha provocat que aquest hagi incrementat exponencialment de valor. Per aquesta raó, el consistori ha volgut que part d’aquests guanys que n’extreu Conren Tramway reverteixin en el veïnat del Poble-sec. De quina manera? Amb la cessió d’espais per fer els equipaments esmentats i una segona injecció econòmica a les arques municipals.

L’acord, punt per punt

D’una banda, l’Ajuntament ha aconseguit la propietat de l’edifici Llac, que dona als Jardins de les Tres Xemeneies i a l’avinguda del Paral·lel. En els seus 2.250 metres quadrats s’ubicarà el nou CECOR (que marxarà del carrer de Lleida). A més, es reurbanitzaran els jardins amb una inversió de 2,7 milions d’euros (els diners surten dels impostos que ha de pagar l’empresa per tota l’operació immobiliària). A més, com que el privat va accedir a donar quatre milions més a l’Ajuntament com a contribució addicional, es podran construir encara més equipaments i habitatge assequible al Poble-sec.

Per part de l’empresa, aquesta ha aconseguit obtenir una plusvàlua neta d’11,2 milions d’euros al final de l’operació, ja que l’altra meitat obtinguda en realitat se l’ha quedat l’Ajuntament després d’impostos i de l’acord signat. Tot plegat, perquè fins ara el solar tenia un valor de 13 milions d’euros i, amb el canvi de qualificació, ha passat a ser de 35,5 milions, de manera que l’increment de valor –22,5 milions– es reparteix a parts iguals entre l’Ajuntament i el promotor.

La pròxima passa

Un cop aprovat provisionalment el planejament, ara s’elevarà a la Generalitat de Catalunya perquè l’aprovi definitivament. En paral·lel, es durà a terme la reparcel·lació de l’àmbit, i un cop estigui aprovada, la propietat farà un pagament dels 2,3 milions necessaris per construir la nova seu del CECOR. La intenció municipal és començar les obres al llarg del mandat.

Societat

Lliurament dels Premis Poble-sec

Publicat

on

Per

El passat divendres 24 de novembre es va celebrar el tradicional Sopar d’Entitats de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec, que alhora organitza el Lliurament de Premis Poble-sec. En aquesta ocasió l’acte es va dur a terme a l’Hotel Grums (Palaudàries, 26) en un ambient de germanor entre els quasi cent representants de les entitats i associacions que formen part de la Coordinadora.

Després d’un parlament de la presidenta de la Coordinadora, Montse Pla, i de la degustació del menú que va oferir el restaurant de l’hotel, es va fer entrega dels premis de l’any 2022 i 2023, amb la presència de la regidora del Districte, Raquel Gil.

Els premiats van ser el veí del barri Ramon Borràs que va ser 36 anys bomber, molts dels quals a la caserna del carrer Lleida, actual president de la penya blaugrana Les Tres Xemeneies i amb una intensa vida dedicada al teixit associatiu del barri. L’altre premiat va ser el Foment Excursionista de Barcelona pel seu centenari i el seu arrelament al barri del Poble-sec.

ENRIC MESTRES

Continua llegint

Societat

Tres anys més d’obres per acabar amb les inundacions

L’Ajuntament posa en marxa la darrera fase per enllestir el col·lector d’aigües pluvials del carrer de Vila i Vilà

Publicat

on

Per

Amb l’objectiu que mai més es repeteixin les imatges de les inundacions a l’avinguda del Paral·lel, l’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa la tercera i darrera fase de les obres per enllestir el col·lector d’aigües pluvials del carrer de Vila i Vilà. Unes obres que semblen formar part ja del paisatge urbà del barri, però que tenen data d’entrega final: mitjans de 2026. Per tant, els veïns s’hauran de carregar de paciència en pro d’evitar tornar a ser víctimes d’una tempesta torrencial.

La construcció d’aquest col·lector és una de les obres més complexes que s’han dut mai a terme al barri i que aparentment no té cap efecte directe sobre la seva superfície. Hauran sigut 13 anys d’obres i tres alcaldes diferents. En el cas de les obres que comencen ara amb Collboni a la Casa Gran, aquestes estendran la canalització subterrània uns 500 metres: des de la plaça de la Bella Dorita fins al carrer de Palaudàries. Val a dir, però, que quan van començar a treballar les màquines en aquest sector la previsió era que el col·lector arribés a estar enllestit al cap de tres anys. Per tant, encara és plausible que la seva execució es pugui retardar més enllà del 2026. En total està previst que suposi una inversió municipal de 18,85 milions d’euros.

Afectacions a la vida

Més enllà de les molèsties clàssiques que comporten les obres, com la pols o el soroll, en el cas de les obres del col·lector se sumen les afectacions al trànsit, amb talls parcials o la pèrdua de places d’aparcament. De fet, a partir de l’any vinent, s’espera que els problemes de mobilitat en el tram afectat per l’obra s’incrementin un punt més, ja que els operaris començaran la fase més delicada. En tot cas, però, les mesures que es duran a terme s’avisaran setmanes abans d’executar les perforacions més profundes.

 

Continua llegint

Societat

Ja és Nadal al Poble-sec

Gràcies a la participació de les entitats del barri els poblesequins podran gaudir d’un Nadal carregat d’il·lusió i esperança

Publicat

on

Desembre arriba amb un toc màgic, omplint el barri de llums, que il·luminen cada racó, i cançons nadalenques que ens recorden la importància de la unió i solidaritat. La màgia del Nadal resideix en la rellevància de la bondat i la pau, i ens ofereix un instant de pausa per celebrar l’esperit de l’amor compartit. Tot i això, desafortunadament, no tots els veïns poden gaudir d’una taula plena de menjar o d’una llar on refugiar-se del fred. Per això, com cada any, les entitats i associacions del barri, i amb l’empenta de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec, han organitzat diverses campanyes per garantir a tot el veïnat un Nadal per recordar.

Nadal Solidari

Gràcies al Nadal Solidari, iniciativa possible per la col·laboració de les parròquies del Poble-sec, Càritas, Compartim Poble-sec, l’associació Els Amics de la Plaça de Santa Madrona i Bona Voluntat en Acció, des del 20 de novembre i fins al 18 de desembre, es fomenta la participació del veïnat en una campanya de recollida d’aliments bàsics, productes d’higiene personal i material escolar nou. Aquesta col·lecta té com a objectiu ajudar les famílies més necessitades del barri. Els poblesequins poden contribuir amb les seves aportacions apropant-se als diversos punts de recollida com: les parròquies, la Biblioteca Francesc Boix, els centres cívics, les escoles i els instituts del Poble-sec. Segons la Laura Lop, veïna del barri, cada Nadal és millor que el darrer. A més, destaca la importància d’aquestes accions i el vincle que es crea entre tot el veïnat.

Tota la mainada amb regals

D’altra banda, i tenint en compte la il·lusió dels més petits, també es demana als veïns i veïnes la seva col·laboració per a fer possible la recollida de joguines. Aquestes han de ser noves i es poden portar al Centre Cívic El Sortidor, la seu de Bona Voluntat en Acció, les parròquies del barri, el casal de Concòrdia, la seu dels Castellers i a la mateixa seu de la Coordinadora, fins al 5 de gener. A posteriori, un grup de voluntaris es dedicarà a classificar les joguines en lots, i aquests seran distribuïts entre 300 i 400 famílies amb nens i nenes del Poble-sec.

Activitats i la Patge Estel

Com en altres anys, hi haurà la fira de Nadal a la plaça del Molino i el dia 4 de gener es farà tot un seguit d’activitats infantils amb tallers, xocolatades, photocall, pintacares, diables i tabalers a les places del Sortidor, del Molino, dels Ocellets i de Santa Madrona, tot això de 17.30 a 20h. Aquest mateix dia 4 de gener la Patge Estel recollirà les cartes dels nens i nenes per al Reis a la plaça de Santa Madrona, d’11.30 a 13.30 i de 20 a 21.30h. Tot indica que aquest any serà molt especial.

Continua llegint
PUBLICITAT

El més llegit

Copyright © ZonaSec Comunicació, 2021